Wednesday, 24 April, 2024

Τί μας γερνάει περισσότερο;

Το στρες! Προσπαθήστε να δαμάσετε την ένταση και να χαρίσετε στον εαυτό σας περισσότερα χρόνια και στην επιδερμίδα σας λάμψη.

Πολλές μελέτες συσχετίζουν το χρόνιο στρες με ένα σωρό παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες και η κατάθλιψη. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι σας γερνάει σε κυτταρικό επίπεδο. Καθώς μεγαλώνετε, οι άκρες στα χρωμοσώματα, τα τελομερή, αρχίζουν να συρρικνώνονται αργά. Όταν κοντύνουν πολύ, τα κύτταρα παύουν να λειτουργούν. Μάλιστα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με τα πιο κοντά τελομερή είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε 3 χρόνια από αυτούς που έχουν πιο μακριά τελομερή. Αν και αυτή η φυσική διαδικασία δεν μπορεί να σταματήσει, το άγχος την επιταχύνει.

1 Ξεχωρίστε καταρχάς τα σημαντικά πράγματα στη ζωή που σας προκαλούν άγχος από τα ασήμαντα και προσπαθήστε να δείτε με διαφορετικό μάτι τα δεύτερα.

2 Δεν υπάρχει σωστός τρόπος χαλάρωσης: μπορεί να είναι ένα ζεστό μπάνιο ή ένα ποτήρι κρασί το βράδυ.

3 Ο επαρκής ύπνος, η τακτική άσκηση και η στάση αισιοδοξίας έχουν συσχετιστεί σε διάφορες μελέτες με την εμφάνιση πιο μακριών τελομερών.

4 Το δέρμα σας θα σας ευγνωμονεί όταν μειώσετε το στρες, καθώς επιδεινώνει την ξηρότητα, την ψωρίαση, τη ροδόχρου ακμή και κάνει εύθραυστα μαλλιά και νύχια. Το ανοσοποιητικό σύστημα των κυττάρων αποδυναμώνεται, η επιδερμίδα βρίσκεται εκτεθειμένη στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, και η διαδικασία γήρανσης επιταχύνεται.

5 Όταν το στρες αποτυπώνεται στην επιδερμίδα με λεπτές γραμμές, ρυτίδες, θαμπάδα και χλομή χροιά, πρώτο σας μέλημα είναι να ενισχύσετε την φυσική αντιοξειδωτική άμυνα των κυττάρων για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις ελεύθερες ρίζες και τη φθορά που προκαλεί το περιβάλλον. Φυτικά εκχυλίσματα με αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνες, peeling με οξέα φρούτων για άμεση αποκατάσταση της λάμψης και βέβαια αντηλιακή προστασία, είναι τα όπλα σας απέναντι στα σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Το μυστικό

Σε περιόδους έντονου στρες το σώμα παράγει περισσότερη αδρεναλίνη ή επινεφρίνη, με αποτέλεσμα να διεγείρονται οι σμηγματογόνοι αδένες στην επιδερμίδα και αυτοί με τη σειρά τους να παράγουν πλεονάζον σμήγμα. Το υπερβολικό σμήγμα είναι μία από της συνθήκες που συμβάλλουν στη δημιουργία ακμής. Το σαλικυλικό οξύ έχει αποδειχτεί ότι είναι ο πιο δραστικός απολεπιστικός παράγοντας για την καταπολέμηση της έντονης λιπαρότητας και ακμής.

omorfamystika

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου