Friday, 29 March, 2024

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανήκει στις πιο κοινές μορφές καρκίνου

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι άγνωστη, πολλοί είναι όμως οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, ανάμεσά τους τα περιττά κιλά, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή.
Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και / ή πίνουν πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο έντερο.
Ειδικά σε ότι αφορά στο πρώτο, ο κίνδυνος δεν σχετίζεται μόνο με την κατανάλωση κρέατος αλλά και με τον τρόπο μαγειρέματος.
Όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 190 βαθμούς Κελσίου, π.χ. σε μπάρμπεκιου, τα αμινοξέα των πρωτεϊνών αντιδρούν μεταξύ τους ή με την κρεατίνη του κρέατος οδηγώντας στη δημιουργία ετεροκυκλικών αμινών, ενώσεων που ενοχοποιούνται για καρκίνους.
Στα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου αναπτύσσονται πολύποδες, οι οποίοι μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο αν τα κύτταρα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.
Δείτε παρακάτω ποιες τροφές σας προστατεύουν, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο έντερο:
1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Σπανάκι, κέιλ, ρόκα και άλλα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο, ενώ έχουν πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε λιγότερο από ένα φλιτζάνι φρούτα και λαχανικά την ημέρα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου.
2. Μπρόκολο: Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προλαμβάνουν την αύξηση του σωματικού βάρους, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου στο παχύ έντερο. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη βοηθώντας στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
3. Μούρα: Φράουλες, βατόμουρα, βακκίνια, είναι όλα πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά βιταμίνη C, η οποία επίσης προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
4. Πορτοκάλια: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, ενώ έχουν λίγες θερμίδες.
5. Πιπεριές: Οι κόκκινες γλυκές πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν φυτοχημικά που μπλοκάρουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Το στοίχημα είναι να καταναλώνετε χρωματική ποικιλία φρούτων και λαχανικών, καθώς έτσι λαμβάνετε διαφορετικά φυτοχημικά που προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων.
6. Φακές: Οι περισσότεροι χρειαζόμαστε 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά αλλά λαμβάνουμε 10-16. Η μη επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
7. Φασόλια: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ τα μαύρα φασόλια αποτελούν ιδανικό υποκατάστατο κρέατος, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση φασολιών δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
8. Βρόμη: Προκαλεί κορεσμό, συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων καθημερινά, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου έως και κατά 21%.
9. Ζυμαρικά ολικής αλέσεως: Δεν γλιτώνετε μόνο θερμίδες, συγκριτικά με τα λευκά ζυμαρικά, αλλά παίρνετε και φυτικές ίνες οι οποίες ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προλαμβάνουν την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη και την παχυσαρκία.
10. Κινόα: Σε αντίθεση με τα περισσότερα δημητριακά, περιέχει πρωτεΐνες και μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος.
Πηγή: onmed.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου