Saturday, 20 April, 2024

Μπορεί το Φαρμακευτικό Μανιτάρι Κόρντισεπς να επιδράσει ευεργετικά στη χοληστερόλη;

Το πρόβλημα της υψηλής χοληστερόλης απασχολεί ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, αν και υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι

ώστε να αποτρέψουν τους σχετιζόμενους κινδύνους για την υγεία τους.

Όταν υπάρχει εμφανής αύξηση της χοληστερόλης, αυξάνονται επίσης και οι πιθανότητες εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, η οποία θέτει το άτομο σε κίνδυνο για σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Στην πραγματικότητα, η χοληστερόλη από μόνη της δεν είναι καθόλου κακός παράγοντας. Όλοι χρειάζονται τη χοληστερόλη διότι είναι σημαντική για τα κύτταρα.

Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, το επίπεδο χοληστερόλης αυξάνεται πάρα πολύ, κυρίως, λόγω των τροφών που τρώνε (ή/και των τροφών που δεν τρώνε), ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται και με μία καθιστική ζωή.

Σε κλινικές δοκιμές με 273 άτομα, το Κόρντισεπς Σίνενσις (Cordyceps ή Κορδιοκέφαλος) έδειξε ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του επιπέδου της ολικής χοληστερόλης, η οποία ήταν κατά περίπου 10 έως 21%. Παράλληλα, τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν κατά 9 έως 26%. Επιπρόσθετα, το φαρμακευτικό μανιτάρι Κόρντισεπς Σίνενσις αύξησε την “καλή” HDL χοληστερόλη κατά 27 έως 30%. Η ημερήσια δοσολογια που χορηγήθηκε ήταν 3 γραμμάρια, η οποία μοιράστηκε σε τρεις δόσεις (1).

Η ικανότητα του Κόρντισεπς να μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης οφείλεται στο γεγονός ότι εμποδίζει να σχηματιστούν ινώδεις πλάκες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να μειώσει το επίπεδο χοληστερόλης. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι να διάγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εκτός από την τακτική άσκηση και την σωστή διατροφή, το φαρμακευτικό μανιτάρι Κόρντισεπς Σίνενσις μπορεί να βοηθήσει με τα επίπεδα της χοληστερόλης (ολική, καλή, κακή) καθώς και με τα τριγλυκερίδια.

Η ύπαρξη υψηλού επιπέδου χοληστερόλης, εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους στην υγεία.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των πιθανών σοβαρών κινδύνων για την υγεία είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις. Για όσους πιστεύουν ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, τότε το Κόρντισεπς Σίνενσις είναι μία από τις αποτελεσματικότερες φυσικές επιλογές.

Επίσης, το Κόρντισεπς Σίνενσις εμφανίζει και άλλες ιδιότητες, το οποίο σημαίνει επιπρόσθετα οφέλη υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα από τα οφέλη του είναι τα εξής :

– επιδρά ευεργετικά στην λειτουργία των νεφρών (2)

– υποστηρίζει το αναπνευστικό σύστημα, μέσω της πρόληψης αλλά και της προστασίας από ένα σημαντικό αριθμό παθήσεων των πνευμόνων (3)

– βελτιώνει την ικανότητα για αερόβια άσκηση και αντοχή σε μεσήλικα & και ηλικιωμένα άτομα (4) κ.ά.

Δεδομένου ότι το Κόρντισεπς Σίνενσις είναι μία φυσική τροφή, ίσως να μην εμφανιστούν καθόλου παρενέργειες ή εάν εμφανιστούν να είναι ιδιαίτερα ήπιες όπως διάρροια, ξηροστομία και ναυτία (5, 6).

Αυτό, ίσως, είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του μανιταριού που βοηθάει στο να ρυθμίζονται με φυσικό τρόπο τα επίπεδα χοληστερόλης και κερδίζει σταδιακά την προσοχή του κοινού.

Παραπομπές:

  1. J Altern Complement Med. 1998; 289 – 303. The scientific rediscovery of an ancient Chinese herbal medicine: Cordyceps sinensis: part I. Zhu JS, Halpern GM, Jones K.
  2. Chin Med J (Engl). 2013; 126(10): 1895-9. Effects of Bailing capsules for renal transplant recipients: a retrospective clinical study. Wang W, Zhang XN, Yin H, Li XB, Hu XP, Liu H, Wang Y, Zhang XD.
  3. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2010 Oct; 35(20): 2777 -81. [Pharmacological effects of Bailing capsule and its application in lung disease research]. Xu H, Li S.
  4. American Physiological Society, 2004 – Derivatives of a rare Chinese mushroom can improve capacity for aerobic exercise and endurance in the mid-age to elderly, sedentary humans
  5. J Altern Complement Med. 1998; 4(4): 429- 57. The scientific rediscovery of a precious ancient Chinese herbal regimen: Cordyceps sinensis: part II. Zhu JS, Halpern GM, Jones K..
  6. Holliday, Cleaver. Medicinal value of the caterpillar fungi species of the genus Cordyceps. A review. Int J Med Mushr. 2008; 10(3): 219 – 234.

Ιωάννης Κιούσης

Μπορεί το Φαρμακευτικό Μανιτάρι Κόρντισεπς να Επιδράσει Ευεργετικά στην Χοληστερόλη;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου