Friday, 29 March, 2024

Απίστευτο! Μπορούν να διαγνώσουν την κατάθλιψη μέσω υπολογιστή

Ακόμα κι αν είναι σε αρχικό στάδιο

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη. Τα οικονομικά προβλήματα, το άγχος της επιβίωσης αλλά και οι απαιτήσεις να είναι εντάξει σε όλες τους τις υποχρεώσεις κάνουν τους ανθρώπους να μαραζώνουν και να νιώθουν απέραντη θλίψη.

Εκτός από τους ψυχολόγους που μπορούν να διακρίνουν αν κάποιος έχει κατάθλιψη, τώρα η διάγνωσή της μπορεί να γίνει και μέσω υπολογιστή.

Επιστήμονες με επικεφαλής τον γνωσιακό νευροεπιστήμονα και καθηγητή ψυχολογίας Ντέιβιντ Σνάιερ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Stampede για να εκπαιδεύσουν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης στην ανάλυση εξετάσεων μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 52 άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και σε 45 άνθρωποι που ήταν υγιής και κατέληξαν  στο συμπέρασμα πως οι καταθλιπτικοί άνθρωποι παρουσιάζουν ομοιότητες στον εγκέφαλό τους.

Μάλιστα όπως είπαν οι επιστήμονες ο υπολογιστής μπορεί να διαγνώσει ακόμα και αν κάποιος είναι στο πρώτο στάδιο της κατάθλιψης.

«Αυτό είναι το κύμα του μέλλοντος. Βλέπουμε όλο και περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια σχετικά με την εφαρμογή της μηχανικής μάθησης για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων στη νευροεπιστήμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σνάιερ.

Star.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου