Tuesday, 19 March, 2024

Ξηροδερμία; Ιδού πώς να τη διαχειριστείς

Έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπη με ενοχλητικές άσπρες «νιφάδες»; Να τι πρέπει να κάνεις..Το ξηρό κρανίο είναι ένα πολύ ενοχλητικό ζήτημα, το οποίο πολλοί δε ξέρουν πώς να το διορθώσουν Ευτυχώς δεν είσαι καταδικασμένη να βλέπεις για πάντα λευκές νιφάδες στους ώμους σου, καθώς μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί από το σπίτι σου. Η τριχολόγος (δερματολόγος εξειδικευμένη στην υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής) Dr. Dominic Burg και επικεφαλής επιστήμονας και βιολόγος μαλλιών για το évolis Professional μοιράζεται ένα εύκολο σχέδιο για την οριστική αντιμετώπιση της ξηρότητας.

Πρώτα, πρέπει να καταλάβεις τι προκαλεί την ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής
Όπως και το δέρμα στο πρόσωπό σου, το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής αποτελείται από σμηγματογόνους αδένες και έχει έναν «τύπο» που κυμαίνεται από ξηρό έως λιπαρό. Η Burg λέει ότι τα επίπεδα της λιπαρότητας επηρεάζονται από τη γενετική, τις ορμόνες, τα φάρμακα αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο ξηρός αέρας, το στυλιζάρισμα, το στέγνωμα, και τα σκληρά σαμπουάν.

Η ξηρότητα στο κρανίο μπορεί να εμφανιστεί εποχιακά. «Ο αέρας το χειμώνα είναι ιδιαίτερα ξηρός, όπως και ο αέρας από τα κλιματιστικά το καλοκαίρι», λέει η Burg. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξήρανση του δέρματος, οδηγώντας σε ευαισθησία, κνησμό, φλύκταινες και απολέπιση που πολλοί άνθρωποι βιώνουν τους χειμερινούς μήνες.»

Αντικατάστησε τα σκληρά χημικά στη ρουτίνα των μαλλιών σου με φυσικά συστατικά
Η Burg προτείνει τη χρήση προϊόντων χωρίς θειικά άλατα επειδή μπορεί να «εμποδίσουν το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής σας από το να αναπνεύσει». Πιο συγκεκριμένα, συνιστά τη μετάβαση σε προϊόντα με «απαλά, φυσικά συστατικά». Για να προσθέσεις υγρασία, μπορείς να προτιμήσεις την αλόη, τη βιταμίνη Ε και το λάδι baobab, το οποίο η Burg ισχυρίζεται ότι είναι το καλύτερο συστατικό σε ό,τι αφορά την υγρασία. Επίσης καλή επιλογή είναι τα αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα και το δεντρολίβανο καθώς και τα αντιοξειδωτικά όπως το πράσινο τσάι και τα μούρα goji για την τόνωση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής.

Πλύνε τα μαλλιά σου μόνο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα
«Το τριχωτό της κεφαλής έχει έναν πληθυσμό δισεκατομμυρίων καλών βακτηρίων από εκατοντάδες διαφορετικά είδη», λέει η Burg. «Τα μικρόβια συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του pH και δουλεύουν για να αντιμετωπίζουν τα κακά μικρόβια, και παράγουν ειδικά αμυντικά μόρια». Το καθημερινό λούσιμο μπορεί να επιδεινώσει την ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής, οπότε είναι καλύτερο να το πλένεις μόνο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Μη βάζεις conditioner στο τριχωτό της κεφαλής σου
Είναι καλύτερο να κρατήσεις το conditioner για τις άκρες των μαλλιών σου. Η Burg λέει ότι θα πρέπει να αποφύγεις το μαλακτικό στο κρανίο επειδή καλύπτει το τριχωτό της κεφαλής και οδηγεί σε ξηρότητα – και τα πράγματα χειροτερεύουν εάν το conditioner έχει ως βασικό συστατικό τη σιλικόνη.

Κατάλαβε πότε πρέπει να δεις έναν δερματολόγο
Είναι φυσιολογικό να χάνεις κύτταρα από την επιδερμίδα σου, εξηγεί η Burg, αλλά πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τo ξηρό τριχωτό της κεφαλής με την πιτυρίδα. Η πιτυρίδα μπορεί να εμφανιστεί σε ένα ξηρό τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στους λιπαρούς τύπους. «Όταν βλέπεις ότι η ξηρότητα είναι υπερβολική και ορατή, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει κάποιο άλλο ζήτημα», λέει η Burg. «Η ξηρότητα μπορεί να προκληθεί από πράγματα όπως το έκζεμα, η ψωρίαση ή η δερματίτιδα και αν έχεις κνησμό, πληγές ή σχετική απώλεια μαλλιών σε συγκεκριμένες περιοχές, ίσως είναι καιρός να επισκεφθείς έναν δερματολόγο».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου