Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Καστερίδης Στάθης: Πρόγραμμα και σωστός σχεδιασμός για έναν ανθρώπινο και σύγχρονο δήμο Πέλλας

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο υποψήφιος δήμαρχος Πέλλας, Στάθης Καστερίδης μιλά για τα όσα τον ενοχλούν στον δήμο Πέλλας

για την ανάπτυξη, το περιβάλλον και την εξωστρέφεια που έχει ανάγκη ο τόπος για να γίνει ένας “δήμος για όλους”!
1. Τι σας παρακινεί να ασχοληθείτε με την τοπική Αυτοδιοίκηση;
Πρώτα από όλα η αγάπη μου για τον τόπο που ζω και που ζουν και τα παιδιά μου. Υπηρετώ για πάνω από 30 χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περνώντας από όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας. Και γνωρίζω όσο κανείς, την λειτουργία ενός δήμου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πέλλας και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Όλα έχουν σχέση με την σωστή διοικητική διαχείριση και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να δίνεις στους συνεργάτες σου. Στον δήμο Πέλλας υπάρχουν ενεργοί πολίτες που λόγω δημοτικής αρχής είναι σε αδράνεια. Το όραμά μου είναι να αξιοποιήσω αυτό το δυναμικό και να αναβαθμίσω την ζωή μας, μετατρέποντας την Πέλλα σε έναν σύγχρονο και ανθρώπινο δήμο για όλους τους κατοίκους του.
2. Τι σας ενοχλεί στην πόλη των Γιαννιτσών και στα άλλα δημοτικά διαμερίσματα σήμερα;
Η αδιαφορία και η απουσία της σημερινής δημοτικής αρχής από παντού. Θεωρώ πως ο δήμος Πέλλας έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Και ο αστικός ιστός και η ύπαιθρος. Όλα είναι παρατημένα. Γήπεδα, κτίρια, δρόμοι, πάρκα. Το πιο βασικό η καθαριότητα. Δεν πιστεύω ότι οι κάδοι εδώ και χρόνια έχουν πλυθεί.
Η καθημερινότητα με ενοχλεί βαθιά γιατί πραγματικά ο κάτοικος της Πέλλας, τα παιδιά, τα εγγόνια μας, βιώνουμε μια κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης. Όπου κι αν γυρίσει το βλέμμα του κάποιος βλέπει, λακούβες, κομμένα δέντρα, βρώμικα παρτέρια (όσα υπάρχουν), διαλυμένα τα πρώην δημοτικά κτίρια στις κοινότητες, παρατημένα μνημεία, αδιαφορία σε κάθε πρόβλημα, απαξίωση του πολίτη. Και δεν είναι μόνο αυτά…
Η Πέλλα αν και θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τουριστικής προβολής, δεν υπάρχει ένα πολιτιστικό έντυπο να την προβάλει. Δεν μπορούμε να στηρίζουμε την λογική αυτή μόνο στην περιφέρεια ή στο υπουργείο. Και ο δήμος έχει τον δικό του σημαντικό ρόλο σε αυτό.
3.Τι θα αλλάξετε ΑΜΕΣΑ στον Δήμο Πέλλας σε περίπτωση που εκλεγείτε Δήμαρχος;
Το θετικό πιστεύω πως θα είναι η αλλαγή της δημοτικής αρχής. Ένας δήμαρχος μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία έχει δώσει ότι είχε. Κι αν δεν έδωσε τίποτα δεν πρόκειται να το κάνει τώρα. Είναι μια κουρασμένη διοίκηση. Αυτά που πρέπει να αλλάξουν λοιπόν από την πρώτη στιγμή είναι η εικόνα του δήμου προς τα έξω και η αντιμετώπιση της δημοτικής αρχής προς τον κάτοικο και την κοινωνία. Η Πέλλα πρέπει να γίνει εξωστρεφής. Να ανοίξει ορίζοντες και να δημιουργήσει σύγχρονες λογικές και ιδέες για να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Η στασιμότητα σε κάθε τομέα κράτησε πολύ και ο κόσμος της Πέλλας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση βρέθηκε σε απόγνωση. Δεν αξίζει αυτή η μοίρα στον ιστορικό μας δήμο. Που βρισκόταν στις πρώτες γραμμές ανάπτυξης, λόγω πλούτου της γης και επιχειρήσεων και έφτασε να είναι τρίτος από το τέλος στους φτωχότερους της χώρας.
Ήδη στο πρόγραμμά μας αναφέρουμε σε κάθε τομέα τι προτείνουμε να γίνει. Και οι προτάσεις μας είναι πραγματικές, για πολλές από αυτές υπάρχουν μελέτες και είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή τους.
4.Τι διαφορετικό σκοπεύετε να κάνετε από όσα έκανε ή δεν έκανε ο προηγούμενος δήμαρχος;
Ο προηγούμενος δήμαρχος Πέλλας δεν ασχολήθηκε με τις ανάγκες των κατοίκων του δήμου. Δεν είχε επαφές με τους δημότες του. Ήταν εσωστρεφής και κλεισμένος στο γραφείο του. Δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα ως θέση εξουσίας. Με συναρπάζει ως θέση δουλειάς. Αυτή είναι η διαφορά μας.
Και σε όλα αυτά μαζί με τους συνδημότες μου. Με φορείς και επιχειρήσεις, για προγράμματα που δεν ήρθαν ποτέ, με προοπτικές ανάπτυξης και ιδέες, με συνελεύσεις στις δημοτικές ενότητες, με αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια για την αποκέντρωση λειτουργίας του δήμου, με ουσιαστική διαχείριση προσωπικού, με διάθεση για δουλειά και αγάπη για τον τόπο μας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό και κοινότητα.
5.Ποια είναι η άποψή σας για τη σχέση κεντρικής εξουσίας και δήμων; (π.χ. για το πρόβλημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων χωρίς ανάλογους πόρους κ.α.) και με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα;
Είναι γνωστό πια πως οι δήμοι της χώρας έχουν περισσότερες αρμοδιότητες και μειωμένη χρηματοδότηση. Μπορούν όμως με έλεγχο και αυτεπιστασία να πραγματοποιήσουν έργα και να οδηγήσουν τον τόπο σε πορεία ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από την οικονομική κρίση. Υπάρχουν δήμοι που έχουν δημιουργήσει υποδομές και έχουν φέρει έσοδα στην περιοχή τους, γιατί λειτουργούν έξυπνα.
Στον δήμο Πέλλας για παράδειγμα, κάτι πολύ απλό, πετάξαμε τους παλιούς κάδους, ενώ θα μπορούσαμε να τους δώσουμε για ανακύκλωση και να πάρουμε λιγότερους και καινούργιους χωρίς κόστος. Υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα δημοτικής έκτασης ανεκμετάλλευτα. Έχουμε μια άρτια οργανωμένη τεχνική υπηρεσία που μπορεί να κάνει μελέτες και να παράξει έργο. Έχουμε τοπικές επιχειρήσεις που τα προϊόντα τους αποτελούν διαβατήριο της Πέλλας για το εξωτερικό. Έχουμε εθελοντές που σε κάθε πρόταση της δημοτικής αρχής μπορούν να συμμετέχουν. Έχουμε ψυχή, διάθεση και μεράκι.
6. Δεδομένης της περιορισμένης χρηματοδότησης των δήμων που θα βρείτε τα χρήματα για να υλοποιήσετε τις εξαγγελίες σας;
Δεν είναι απαραίτητο όπως είπα και στην προηγούμενη ερώτηση σας να υπάρχει χρηματοδότηση για να καθαρίσεις τους δρόμους, να πλύνεις τους κάδους, να δημιουργήσεις περισσότερους χώρους πρασίνου, να εκμεταλλευτείς παλιές εγκαταστάσεις και κτίρια. Διάθεση χρειάζεται.
Υπάρχουν και τα χρήματα που έρχονται και από την Ε.Ε. Αρκεί να υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες και προτάσεις, ώριμα έργα που μπορούν να ενταχθούν και να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη. Τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη δεν μοιράζονται πια αφειδώς, με κομματικά κριτήρια και χωρίς έλεγχο.

7. Ποιες θεματικές προτεραιότητες έχετε στην ατζέντα σας; Π.χ. Ανάπτυξη, περιβάλλον, Πολίτης ή κάτι άλλο; Έχετε συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει και τις πηγές των εσόδων και ποιο είναι αυτό;
Ναι το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο. Πρώτο ρόλο σε όλες τις προτάσεις μας έχει ο Πολίτης. Σε αυτή την προσπάθεια είναι ξεκάθαρες οι θέσεις μας σε έργα ανάπτυξης και υποδομές, στην κοινωνική πολιτική και στις υπηρεσίες υγείας. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και μελέτες για την απασχόληση και την οικονομία του τόπου, για την Παιδεία και τη σχολική στέγη, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τον πολιτισμό-τουρισμό, την ύδρευση και την αποχέτευση και φυσικά το οδικό δίκτυο και την αγροτική ανάπτυξη. Όλα αυτά αναπτύσσονται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την καθημερινότητα των κατοίκων του δήμου.
Δώστε μας τις βασικές προτεραιότητές σας σε κάθε τομέα:
-Ανάπτυξη (με ποιο τρόπο και με ποια μέσα πιστεύετε πως μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά η πόλη).
Η οικονομική ανάπτυξη έρχεται όταν υπάρχει επισκεψιμότητα στον δήμο. Εμείς εδώ και χρόνια αλλάζουμε τα λεφτά μας. Η σημερινή δημοτική αρχή είναι τόσο εσωστρεφής που έκλεισε την πόρτα σε κάθε αναπτυξιακή πρόταση. Χρειάζεται γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προβολής τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων παραγωγής. Αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων.
Ο δήμος μας διαθέτει 22 χιλιάδες στρέμματα όπου μπορούν να μπουν φωτοβολταϊκά και να ηλεκτροδοτηθεί όλη η περιοχή. Θα γίνει χωροταξική οργάνωση και ανάπτυξη των αμπελώνων. Αναγνώριση και καταχώρηση της Πέλλας ως περιοχή ΠΟΠ για τα προϊόντα μας. Αναδασμός γης όπου χρηματοδοτεί η Ευρώπη αγροτικούς δρόμους και γεωτρήσεις. Απονιτρορύπανση σε έναν τόπο όπου η μόλυνση του εδάφους είναι πάνω από τα όρια. Κι εδώ υπάρχει χρηματοδότηση 50ευρώ το στρέμμα. Τα έχουμε μελετήσει όλα αυτά.
Τουριστική και πολιτιστική προβολή, γραφείο ενημέρωσης και συνεργασίας με γραφεία και πρεσβείες. Άνοιγμα του δήμου προς τον κόσμο. Υπάρχουν λοιπόν έτοιμες μελέτες για να αναπτυχθεί οικονομικά η περιοχή μας χωρίς να υπάρξουν έξοδα.
-Περιβάλλον (π.χ. οι προτεραιότητες σας σχετικά με το περιβάλλον, την καθαριότητα στην περιοχή ευθύνης του δήμου Πέλλας γενικότερα, την περιβαλλοντική συνείδηση των δημοτών και την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων και υποχρεώσεων από τις επιχειρήσεις της περιοχής και ό,τι άλλο κατά την κρίση σας κρίνετε σοβαρό).
Δυστυχώς ανήκουμε στους δήμους όπου η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι κανόνας. Ότι μας ενοχλεί….κόβεται. Στην ύπαιθρο το πράσινο είναι περισσότερο. Στον αστικό ιστό όμως δεν υπάρχει τίποτα. Απαξιωμένο το Πάρκο του Αγίου Γεωργίου (μοναδικός πνεύμονας στο κέντρο) αδυναμία ανάπλασης και συντηρήσεις στο Φιλίππειο. Είναι ανεπίτρεπτο όταν βλέπουμε τις ρίζες των δέντρων να μεγαλώνουν κάτω από τα πλακάκια των πεζοδρομίων, να κόβουμε απλά το δέντρο.
Βλέπετε υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν χωρίς χρήματα. Μόνο με διάθεση. Ο πολίτης εκπαιδεύεται και στην καθαριότητα και στην προστασία του πρασίνου. Σιγά σιγά και οι δήμοι μέσα από εκδηλώσεις και έντυπα μπορούν να το σχεδιάσουν αυτό. Οι επιτυχημένες παρεμβάσεις από την δημοτική αρχή σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις είναι επίσης κανόνας λειτουργίας για εμάς. Συνεργασία με τους ορειβατικούς συλλόγους του δήμου για την προστασία του Πάικου και του Λουδία. Αναβάθμιση οικολογικού περιβάλλοντος στις πηγές Αραβησσού, Αχλαδοχώρι, Γραμμόσκα, Ελευθεροχώρι, Δυτικό και Αγροσυκιά.
-Πολίτης (π.χ. οργανωτικά θέματα του δήμου που αφορούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη, προτεραιότητες σχετικές με τον εκσυγχρονισμό και τη μηχανογράφηση των υπηρεσιών του δήμου, δράσεις εθελοντισμού κ.α.).
Είναι αλήθεια ότι αυτός ο τομέας είναι το στοιχείο μου. Η εμπειρία μου στην διοίκηση της αυτοδιοίκησης μου δίνει την σιγουριά της επιτυχίας. Μέχρι σήμερα ο δήμαρχος Πέλλας δεν δεχόταν πολίτες, υπαλλήλους, δεν συνομιλούσε με κανέναν, λειτουργούσε με εσωστρέφεια με αποτέλεσμα την απόλυτη αδράνεια. Χάθηκαν έργα, μελέτες δεν έγιναν ποτέ, δεν επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα.
Η θεωρία των οικονομικών είναι ένα παραμύθι. Ο δήμος Πέλλας όπως και οι άλλοι 324 πήραν χρήματα από τα κρατικά ταμεία για να πληρώσουν τα χρέη τους. Όσα ζήτησαν τόσα εκατομμύρια πήραν.
Άρα χρειάζονται πρωτοβουλίες και συνεργασία με τους δημοτικούς υπαλλήλους. Γνωρίζω όσο κανείς την λειτουργία ενός δήμου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και τις δυσκολίες της διοίκησης. Από την άλλη υπάρχουν ενεργοί άνθρωποι σε κάθε γωνιά του δήμου που έχουν ιδέες και μεράκι, διάθεση και συμμετοχή και περιμένουν από μια δημοτική αρχή να τους δώσει το κίνητρο. Για εμάς τον λόγο έχει ο Άνθρωπος, ο κάτοικος της Πέλλας, ο αυριανός πολίτης ενός σύγχρονου δήμου.
-Νοσοκομείο
Σημαντικό κομμάτι ανάπτυξης που χρειάζεται και την συνεργασία του δήμου. Άλλωστε ο Δήμος είναι η τοπική κυβέρνηση. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ότι σημαντικότερο για τον πολίτη. Θα συνεργαστούμε με το Νοσοκομείο μας σε κάθε ενέργεια που θα προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια. Συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής. Ίδρυση ΚΕΠ Υγείας και συνεργασία με το νοσοκομείο για την υποστήριξη ασθενών και συγγενών.
-Σχολεία
Ότι χάθηκε σε σχολική στέγη πρέπει να κερδηθεί πάλι. Πρώτος στόχος το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών. Ανάπλαση σχολικών αυλών με ενημέρωση των παιδιών για την ανακύκλωση και το περιβάλλον. Ίδρυση και λειτουργία βιβλιοθηκών σε κάθε δημοτική ενότητα. Και διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης για τους μαθητές κάθε βαθμίδας.
-Νεολαία
Η συμμετοχή μου στην εκδήλωση του ΕΝ ΕΡΓΩ με ενθουσίασε. Είδα όλα αυτά τα νέα παιδιά να έχουν δημιουργήσει ένα τόσο ενεργό σωματείο και να επιστρέφουν κάθε φορά στον τόπο τους, από όπου κι αν σπουδάζουν για να συμμετέχουν στον πρώτο βαθμό δημοκρατίας. Πιστεύω πως η νέα γενιά είναι το στοίχημα για την αναπτυξιακή πορεία ενός τόπου. Είναι το μέλλον γι αυτό θα είμαι παρών σε κάθε συνεργασία μαζί τους.
8.Έχετε πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων και τι περιλαμβάνει αυτό; (επιγραμματικά)
Δυστυχώς το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι μεγάλο και για όλο το δήμο Πέλλας. Καθημερινά εθελοντές καταβάλουν σημαντική προσπάθεια υποστήριξης και ελέγχου της κατάστασης. Όσα κυνοκομεία κι αν κάνουμε, όσα αδέσποτα κι αν στειρώσουμε υπάρχουν καθημερινά αυτοί που εξακολουθούν να “πετάνε” δεκάδες νεογέννητα κουτάβια ή να φέρνουν κι άλλα από άλλες περιοχές και να τα εγκαταλείπουν στα περίχωρα της Πέλλας. Στόχος είναι ο έλεγχος αυτής της κατάστασης με νέο υπερσύγχρονο κυνοκομείο, ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, και επιβολή τοποθέτησης τσιπ σε όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους τετράποδα.
9.Τι θα κάνετε με την κατάληψη των κεντρικών πεζοδρομίων από τις καφετέριες;
Θα υπάρχει ξεκάθαρη στάση για να υπάρχει και ισορροπία στην ανάπτυξη. Δεν θα καθορίζουν οι επιχειρήσεις τους νόμους και την εφαρμογή τους. Αυτά καθορίζονται και εφαρμόζονται από την δημοτική αρχή που στόχο έχει την ισονομία απέναντι στον καθένα. Για μας τον πρώτο λόγο τον έχει ο Πολίτης.
Ο επιχειρηματίας που επενδύει θα κάνει τη δουλειά του, αλλά και η μητέρα με το καρότσι θα κυκλοφορεί ελεύθερα και ο συμπολίτης μας με κάποια αναπηρία θα μπορεί να βγει μια βόλτα.
10.Τι σκοπεύετε να κάνετε με το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης;
Το κυκλοφοριακό στον αστικό ιστό της πόλης είναι ιδιαίτερα προβληματικό. Αν και οι πόλεις του δήμου δεν είναι μεγάλες σε έκταση όλοι σχεδόν χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο. Στόχος μας λοιπόν η καλύτερη αστική συγκοινωνία με όλες τις κοινότητες του δήμου και η δημιουργία πάρκινγκ. Αναθεώρηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και τη νέα χρήση δημοτικών εκτάσεων. Δημιουργία ήπιων διαδρομών και πεζοδρόμων. Και νέα μελέτη για την στάση και στάθμευση των αυτοκινήτων. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να γίνει ο αστικός ιστός και κυρίως η έδρα του δήμου, φιλόξενος τόπος για τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα.
11.Πώς θα διαχειριστείτε το θέμα της ανακύκλωσης; Προτίθεστε να ασχοληθείτε με τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και με ποιο τρόπο;
Η ανακύκλωση είναι ένα μεγάλο θέμα. Απασχολεί έντονα τους κατοίκους της Πέλλας. Πρέπει όμως να εκπαιδευτούμε. Να μάθουμε τι σημαίνει ανακύκλωση. Να ενημερώσουμε τους καταναλωτές τι σημαίνει το πλαστικό όταν πετάγετε στη θάλασσα ή θάβετε στο έδαφος. Πρέπει λοιπόν όλοι να συμβάλουμε στη γνώση και στην συμμετοχή. Το πρώτο είναι να υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης παντού. Σε κάθε γειτονιά και στα σχολεία όλου του δήμου. Έχουμε τον ευρύτερο σχεδιασμό και μπορούμε σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες να διοργανώσουμε ημερίδες και εκδηλώσεις. Και νομίζω πως από τα παιδιά στους γονείς θα μάθουν όλοι τι σημαίνει περιβαλλοντική συνείδηση.
12.Τι θα κάνετε με τα στρατόπεδα της πόλης; Σκοπεύετε να τα αξιοποιήσετε και με ποιο τρόπο;
Είναι ήδη στις προτεραιότητες μας η αναμόρφωση του Ιστορικού Κέντρου, η αξιοποίηση του Πάρκου Αγίου Γεωργίου και φυσικά του στρατοπέδου Καψάλη που χρειάζεται ολοκληρωμένη μελέτη για να μας αποδοθεί ως έκταση. Οι χώροι των στρατοπέδων είναι πνεύμονες πρασίνου για τον αστικό ιστό του δήμου, αλλά και χώροι υπηρεσιών με την δυνατότητα αποκέντρωσης. Στόχος μας είναι με τις ανάλογες προτάσεις να παραδοθούν αυτές οι εκτάσεις στους κατοίκους που αναζητούν χώρους πρασίνου μέσα στην πόλη.
13.Έχετε συγκεκριμένο σχέδιο για την τουριστική ανάδειξη της Πέλλας;
Όλοι μιλούν για την ιστορικότητα της Πέλλας και την τουριστική σημασία της περιοχής. Και δεν έχουν φροντίσει τόσα χρόνια να εκδώσουν έναν τουριστικό οδηγό. Ο Δήμος Πέλλας δεν υπάρχει πουθενά. Ούτε σε μια τουριστική έκθεση ανά τον κόσμο δεν έχουμε συμμετέχει. Για μας στόχος είναι η αξιοποίηση των μνημείων και η ισόρροπη ανάπτυξη της υπαίθρου. Δεν μπορεί δηλαδή μαζί με τον τουριστικό οδηγό να μην υπάρχει έντυπο προβολής των τοπικών μας προϊόντων και το τι παράγει η Πέλλα. Συνεργασία με τα σχολεία της χώρας γαι να ενταχθεί η Πέλλα στους εκδρομικούς μαθητικούς προορισμούς. Άμεση είναι η ανάγκη λειτουργίας Γραφείου Τουρισμού στον δήμο Πέλλας και η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Πάικο και Λουδίας έχουν σημαντική θέση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ο τουριστικός μας οδηγός που ήδη είναι έτοιμος από τους συνεργάτες μου θα βρεθεί μέσα σε κάθε πρεσβεία ξένης χώρας και σε όλα τα τουριστικά γραφεία της χώρας.
14.Έχετε κάποιο σχεδιασμό για τη σιδηροδρομική σύνδεση Γιαννιτσών Θεσσαλονίκης;
Πιστεύω ότι η σιδηροδρομική σύνδεση Γιαννιτσών – Θεσσαλονίκης είναι ένα σημαντικό τμήμα που αφορά την ανάπτυξη της περιοχής. Σημαίνει γρήγορη και άμεση πρόσβαση επισκεπτών και κατοίκων, οικονομικότερες και πιο άμεσες μεταφορές, εμπορική και τουριστική ανάπτυξη. Ήμουν άλλωστε ο νομαρχιακός σύμβουλος το 2003-2006 που πρώτος έθεσα το θέμα πιστεύοντας πως είναι σημαντικό έργο για την περιοχή μας. Θα συνεργαστώ με την ομάδα των συμπολιτών μας που μελετά την πορεία αυτής της προσπάθειας και θα συμπορευτώ μαζί τους για να γίνει πραγματικότητα ο προαστιακός στην Πέλλα όταν όλος ο υπόλοιπος νομός έχει σιδηροδρομική σύνδεση. Ο σιδηρόδρομος είναι ανάπτυξη.
15.Ποιες αρετές θεωρείτε ότι πρέπει να έχει ένας δημοτικός άρχοντας κατά σειρά προτεραιότητας: Ευφυΐα, Ήθος, Πολιτικό σθένος, Αποφασιστικότητα, Προσαρμοστικότητα,… ;
Η πρώτη αρετή για έναν πολιτικό είναι να έχει ήθος. Σε ότι κάνει και με όποιον συνεργάζεται. Σημαντικό στοιχείο της προσωπικότητάς του είναι η ευφυία και μετά όλα τα άλλα συμπληρώνουν τον χαρακτήρα του. Η αποφασιστικότητα του δίνει δύναμη και ακολουθεί το πολιτικό σθένος για να εφαρμόζει αυτό που αποφάσισε. Η προσαρμοστικότητα είναι απαραίτητη στις σχέσεις του με διαφορετικούς ανθρώπους και τέλος συμπληρωματικά λειτουργεί με όλα τα άλλα η ανθρωπιά του και το χιούμορ του. Όλα αυτά καταρτίζουν έναν επιτυχημένο θεωρώ τοπικό άρχοντα.
16.Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; ( π.χ. Αν κάποιος υπουργός σας υπόσχονταν πολλά χρήματα για την ανάπλαση της πόλης, με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα πάρει ένα δέκα τοις εκατό θα αρνιόσασταν ή θα συναινούσατε για το καλό της πόλης μας;)
Κατηγορηματικά όχι. Δεν είμαι σύμφωνος με τον σκοπό που αγιάζει τα μέσα!!! Αν δεν είμαι ικανός να πάρω με τις προτάσεις μου την χρηματοδότηση που πρέπει, τότε δεν θα πάρω χρηματοδότηση. Στην προηγούμενη ερώτηση σας είπα πως πρώτο χαρακτηριστικό του δημοτικού άρχοντα είναι το ήθος. Είμαι σίγουρος ότι όταν ακολουθείς τη νόμιμη οδό στο τέλος είσαι αυτός που κερδίζεις μαζί με τους πολίτες του δήμου σου.
17.Είστε αποφασισμένος να συγκρουστείτε με ατομικά η επιχειρηματικά συμφέροντα για το καλό της πόλης;
Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ με κάθε τι που αδικεί τον δημότη, που καταργεί το δίκαιο και που δεν εφαρμόζει το νόμιμο. Ο κάτοικος ενός τόπου ζητά προστασία στα συμφέροντα του κι όταν αυτά είναι λογικά και δίκαια και δεν καταπατούν τα δικαιώματα άλλης ομάδας πληθυσμού, τότε ο δήμαρχος οφείλει να βρίσκεται δίπλα του.
18.Σας στηρίζει κάποιο κόμμα;
Όχι δεν υπάρχει κομματική στήριξη. Ο συνδυασμός ΠΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών χώρων με στόχο την πολύπλευρη άποψη σε κάθε θέμα του δήμου. Έμπειροι δημοτικοί σύμβουλοι, επιχειρηματίες, αγρότες, νέα παιδιά επιστήμονες και εκπροσώπους κάθε επαγγελματικού χώρου. Ένα καθαρά ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.
19.Γιατί να ψηφίσουμε εσάς και όχι κάποιον άλλον υποψήφιο;
Απλά για όλα τα παραπάνω. Γιατί η Πέλλα δεν χρειάζεται πολιτικούς παλιάς κοπής, ούτε αυτούς που αγαπούν την εξουσία. Δοκιμάστηκαν, έδωσαν ότι είχαν να δώσουν και δυστυχώς απέτυχαν. Ήρθε η ώρα για το καινούργιο που μπορεί να μετατρέψει τον τόπο σε ένα σύγχρονο και ανοιχτό δήμο για όλους.
20.Πώς βλέπετε τον Δήμο Πέλλας του αύριο;
Γεμάτο ζωή. Ανθρώπινο, ζωντανό και σύγχρονο. Με ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν σε δράσεις ανάπτυξης. Ένα δήμο αξιών και αλληλεγγύης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Με άμεσες λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, με όραμα να επιστρέψουν οι νέοι μας εδώ για να δημιουργήσουν, με ευκαιρίες ανάδειξης της υπαίθρου και με στόχο συλλογικά και ενωμένοι να χτίσουμε μια καλύτερη ζωή για τη νέα γενιά.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου