Tuesday, 23 April, 2024

Ποιες οι επιπτώσεις της μόνιμης αναπνοής από το στόμα;

Η φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία συνίσταται από την εισπνοή από τη μύτη και την εκπνοή από το στόμα. Υπάρχουν ωστόσο πολλοί ενήλικες και παιδιά, οι οποίοι δεν εισπνέουν από τη μύτη, όπως θα έπρεπε, αλλά από το στόμα. Η συνήθεια της λανθασμένης αναπνευστική λειτουργίας δεν εμφανίζεται ξαφνικά σε έναν ενήλικα αλλά συνήθως ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Διάφορες αιτίες ή βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα μας απαγορεύουν να εισπνέουμε από τη μύτη, όπως ένα “μπούκωμα” λόγω κρυολογήματος ή κάποιας αλλεργίας ή τα λεγόμενα “κρεατάκια” ή οι πρησμένες ή υπερτραφείς αμυγδαλές, χρόνιες αλλεργίες, ιγμορίτιδα.

Υπάρχουν επιπτώσεις της μόνιμης αναπνοής από το στόμα τις οποίες δεν πρέπει να υποτιμάμε. Εισπνέοντας μόνιμα από το στόμα, δεν οξυγονώνεται σωστά η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, καθώς χρειάζονται το νιτρικό οξύ που παράγεται μόνο από την εισπνοή από τη μύτη. Αποτέλεσμα αυτού είναι ένα αρκετά συχνό αίσθημα κόπωσης και έλλειψης συγκέντρωσης του ατόμου. Ειδικά στους μαθητές, επηρεάζει αρνητικά την επίδοσή τους στο σχολείο.

Μία άλλη επίπτωση της αναπνοής από το στόμα επισημαίνει ο Dr Yosh Jefferson, στην αναφορά του στο Journal General Dentistry. Υποστηρίζει ότι μια τέτοια μόνιμη κατάσταση μπορεί να αλλάξει σταδιακά το σχήμα του προσώπου, το λεγόμενο σύνδρομο του μακρόστενου προσώπου. Ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν πρησμένες αμυγδαλές στο άτομο, αυτό φέρνει ασυνείδητα την κάτω γνάθο του σε ασυνήθιστη θέση ώστε να μπορέσει να λάβει περισσότερο οξυγόνο ο οργανισμός του.

Όποια και αν είναι η αιτία που ωθεί κάποιον να αναπνέει από το στόμα, μπορεί και πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Ίσως χρειάζεται μία επέμβαση στα ή αφαίρεση των αμυγδαλών είτε μια ορθοδοντική εργασία ώστε να μεγεθυνθεί η γνάθος και να ανοίξουν τα ιγμόρεια. Προηγείται βέβαια εξέταση από τον ειδικό γιατρό -ωτορυνολαρυγγολόγο, οδοντίατρο, ορθοδοντικό- ώστε να βρεθεί η ακριβής αιτία της μόνιμης αναπνοής από το στόμα.

Sofokleousin.gr

Ποιες οι επιπτώσεις της μόνιμης αναπνοής από το στόμα;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου