Thursday, 28 March, 2024

Προσοχή! Αυτά τα λαχανικά θεωρούνται «ανθυγιεινά» και παχαίνουν

Σίγουρα είναι δύσκολο να βρεις έναν επαγγελματία διατροφολόγο που να μη συνιστά την κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων λαχανικών, σωστά; (Στην πραγματικότητα, τα χορταρικά και τα λαχανικά είναι από τα λίγα τρόφιμα που όλοι οι διαιτολόγοι συμφωνούν ότι είναι υγιεινά). Όμως μία έρευνα του Harvard, η οποία μελέτησε την καθημερινή διατροφή περίπου 130.000 ενηλίκων σε διάστημα 20 ετών έδειξε πως υπάρχει και ένα ανθυγιεινό λαχανικό.

Η έρευνα

Κάθε τέσσερα χρόνια, οι επιστήμονες ζητούσαν τα διατροφικά ημερολόγια των συμμετέχοντων όπου ήταν καταγεγραμένα τα τρόφιμα που κατανάλωσαν για μια εβδομάδα ενώ κάθε δύο χρόνια, οι συμμετέχοντες ανέφεραν το ακριβές βάρος τους. Η μελέτη βάσει αυτών εντόπισε μια κατηγορία λαχανικών που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Μάλιστα βρήκαν και το λαχανικό το οποίο οδηγεί σε αύξηση βάρους και θεωρείται ως το πιο ανθυγιεινό λαχανικό από όλα. Ποιο ήταν αυτό; Το καλαμπόκι!

Σύμφωνα με τη μελέτη του Χάρβαρντ, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες αμυλούχων λαχανικών, όπως το καλαμπόκι, οι πατάτες και ο αρακάς, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρουν βάρος. Το καλαμπόκι ήταν το χειρότερο απ΄ολα: πρόσθεσε δύο κιλά επιπλέον στους συμμετέχοντες στα τέσσερα χρόνια. Ο λόγος; Αυτά τα αμυλώδη τρόφιμα έχουν υψηλότερα γλυκαιμικά φορτία σε σχέση με άλλα λαχανικά, προκαλώντας απότομη αύξηση του σακχάρου μετά την κατανάλωσή τους, πράγμα που μπορεί να κάνει ένα άτομο να θέλει να καταναλώσει ακόμη περισσότερο.

Αντίθετα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πολλά λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, όπως τα φασολάκια και τα φασόλια, έχασαν βάρος με την πάροδο του χρόνου. Εάν θέλεις να επωφεληθείς κι εσύ μπορείς να επιλέξεις ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών που βοηθά στο αδυνάτισμα και στην υγεία του εντέρου.

Wefit

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου