Thursday, 28 March, 2024

Πρόκριση για Κροατία, συνέτριψε με 3-0 την Αργεντινή

Η Κροατία εμφανίστηκε ανώτερη από την Αργεντινή, σημείωσε τρία γκολ στο 2ο ημίχρονο και με το 3-0 εξασφάλισε την πρόκριση και έριξε στο καναβάτσο την παρέα του (εξαφανισμένου) Μέσι.
Ήταν το ντέρμπι του 4ου ομίλου πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο το τελικό σκορ τα λέει όλα. Η Κροατία διέλυσε με 3-0 την Αργεντινή και προκρίθηκε στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, αφήνοντας την “αλμπισελέστε” να μετράει τις λιγοστές ελπίδες της να την ακολουθήσει.
Ένα γκολ του Άντε Ρέμπιτς από γκάφα του Γουίλι Καμπαγέρο έδωσε πνοή στον αγώνα στο 2ο ημίχρονο και ακολούθησαν τα γκολ του Λούκα Μόντριτς με καταπληκτικό σουτ και του Ίβαν Ράκιτιτς σε κενή εστία.
Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΣΩΣΤΑ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο Ζλάτκο Ντάλιτς κράτησε στον πάγκο τον Αντρέι Κράμαριτς, ωστόσο ο Μαρσέλο Μπρόζοβιτς που άρχισε στη θέση του έδειξε έτοιμος για την αποστολή. Η εντύπωση που έδιναν οι Κροάτες ήταν πως το ίδιο θα συνέβαινε και με τον 23ο ποδοσφαιριστή του ρόστερ. Το δίδυμο Λούκα Μόντριτς – Ίβαν Ράκιτιτς συνέχισε να παίζει μπρος πίσω, τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση, παρότι εξουθενώθηκαν στη διάρκεια της σεζόν από τα απαιτητικά και πάμπολλα παιχνίδια με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα.
Το τρικ με τον Μάριο Μάντζουκιτς διατηρήθηκε. Όσο αποκομμένος κι αν μοιάζει στα χαρτιά, λόγω και της μερικής οπισθοχώρησης των Κροατών στον αγωνιστικό χώρο, τόσο υποστήριξη είχε από τους Ρέμπιτς και Ίβαν Πέρισιτς από τα πλάγια, που δεν σταμάτησαν να τρέχουν. Μία ενδεκάδα γεμάτη από εργάτες που διαθέτουν και ποιότητα δεν προβληματίζονται από οποιαδήποτε σύνθεση, από οποιαδήποτε διάταξη, από οποιονδήποτε αντίπαλο. Ακόμα και από την… Ελλάδα, που απέκλεισαν στα μπαράζ, μία περίοδο που για κάποιον λόγο, οι Έλληνες έτρεφαν ελπίδες πρόκρισης.
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΜΕΣΙ
Οι κάμερες είχαν εστιάσει σε δύο πρόσωπα πριν από την έναρξη του αγώνα: στον Ντιέγκο Μαραντόνα στις κερκίδες και στον Λιονέλ Μέσι στη φυσούνα. Ο πρώτος κρατούσε τη φανέλα του δεύτερου, σε μία προσπάθεια να δείξει τη στήριξή του, ο δεύτερος κρατούσε το πρόσωπό του ανάμεσα στα χέρια του κι έδειχνε αγχωμένος.
Στη συνέχεια, δεν έδειχνε τίποτα, διότι εξαφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο. Έπαιξε πίσω από τον Σέρχιο Αγκουέρο στο 3-4-2-1 και μπροστά από το κέντρο. Περίμενε κι αυτός τροφοδοσία, αντί να συμμετάσχει στη δημιουργία, όπως συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό στο 1ο ημίχρονο. Μόνο τρεις παίκτες είχαν λιγότερες επαφές με την μπάλα. Οι δύο ακραίοι της Κροατίας, οι Ρέμπιτς και Πέρισιτς με 17, κι ο “φουνταριστός” της Αργεντινής, ο Αγκουέρο, με 7. Ο Μέσι (μαζί με τον Μάντζουκιτς) είχε 20 επαφές και ο Καμπαγέρο 22. Μόνο που ο Μέσι είναι ο καλύτερος παίκτης της Αργεντινής στο να φτιάχνει παιχνίδι. Και δεν το έκανε.
Ταυτόχρονα, είναι και ο καλύτερος παίκτης στο να τελειώνει φάσεις. Επίσης δεν το έκανε. Στο 1ο ημίχρονο δεν είχε σουτ, στο 2ο είχε ένα (η ευκαιρία από πολύ κοντά στο 64′) κι αυτό κόντραρε. Το τέλος του αγώνα τον βρήκε με 22 σερί σουτ σε τελική φάση Παγκοσμίων Κυπέλλων δίχως γκολ. Τελευταία φορά που τίναξε δίχτυα, ήταν κόντρα στη Νιγηρία τον Ιούνιο του 2014. Και περιμένει…
Αν δεν υπήρχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στον ορίζοντα, δεν θα υπήρχε καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο κορυφαίος παίκτης σε αυτήν την περίοδο κυριαρχίας της Ρεάλ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αλλά ακόμα και με τον Πορτογάλο παρόντα, υπάρχουν ρομαντικοί του αθλήματος που κρίνουν πιο σημαντική τη συνεισφορά του Κροάτη.
Στο παιχνίδι με την Αργεντινή, όμως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει όλα αυτά που έκανε. Έτρεχε μπροστά στην κόντρα επίθεση, έκοβε με τάκλιν πίσω, σούταρε μπροστά, έκανε τσαμπουκά ως αρχηγός πίσω, έδινε κάθετες πάσες για να ανοίξει άμυνα, έβγαζε παράλληλες μπαλιές για να ηρεμήσει το παιχνίδι. Και φυσικά, όταν ήρθε η ώρα του, σημείωσε ένα εξαιρετικό γκολ. Ήταν τα πάντα και το όνομά του οφείλει πλέον να “παίζει” πολύ περισσότερο στις καλύτερες ενδεκάδες και στα ατομικά βραβεία. Μοναδικό… μελανό σημείο, “επισκίασε” τον επίσης πολύ καλό Ράκιτιτς.
ΟΤΑΝ ΜΠΕΙ ΠΡΩΤΟ ΓΚΟΛ, ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Για ακόμα μία φορά, όταν ένα αουτσάιντερ προηγείται με 1-0 και αναγκάζει ομάδα χωρίς πλάνο να επιτεθεί για να ισοφαρίσει, το παιχνίδι τελειώνει από το χρονικό σημείο της επίτευξης του τέρματος. Όταν ο Ρέμπιτς άνοιξε το σκορ στο 53′, δεν υπήρχε γυρισμός. Όχι απαραίτητα διότι οι Κροάτες αμύνθηκαν μαζικά, όσο γιατί οι Αργεντινοί επιτέθηκαν μαζικά. Τα κενά που άφησε στα μετόπισθεν η -ήδη κακή αμυντικά- Αργεντινή, αφήνοντας έκθετο τον τρίτο τερματοφύλακα, Γουίλι Καμπαγέρο, δεν γίνεται να μην τύχουν εκμετάλλευσης από μία μουντιαλικού επιπέδου ομάδα. Και δη μία ομάδα με ταχύτητα, γρήγορη σκέψη και ποιότητα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, το φαβορί που επιτίθεται μοιάζει με μελλοθάνατο μονομάχο στη ρωμαϊκή αρένα. Όλοι γνωρίζουν τι θα του συμβεί, ο ίδιος, όμως, ποντάρει στην ελπίδα. Ποντάρει σε μία στημένη φάση, σε ένα πέναλτι, σε μία γκάφα της αντίπαλης άμυνας. Το λιοντάρι, όμως, ποντάρει στα μέσα που διαθέτει, στα γαμψά νύχια και στα κοφτερά δόντια του. Στον επίλογο, στέκεται πάνω από το θύμα του και το αποτελειώνει με το γκολ του Ράκιτιτς.
Γήπεδο: “Νίζνι Νόγκοροντ” (Νίζνι Νόβγκοροντ)
Διαιτητής: Ρασβάν Ιρμάτοβ (Ουζμπεκιστάν)
Βοηθοί: Αμπντουλκαμιντούλο Ρασούλοβ (Ουζμπεκιστάν), Τζακονγκίρ Σαΐντοβ (Ουζμπεκιστάν)
Τέταρτος διαιτητής: Νόρμπερτ Αουάτα (Ταϊτή)
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Καμπαγέρο, Μερκάντο, Οταμέντι, Ταγλιαφίκο, Σάλβιο (56′ Παβόν), Μαστσεράνο, Πέρες (68′ Ντιμπάλα), Ακούνια, Μέσι, Μέσα, Αγκουέρο (54′ Ιγκουαΐν)
ΚΡΟΑΤΙΑ: Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Ρέμπιτς (57′ Κράμαριτς), Μάντζουκιτς (90+2′ Τσόρλουκα), Πέρισιτς (82′ Κόβατσιτς)
Γκολ: 53′ Ρέμπιτς, 81′ Μόντριτς, 90+1′ Ράκιτιτς
Κίτρινη κάρτα: 51′ Μερκάντο, 85′ Οταμέντι, 87′ Ακούνια / 39′ Ρέμπιτς, 58′ Μάντζουκιτς, 67′ Βρσάλκο, 90+4′ Μπρόζοβιτς
Κόκκινη κάρτα: –
Η βαθμολογία του 4ου ομίλου
1. Κροατία (5-0) 6-2αγ.
2. Ισλανδία (1-1) 1-1αγ.
3. Αργεντινή (1-4) 1-2αγ.
4. Νιγηρία (0-2) 0-1αγ.
sport24

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου