Friday, 29 March, 2024

Γιατί οι οθόνες βλάπτουν το παιδί σας;

Δυστυχώς τα κινητά, τα tablet και η τηλεόραση έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Το κακό είναι ότι έχει καθιερωθεί

τα παιδιά να περνούν αρκετό χρόνο μπροστά από μια οθόνη, με τους γονείς να μη συνειδητοποιούν τις συνέπειες…

Η πρώτη και βασική συνέπεια έχει να κάνει με την υγεία του. Ο καθένας μας γνωρίζει ότι η πολύωρη ενασχόληση του παιδιού με το κινητό, το tablet ή την τηλεόραση κάνει κακό στην όραση (και όχι μόνο).

Επίσης, είναι αντιπαραγωγικός τρόπος ψυχαγωγίας. Τι είναι προτιμότερο; Να παίζει με τους φίλους του και ταυτόχρονα να κοινωνικοποιείται ή να είναι μπροστά από μια οθόνη απομονωμένο; Ρητορικό το ερώτημα…

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο κίνδυνος του διαδικτυακού bullying και της ανεξέλεγκτης χρήσης του ίντερνετ από το παιδί. Όσο και να είσαστε από πάνω, είναι πιθανόν να υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα με κάτι από τα προαναφερθέντα.

Σε περιπτώσεις που το παιδί είναι εξαρτημένο από τις οθόνες, νομοτελειακά θα παραμελεί τα διαβάσματά του και τις λοιπές υποχρεώσεις του. Εξηγήστε του λοιπόν ότι θα ασχολείται μαζί τους συγκεκριμένο χρόνο και μόνο όταν έχει ολοκληρώσει αυτά που πρέπει. Είναι τόσο εντυπωσιακά και πρωτόγνωρα όλα αυτά που βλέπει στο διαδίκτυο, που είναι δύσκολο να διαχωρίσει στο μυαλό του την πραγματική ζωή με την ψηφιακή…πραγματικότητα.

Τέλος, πρόκειται για έναν τρόπο ψυχαγωγίας μη συμβατό με αυτές τις ηλικίες. Τα παιδιά πρέπει να είναι δημιουργικά και ανήσυχα για να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους και όχι αδρανή μπροστά σε μια οθόνη.

mother.gr

Γιατί οι οθόνες βλάπτουν το παιδί σας;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου