Saturday, 20 April, 2024

Ο κλασικός νηστίσιμος χαλβάς 1:2:3:4

Ο χαλβάς είναι ένα κλασικό σπιτικό, γρήγορο και εύκολο γλυκό για όλες τις ώρες και ιδιαίτερα αγαπητό την περίοδο της νηστείας

Δείτε τη συνταγή και κάντε τον σε λίγη ωρίτσα!

Υλικά

1 φλιτζ. ελαιόλαδο (ή μισό μισό με σπορέλαιο για πιο ελαφρύ)

2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό

3 φλιτζ. ζάχαρη

4 φλιτζ. νερό

2 ξυλάκια κανέλας

2 κουταλιές σούπας μέλι

150 γρ. αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, σουσάμι… (ότι προτιμάτε)

κανέλα σε σκόνη, για πασπάλισμα

Διαδικασία: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, γιατί ο χαλβάς θα μυρίζει έντονα.

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για αρκετά λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Παράλληλα βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τις κανέλες. Δεν μας νοιάζει να φτιάξουμε σιρόπι, αλλά να λιώσει η ζάχαρη και να βγουν τα αρώματα της κανέλας. Στο τέλος βάζουμε το μέλι.

Όταν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, βγάζουμε τα ξυλάκια κανέλας, και ρίχνουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι στο σιρόπι,  ανακατεύοντας συνεχώς για να πήξει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, καπακώνουμε και αφήνουμε για 2 – 3 λεπτά.

Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τον αδειάζουμε στην κλασική φόρμα του κέικ ή σε φόρμα σιλικόνης ή σε ατομικά φορμάκια. Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ξεφορμάρεται εύκολα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρουμε αν θέλουμε με επιπλέον ξηρούς καρπούς και πασπαλίζουμε με κανέλα. Ο χαλβάς σφίγγει καθώς κρυώνει.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου