Tuesday, 23 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ομάδας των «Ικάρων» Γιαννιτσών, Βαγγέλη Γραμματικού

Ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος της Ά ΕΚΑΣΚΕΜ, ο πρόεδρος της ομάδας των «Ικάρων» Γιαννιτσών, Βαγγέλης Γραμματικού μιλά στο “sentrapellas” για τις αλλαγές

διοικητικά και αθλητικά, στην ομάδα, όπως και για το πάθος με το μπάσκετ και την εξέλιξη του Συλλόγου!

Πόσο καιρό είστε διοικητικά στους Ικάρους Γιαννιτσών και τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την ομάδα;

Είναι η 3η χρόνια που ασχολούμαι με την ομάδα των Ικάρων Γιαννιτσών, κάθε χρόνο και πιο ενεργά. Τη σεζόν 2016-2017 ενίσχυσα απλά με μια μικρή χορηγία την ομάδα που αγωνιζόταν στην Β´ κατηγορία της Εκασκεμ με προπονητή το φίλο μου Κώστα Ντουβαλέτη. Οι Ίκαροι εκείνη την χρονιά, με ένα νεανικό ρόστερ και μια εκπληκτική πορεία ανέβηκαν ως πρωταθλητές στην Α κατηγορία της Εκασκεμ. Εκείνη η πετυχημένη πρώτη μου χρόνια, υπήρξε η αφορμή για να ασχοληθώ πέρσι και φέτος πολύ πιο ενεργά με την ομάδα.

Η αιτία ωστόσο της ενασχόλησης μου βρίσκεται στη μεγάλη αγάπη που έχω για το μπάσκετ, το οποίο αδιάλειπτα υπηρετώ για πάνω από 25 χρόνια, είτε ως αθλητής παλιότερα, είτε ως προπονητής. Αυτό συνδυάζεται με την πεποίθηση μου ότι όσοι και όσο μπορούμε οι πολίτες που ζούμε ή δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στα Γιαννιτσά, πρέπει να προσφέρουμε υπηρεσίες για την αναβάθμιση του επιπέδου κοινωνικού, πολιτισμικού ή και πολιτικού και την προβολή της πόλης μας. Στην περίπτωση μου πιστεύω ότι ο αθλητισμός και η ανάπτυξη του μέσω ενός ομαδικού αθλήματος όπως το μπάσκετ, μόνο ευεργετικές συνέπειες μπορεί να έχει για την προβολή της πόλης μου.

Φιλοδοξία να διαδραματίσει ο σύλλογος πρωταγωνιστικό ρόλο στο Πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας ΕΚΑΣΚΕΜ όπου και συμμετέχει. Είστε ικανοποιημένοι από το φετινό team και πώς βλέπετε τους αντιπάλους σας;

Αν ξεκινήσουμε από τα διοικητικά, Φέτος στο διοικητικό team προστέθηκε και ο  Δήμος Τσακμάκης που είναι καλός φίλος και υπήρξε χρόνια συναθλητής μου με μεγάλη διαδρομή στο μπάσκετ. Έχει σκεπτικό που συμπίπτει με το δικό μου, γνώσεις και ελπίζω ότι θα βοηθήσει πολύ.  Αλλάξαμε προπονητή αναγκαστικά, αφού ο πολύ πετυχημένος Κώστας Ντουβαλέτης αποχώρησε για επαγγελματικούς λόγους και στη θέση του επιλέξαμε τον Λάζαρο Λούση από την Έδεσσα, συνδυάζοντας την παρουσία του με αυτή τριών πολύ έμπειρων και ικανών παιδιών, του Αχιλλέα Χαραλαμπίδη, του Γιάννη Υφαντίδη από την Έδεσσα, αλλά και του Νίκου Μαλλιάρη από τη Σκύδρα.

Η μεγάλη επιτυχία όμως και συνάμα ευτυχία για μένα, είναι ότι θα είναι φέτος στην ομάδα ο Θόδωρος Ελευθεριάδης, ο Παναγιώτης Βουζινας, ο Θοδωρής Μαυρόπουλος και ο Γιάννης Βασιλειάδης, νεαρά παιδιά από τα Γιαννιτσά που έτυχε να κάνουν τα πρώτα τους μπασκετικά βήματα πριν από 10 χρόνια όταν ήμουν προπονητής της αντρικής ομάδας του Μ. Αλεξάνδρου. Επέστρεψαν στα Γιαννιτσά για επαγγελματικούς λόγους και οι δρόμοι μας ξανά σμίξανε.  Θα ήταν άδικο να μην αναφέρω και τους παλιούς Πέτρο Μπογδάνη, Στέφανο Μισσιώνη και Τάσο Πολυχρονίδη που είναι παιδιά από τα Γιαννιτσά που εδώ και πολλά χρόνια προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους. Όλο το team είναι από την ευρύτερη περιοχή και αυτός ο τοπικός χαρακτήρας ήταν επιδίωξη μας γιατί δε θέλαμε σε αυτή την κατηγορία να φτιάξουμε ομάδα με παίχτες μεταγραφές, από τη Θεσσαλονίκη που είναι αρκετά προηγμένη μπασκετικά.

Το φετινό πρωτάθλημα της Ά ΕΚΑΣΚΕΜ αναμένω να είναι ιδιαίτερα αμφίρροπο και ανταγωνιστικό γιατί δεν έπεσε καμία ομάδα της Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας από τις Εθνικές Κατηγορίες και υπάρχουν πολλές ομάδες που φαίνεται να έχουν δημιουργήσει ισχυρά ρόστερ για την κατηγορία. Πιστεύω… αν θέλετε και μια πρόβλεψη ότι ο ΓΑΣ Αλεξάνδρειας, ο ΦΟΑ Αριδαίας οι Αετοί Βέροιας θα είναι πολύ ισχυροί στο φετινό πρωτάθλημα.

Από τις Ακαδημίες βλέπετε ότι υπάρχουν παιδιά που έχουν πάθος να συνεχίσουν; Να προχωρήσει το άθλημα του μπάσκετ μελλοντικά στην πόλη μας;

Αυτό είναι και το ζητούμενο!

Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι εύκολο απαιτεί τεχνογνωσία προγραμματισμό κ όραμα όχι από έναν αλλά από πολλούς που πρέπει να συνεργαστούν για έναν κοινό σκοπό. Σε ότι με αφορά πιστεύω πολύ στην ύπαρξη προπονητών με τεχνογνωσία κ από πέρσι έκανα μια προσπάθεια να ενταχθεί στην Ακαδημία ο κύριος Δημήτρης Καραμιχάλης από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος κάνει προπόνηση, επίλεκτο τμήμα παμπαίδων και συγχρόνως λειτουργεί σαν παράδειγμα για τους υπόλοιπους προπονητές των ακαδημιών μας, παρέχοντας τους τεχνογνωσία. Πιστεύω ότι υπάρχουν παιδιά αυτή τη στιγμή που έχουν αρκετό ταλέντο και είναι πρώτα στο χέρι τους να δείξουν θέληση και δίψα για να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους στο μπάσκετ και υποχρέωση μας να τους προσφέρουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τα εφόδια για να μάθουν τα βασικά του αθλήματος όσο γίνεται καλύτερα για να εξελίξουν το ταλέντο και τις ικανότητες τους.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα που ίσως «περιορίζουν» το άθλημα του μπάσκετ ή τις ομάδες του δήμου μας να αναπτυχθούν; (κτιριακά, χώροι εκγύμνασης, έλλειψη οικονομικών πόρων των Συλλόγων, κλπ).

Υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη αρκετών χωρών εκγύμνασης κυρίως διότι σε μια πόλη που φτάνει τις 40 χιλιάδες κατοίκους υπάρχει ουσιαστικά μόνο ένα κλειστό γυμναστήριο, την ίδια στιγμή, υπάρχουν τμήματα βόλεϊ αντρών και γυναικών από δυο συλλόγους το καθένα, τμήμα γυναικείου Χάντμπολ, τμήματα μπάσκετ από 2 συλλόγους. Πολλές φορές προβληματίζομαι όσο σκέφτομαι ότι τα καλά χρόνια, εκεί γύρω στο 2004 δημιουργήθηκαν στον Δήμο Πέλλας τέσσερα κλειστά Γυμναστήρια τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη. Και η ευθύνη δε βρίσκεται μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες που δεν αξιοποίησαν τις υποδομές. Όσο σκέφτομαι ποσό διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ένα από αυτά τα κλειστά γυμναστήρια (Δυτικό, Γαλατάδες, Μυλότοπος, Κρύα Βρύση) ήταν στα Γιαννιτσά.

Ποιοι είναι οι βραχυχρόνιοι και μακροχρόνιοι στόχοι σας ως ομάδα;

Ο βραχυχρόνιος στόχος είναι να πετύχει ο φετινός αγωνιστικός σχεδιασμός να παίξουμε όμορφο μπάσκετ κ να κάνουμε πολλές νίκες. Δεν είναι μυστικό ότι η πόλη των Γιαννιτσών έχει πολλά χρόνια να δει μια ομάδα να πρωταγωνιστεί έστω κ σε αυτή την κατηγορία που να μην κρυβόμαστε δεν είναι και καμία μεγάλη κατηγορία η Ά Εκασκεμ. Τα Γιαννιτσά είναι μια μεγάλη πόλη που έχει αθλητική παράδοση σε αλλά αθλήματα γιατί όχι και στο μπάσκετ. Ο μακροχρόνιος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα μπάσκετ που θα έχει παρουσία σε εθνικές κατηγορίες και θα τροφοδοτείται με έμψυχο δυναμικό κυρίως από αθλητές του Νόμου Πέλλας. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται υπομονή, μεθοδικότητα, τεχνογνωσία στην εκμάθηση του αθλήματος στα τμήματα υποδομής και συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων από τα Γιαννιτσά με κοινό όραμα και φιλοδοξία για την ανάπτυξη του αθλήματος και την προβολή της πόλης μας.

Ένα μήνυμα για τους φίλους του αθλήματος;

Πρωτίστως, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να παρουσιάσω μέρος του οράματος μου για τους Ικάρους Γιαννιτσών και το μπάσκετ. Θα ήθελα να προσκαλέσω τους συμπολίτες μου να ρίξουν μια μάτια στην προσπάθεια μας και να τη στηρίξουν με οποίο τρόπο μπορούν. Και αν δεν το κάνουν από την αρχή, ελπίζω με την αγωνιστική μας παρουσία να τους «αναγκάσουμε» να το κάνουν!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου