Tuesday, 23 April, 2024

Τρίτη και 13: Η “μαύρη γάτα” των απανταχού προληπτικών

Η σημερινή μέρα αποτελεί “μαύρη γάτα” για τους απανταχού προληπτικούς

Είναι αλήθεια πως η Τρίτη και 13 έχει καθιερωθεί ως η πλέον γρουσούζικη μέρα για Έλληνες αλλά – για όσους δεν το γνωρίζουν- και για τους Ισπανούς.

Γιατί όμως “Τρίτη” και γιατί “13”;

Η  Τρίτη ως μέρα έχει συμπέσει με μερικά από τα πιο τραγικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας.

Συγκεκριμένα, το έτος 1204, η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των  ”Σταυροφόρων’ της Δ’ Σταυροφορίας και συνοδεύτηκε από τη μεγαλύτερη ληστεία πολιτιστικής κληρονομιάς από τους ”Χριστιανούς” λωποδύτες σε συνδυασμό με  φόνους, αλλά και τοποθέτηση δικών τους διοικητών-βασιλιάδων.

Από τότε κι έπειτα ξεκινά ουσιαστικά η παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η οποία ολοκληρώθηκε  με την Άλωση από τους Οθωμανούς το έτος 1453. Για το λόγο αυτό από τότε η συγκεκριμένη “Τρίτη” είναι και αποφράδα μέρα για τους Έλληνες.

Τρίτη 29 Μαΐου 1453 και ακούγεται η κραυγή «Εάλω η Πόλις». Η Κωνσταντινούπολη, Η Πόλη των Αγίων, η πόλη των Αυτοκρατόρων, η «Νέα Ρώμη» όπως την αποκαλούσαν, πέρασε στα χέρια του Οθωμανού δυνάστη. Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Τρίτη θεωρείται η χειρότερη μέρα της βδομάδας γιατί έχει συνδεθεί με την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα πάντως με τον λαογράφο Νικόλαο Πολίτη, η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης (ο θεός του Πολέμου), ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

Οι Ισπανόφωνοι εξάλλου, εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι»). Κάθε… προληπτικός που σέβεται τον εαυτό του αποφεύγει να αρχίσει δουλειά, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή, ταξίδι ή να κάνουν αρραβώνα μέσα στην Τρίτη. Αντίθετα, η μέρα είναι κατάλληλη για… για εκδηλώσεις μαγείας.

Από την άλλη ο αριθμός 13 θεωρείται κακότυχος, γιατί,  σύμφωνα με μία άποψη που επικρατεί, έπεται του “ιερού”12!

Σε πολλούς πολιτισμούς το δώδεκα είναι ένας “ιερός”, “μαγικός” ή συμβολικός αριθμός. Όλες οι προλήψεις που έχουν να κάνουν με το αριθμό 13, λένε, δημιουργήθηκαν επειδή χαλάει την «ιερότητα» και την αρμονία του 12. Το δωδεκαδικό σύστημα μας υπαγορεύει ότι ο αριθμός 12 είναι ο πιο τέλειος αριθμός: 12 είναι οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες, 12 τα ζώδια, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 τα ιερά ευαγγέλια, 12 οι μαθητές του Ιησού.

Η προσθήκη ενός επιπλέον αριθμού μετά το 12, που φέρει το όνομα 13, σήμανε και την αρχή ενός νέου κύκλου. Κάτι καινούριο γεννιόταν, μία νέα τάξη πραγμάτων μόλις ξεκινούσε και αυτό προκάλεσε μία ανησυχία και μία ανασφάλεια στους ανθρώπους. Από τότε ό,τι άσχημο συνέβαινε και ό,τι αναποδιές έρχονταν πάντα αποδίδονταν στο 13.

Λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμά του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου. 13 ήταν και οι μαθητές του Ιησού που βρέθηκαν στο Μυστικό Δείπνο. Οι 12 απόστολοι και ο Ιούδας που πρόδωσε τον Χριστό… Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου. Ακόμα και στις κάρτες Ταρό, στον αριθμό 13 αντιστοιχεί ο θάνατος!

Ένας εκρηκτικός συνδυασμός

Από την μια η αποφράδα Τρίτη από την άλλη το “γκαντέμικο” 13, επόμενο είναι ο συνδυασμός των δύο να αποτελεί “το υπέρτατο κακό”. Πάντως σε αντίθεση με Έλληνες και Ισπανούς, οι υπόλοιποι λαοί θεωρούν κακότυχο συνδυασμό το “Παρασκευή και 13”.

Αντίθετα, η Τρίτη είναι τυχερή ημέρα για τους Εβραίους, λόγω της διπλής αναφοράς της λέξης «καλόν» στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις, κεφ. Α , στίχοι 10 και 13).

Με πληροφορίες από dit-radio.gr, zarpanews.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου