Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Δρομείς από 101 χώρες στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Τι κοινό έχει η Ανταρκτική με την Ανδόρα, η Ακτή Ελεφαντοστού με την Τζαμάικα και το Σουδάν με τη Μαδαγασκάρη;

Και ποιο νήμα συνδέει την Ιταλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Κύπρο με την Ολλανδία και τη Νότιο Κορέα;
Η απάντηση στον γρίφο αυτό που εμπλέκει συνολικά 101 χώρες του πλανήτη είναι ο 35ος Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός, καθώς οι παραπάνω είναι μερικές μόνο χώρες από τις οποίες προέρχονται δρομείς που έχουν ως όνειρο ζωής να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στη διαδρομή των 42.195μ. που έτρεξε κι ο αρχαίος ημεροδρόμος το 490 π.Χ. μετά τη μάχη του Μαραθώνα για να μεταφέρει στην Αθήνα το μήνυμα της νίκης εναντίον του περσικού στρατού.
Θα δώσουν λοιπόν το «παρών» στην Αθήνα στις 12 Νοεμβρίου μεταξύ των άλλων, δρομείς από την Ανδόρα και την Ανταρκτική, την Αρμενία και τις Μπαχάμες, τη Βολιβία και το Μπρουνέι, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Γουατεμάλα, τη Γεωργία και την Ινδία, την Ισλανδία, την Ινδονησία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Τζαμάικα, την Ιορδανία, το Κόσοβο, τη Μαδαγασκάρη, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, το Πουέρτο Ρίκο, τη Σαμόα, το Σουδάν και την Τανζανία.
Στις πιο πολυπληθείς ομάδες που θα ταξιδέψουν για τον 35ο Μαραθώνιο συγκαταλέγονται οι δρομείς που ζουν στη Βρετανία με 1.054 άτομα κι ακολουθεί η γειτονική Ιταλία με 1.000 δρομείς. Τους 834 φτάνουν εκείνοι που έρχονται από τις ΗΠΑ, τους 815 από τη Γαλλία και τους 741 από τη Γερμανία.
Πολλοί δρομείς επιλέγουν την Αθήνα και τον Αυθεντικό της Μαραθώνιο κι από την Πολωνία (496), την Ολλανδία (480), την Κύπρο (381), τη Νότιο Κορέα (325).
Εκτός όμως από τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες ομάδες του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού αξίζει να αναφέρουμε και ορισμένους δρομείς που ταξιδεύουν επίσης από χώρες μακρινές όπως η Βραζιλία με 103 άτομα, η Νέα Ζηλανδία με 10, το Βιετνάμ με τέσσερα κι η Κολομβία με δύο.
Αν αναλογιστεί κάποιος ότι στον πλανήτη υπάρχουν 194 διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα κράτη και δρομείς από 101 σπεύδουν στην Αθήνα για τον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, μπορεί να καταλάβει τη σημασία που έχει για τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων η συγκεκριμένη διαδρομή και ο συμβολισμός της, αλλά και η εμπειρία του τερματισμού στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στα ίχνη του πρώτου Ολυμπιονίκη Μαραθωνοδρόμου, Σπύρου Λούη.
KIPTSOGE ELLIOT
Η Αθήνα «βγάζει» τους καλύτερους Μαραθωνοδρόμους του Κόσμου
Ποιος θα κερδίσει το βραβείο της AIMS, της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων ως καλύτερος και η καλύτερη μαραθωνοδρόμος της χρονιάς;


Η απάντηση θα δοθεί στην Αθήνα, την Παρασκευή στις 10 Νοεμβρίου, δύο μόλις ημέρες πριν την εκκίνηση του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού.
Η AIMS ανακοίνωσε τους φετινούς υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την ξεχωριστή αυτή διάκριση στην ειδική τελετή – gala, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παράλληλα με άλλες ειδικές βραβεύσεις.
Στους άνδρες υποψήφιοι είναι:
• ο Ελιούντ Κιπτσόγκε από την Κένυα, ο οποίος κέρδισε τον Μαραθώνιο του Βερολίνου σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ 2.03.32 και 2.00.25 σε αγώνα ειδικών συνθηκών στη Μόντσα της Ιταλίας
• ο επίσης Κενυάτης Τζέφρι Κίρουι που κέρδισε τον Μαραθώνιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IAAF στο Λονδίνο με 2.08.27
Στις γυναίκες υποψήφιες είναι:
• η Ρόουζ Τσελίμο από το Μπαχρέιν που κέρδισε τον Μαραθώνιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IAAF στο Λονδίνο με 2.27.11 και
• η Μαίρη Κεϊτάνι από την Κένυα που κέρδισε τον Μαραθώνιο του Λονδίνου σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες με 2.17.01
Τους νικητές θα αναδείξουν κατόπιν ψηφοφορίας τα μέλη της AIMS.
Εκτός από τα βραβεία για τους καλύτερους μαραθωνοδρόμους, διακρίσεις θα απονεμηθούν και στους αγώνες εκείνους που έχουν επιδείξει βέλτιστες πρακτικές σε θέματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής και οι οποίοι θα παραλάβουν αντιστοίχως το Βραβείου Πράσινου Μαραθωνίου και Κοινωνικής Προσφοράς. Επιπλέον μια θρυλική μορφή των αγώνων μεγάλων αποστάσεων θα τιμηθεί με βραβείο για τη συνολική προσφορά του. Οι υποψήφιοι για αυτές τις κατηγορίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Στόχος των βραβείων είναι να τιμηθούν οι καλύτεροι μαραθωνοδρόμοι – άνδρες και γυναίκες – κάθε χρόνο, να αναγνωριστούν και να τιμηθούν εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη του κινήματος του Μαραθωνίου, να δημοσιοποιηθούν και να προωθηθούν οι βέλτιστες πρακτικές και πρωτοβουλίες των μελών της AIMS (435 και πλέον οργανωτές αγώνων) μέσω της θέσπισης ειδικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών βραβείων και να ενισχυθεί ο ρόλος, τα προγράμματα και οι υπηρεσίες της AIMS.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου