Friday, 29 March, 2024

Στο 23% ο ΦΠΑ για τοκετούς και ακτινοθεραπείες. Τί καταγγέλλει ο ΙΣΑ

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα η πρόβλεψη που υπάρχει στο Τρίτο Μνημόνιο για την υπαγωγή όλων των νοσηλειών και ιατρικών πράξεων που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια σε ΦΠΑ 23%. Όπως επισημαίνουν, μία τέτοια εξέλιξη θα έπληττε ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ομάδες ασθενών, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, ενώ ανάλογο αδιέξοδο θα επιφέρει και σε όσα ζευγάρια έχουν αποφασίσει ο τοκετός του παιδιού τους να γίνει σε ιδιωτικό μαιευτήριο.

Η αγανάκτηση μάλιστα των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών εκφράστηκε και μέσα από μία αιχμηρή ανακοίνωση, στην οποία και προειδοποιεί πως ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτει κενά του Δημόσιου τομέα και αποτελεί αναγκαστική επιλογή για τον  ασθενή, όπως  συμβαίνει με τις ακτινοθεραπείες, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής στα Δημόσια νοσοκομεία.

“Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του, για την υπαγωγή των ιατρικών πράξεων που προϋποθέτουν νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια στο 23%, κάτι  που πλήττει ιδιαίτερα τις  ευαίσθητες ομάδες των ασθενών όπως είναι οι καρκινοπαθείς” αναφέρεται από το Σύλλογο, ο οποίος παράλληλα ζητά να εξαιρεθούν οι ακτινοθεραπευτικές πράξεις από το 23% “καθώς σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν απαιτείται νοσηλεία για τη διενέργειά τους”.

Παράλληλα, τα μέλη του ΙΣΑ διαμαρτύρονται για την υπαγωγή των τοκετών στο 23%, τονίζοντας πως “αποτελεί μια ακόμα δυσβάσταχτη και άδικη επιβάρυνση για τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, τα οποία η πολιτεία οφείλει να στηρίζει, με δεδομένο μάλιστα το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα”.

Με βάση τα παραπάνω, οι γιατροί καλούν τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε σαφή διαχωρισμό των ιατρικών πράξεων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας και αναλόγως να τις αποζημιώνει, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενούς, τονίζοντας πως “η υγεία είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό και  θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις μνημονικές υποχρεώσεις και τα επιβαλλόμενα μέτρα”.

www.stogiatro.gr

Στο 23% ο ΦΠΑ για τοκετούς και ακτινοθεραπείες. Τί καταγγέλλει ο ΙΣΑ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου