Friday, 19 April, 2024

Μεσημεριανός ύπνος αντί… φαρμάκων για τη μείωση της πίεσης

Μία ελληνική έρευνα από επιστήμονες του Ασκληπιείου Βούλας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, υποστηρίζοντας πως ο μεσημεριανός ύπνος βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Πέρα από την ενέργεια που μας προσφέρει ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως συμβάλλει και στη μείωση των καρδιακών παθήσεων που επηρεάζονται από την αρτηριακή πίεση.
Ειδικότερα, ένας εκ των ερευνητών, ο καθηγητής-καρδιολόγος Εμμανουήλ Καλλίστρατος, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας στο «68ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου καρδιολογίας», στη Νέα Ορλεάνη, επισήμανε πως η μείωση της αρτηριακής πίεσης από τον μεσημεριανό ύπνο φθάνει στα ίδια επίπεδα με τη μείωση που καταγράφεται έπειτα από την ελάττωση του αλατιού ή του ποτού.
Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 212 ασθενείς που έχουν προβλήματα αρτηριακής πίεσης, ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 62 χρόνια, ενώ περίπου το 1/4 των ασθενών ήταν καπνιστές ή/και είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.
Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέγραψαν πως όσοι ασθενείς ξεκουράζονταν κατά τις μεσημεριανές ώρες εμφάνιζαν τις ίδιες μεταβολές στις αρτηρίες τους με εκείνες που παρατηρούνται μετά τη χορήγηση φαρμάκου.
efsyn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου