Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Πρώτη η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», που διοργάνωσε ο Δήμος Θερμαϊκού.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», που διοργάνωσε ο Δήμος Θερμαϊκού, στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων.
Την εκστρατεία διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και τελεί υπό την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος Θερμαϊκού, Παναγιώτης Κολλάρας, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ο οποίος τόνισε ότι «η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού συμμετέχει ενεργά στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Είναι απαραίτητο οι πολίτες να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για τη χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων, καθώς η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και πάντως όχι τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Στόχος της διοίκησης του Δήμου είναι να συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του 2016 οι δράσεις για τη δημόσια υγεία και υγιεινή, με την παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων. Παράλληλα, ο Δήμος Θερμαϊκού λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία τις δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας που έχει δημιουργήσει, όπως το Κοινωνικό Φαρμακείο, από το οποίο εξυπηρετούνται εκατοντάδες συμπολίτες μας».
Την ενημέρωση πραγματοποίησε η Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Κυριακή Κανελλακοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με συνέπεια όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν θα είναι πλέον δραστικά. Παρουσίασε, μάλιστα, παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά. Ακόμη, η ομιλήτρια παρέθεσε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό μας. Επισήμανε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας. Η κ. Κανελλακοπούλου τόνισε με έμφαση ότι είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε την αξία των αντιβιοτικών, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους.
Η κ. Κανελλακοπούλου αναφέρθηκε επίσης στην πρόληψη των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή της γρίπης (τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο κάθε χρόνο) όπως και του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με την καθοδήγηση ιατρού. Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε το γεγονός ότι μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά.

Πρώτη η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου