Friday, 19 April, 2024

Τι κρύβει μία ελιά στο δέρμα σου;

Δωρεάν εξετάσεις από δερματολόγους στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος.

Το Καλοκαίρι απέχει μόλις έναν μήνα και ήδη κάποιοι έχουν ξεκινήσει τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία είναι η αιτία πολλών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του δέρματος, η αύξηση των κρουσμάτων του οποίου τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός. Τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά, καθώς από το 1980 μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατευτούμε αποτελεσματικά;

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία, η απότομη έκθεση στον ήλιο μετά τον Χειμώνα, το άθροισμα των «ωρών» έκθεσης στον ήλιο και η αισθητική του μαυρίσματος είναι μόνο μερικά από τα αίτια του καρκίνου του δέρματος. Στην Ελλάδα, μία χώρα με 80% ηλιοφάνεια το χρόνο, που περιβάλλεται από θάλασσα και παραλίες που συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να ενημερωνόμαστε για το θέμα και να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία μας. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι ελιές στο δέρμα μας δεν είναι μόνο μέρος της γοητείας μας, αλλά μπορεί να κρύβουν σημαντικούς κινδύνους, όπως ο καρκίνος του δέρματος.

Το πρώτο βήμα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος, είναι οι εξετάσεις, οι οποίες μάλιστα παρέχονται δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους με πρωτοβουλία της ΕΔΑΕ (Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρία) με χορηγό και υποστηρικτή τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της Ελληνικής εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος και της εκστρατείας που διοργανώνεται κάθε χρόνο για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, εθελοντές δερματολόγοι από όλη την Ελλάδα εξετάζουν δωρεάν τους ενδιαφερόμενους και τους παρέχουν συμβουλές και δείγματα προϊόντων φωτοπροστασίας.

Φέτος, από τις 8 έως τις 12 Μαΐου, κάθε ένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να εξεταστεί δωρεάν από τους εξειδικευμένους δερματολόγους, απλώς προγραμματίζοντας ένα ραντεβού. Εκατοντάδες γιατροί βρίσκονται στη διάθεσή των πάνω από 5.000 ενδιαφερομένων που εξετάζονται κάθε χρόνο.

Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα υγείας που μας αφορά όλους, ενώ η εν λόγω εκστρατεία αποτελεί μια σημαντική προσφορά για το κοινωνικό σύνολο, την οποία στηρίζουν οι κατεξοχήν ειδικοί του δέρματος, δηλαδή οι δερματολόγοι-αφροδισιολόγοι.

Η εθελοντική αυτή συμμετοχή των γιατρών, συμβάλλει στην πρωτογενή πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, που είναι δυνητικά ιάσιμος και αποτελεί τον πιο εύκολο καρκίνο όσον αφορά στη θεραπεία, εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Newsbomb.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου