Friday, 29 March, 2024

Παραπολιτικά: Τέλος οι προσφορές. Μετά πάμε για… βουλγαροποίηση

«Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, ειδικά στη διαπραγμάτευση και το εκτίμησε ο ελληνικός λαός. Άλλο, όμως, αν το αποτέλεσμά της δεν τη δικαίωσε», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Ωστόσο, προειδοποίησε πως «πρέπει να αντιληφθούμε ότι, ασχέτως αν θα θέλαμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη προσφορά εκ μέρους των δανειστών, αυτή η προσφορά, η κακή, που είχαμε νομίζω ότι είναι και η τελευταία. Δεν αισιοδοξώ ότι θα υπάρξει άλλος διακρατικός δανεισμός, τουλάχιστον με τη διατήρηση της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη. Αν δεν καταφέρουμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ναυαγήσει το πρόγραμμα αυτό, τότε -άλλωστε το είπε και ο κ. Γιούνκερ- θα μας πάνε σε ένα σχέδιο συντεταγμένης εξόδου που θα σημαίνει επί της ουσίας βίαιη φτωχοποίηση, πολύ σκληρότερο μνημόνιο με δραχμή». Εξήγησε πως «μέσα σε λίγες εβδομάδες θα μας μετατρέψουν σε κάτι που θα μοιάζει από άποψη κατά κεφαλήν εισοδήματος κ.λπ. μάλλον με τη Βουλγαρία παρά με τη σημερινή Ελλάδα. Άρα, αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να προχωρήσουμε αναλόγως». Εμείς, όλοι οι πολίτες το έχουμε. Εσείς οι πολιτικοί να δούμε το θα καταφέρετε. Ο Α. Τσίπρας με το που εκλέχθηκε δήλωσε τέλος το παλιό, το κατεστημένο και η διαφθορά. Άντε να δούμε αν θα σπάσετε αυγά ή θα να πάρετε πάλι από τον… διεφθαρμένο συνταξιούχο των 300 ευρώ…

Η Σουηδία «κλέβει» σκουπίδια από τη Νορβηγία και πλουτίζει
Η καύση των απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας έχει εξελιχθεί σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο σε βαθμό τέτοιο που οι παραγωγοί έχουν ξεμείνει από εγχώρια σκουπίδια, δηλαδή πρώτη ύλη.
Έτσι, η Σουηδία εισάγει δύο εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών ετησίως από γειτονικές χώρες. Κυρίως από τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, αλλά και από την Ιρλανδία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Δανία.
Τα κέντρα αποτέφρωσης απορριμμάτων που λειτουργούν στη σκανδιναβική χώρα Ηλεκτροδοτούν 250.000 νοικοκυριά και θερμαίνουν ακόμα 950.000 νοικοκυριά ετησίως! Ιδέες να παίρνουν οι δήμοι που ίσως με κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα (ναι, αυτά τα πολυακουσμένα, ειδικά από δήμαρχο του κάμπου) να μπορούσαν να υλοποιηθούν!

Να τα δικά μας κατορθώματα!
Στους δικούς μας δήμους, αντί της εξοικονόμησης χρημάτων, έρχεται ειδικό τέλος ταφής απορριμμάτων, με αυξήσεις «φωτιά» από το 2016. Το κόστος φυσικά και αναμενόμενα θα μετακυλιστεί στους δημότες
Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει επιβολή πρόσθετου τέλους 35 €/τόνο από το πρώτο έτος εφαρμογής του και ετήσια αύξηση 5 €/τόνο, έως του ποσού των 60 €/τόνο, για την ταφή αποβλήτων που δεν έχουν υποστεί εργασίες επεξεργασίας. Ο νόμος 4042/2012 προέβλεπε αρχικά την επιβολή του ειδικού τέλους από το 2014, αλλά ακολούθησαν δύο νέες παρατάσεις.
Εάν εφαρμοστεί, στους επόμενους τέσσερις μήνες το κόστος ταφής σχεδόν θα διπλασιαστεί από τα 45 €/τόνο στα 80 €/τόνο. Καθώς κανένας δημοτικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να προβλέψει ανάλογη επιβάρυνση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αναπόφευκτα το κόστος θα μετακυλιστεί στους δημότες με αύξηση δημοτικών τελών, πιθανότατα κατά 10%.

Παραπολιτικά: Τέλος οι προσφορές. Μετά πάμε για… βουλγαροποίηση

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου