Friday, 19 April, 2024

Νηστίσιμες και οικονομικές συνταγές!

Η Σαρακοστή είναι εδώ και φυσικά το τραπέζι του σπιτιού γεμίζει με νηστίσιμα φαγητά και γλυκά.
Πάμε να δούμε μαζί μερικές νηστίσιμες φθηνές συνταγές – οι οποίες είναι και πανεύκολες!
Πατάτες γιαχνί
Θα χρειαστείς: 1 κιλό πατάτες, χυμό ντομάτας, 1-2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, 3/4φλ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.γ πάπρικα, 2 φύλλα δάφνης, λίγη ζάχαρη, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.
Σόταρε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι. Έπειτα πρόσθεσε τις πατάτες- καθαρισμένες και κομμένες- να σοταριστούν και αυτές για λίγο. Στη συνέχεια πρόσθεσε το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, το φύλλο δάφνης και όσο νερό χρειαστεί μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες. Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμήλωσε τη φωτιά και μαγείρεψε μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και να «δέσει» λίγο η σάλτσα. Στη χύτρα σε 5 λεπτά.
Μπριάμ/ Τουρλού
Θα χρειαστείς: 2 μελιτζάνες φλάσκες, 2 μέτρια κολοκυθάκια, 2 μεγάλες πατάτες, 4 ντομάτες, 1 πιπεριά, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κούπα μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, 1/2 φλ. ελαιόλαδο και 1/2 φλ. νερό.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200. Πλύνε καλά όλα τα λαχανικά σου και κόψτα σε κομματάκια- μπουκίτσες. Βάλε όλα τα υλικά σε ένα πυρέξ ή ένα βαθύ ταψί, ρίξε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το νερό. Βάλε το φαγητό στο φούρνο και ψήσε για 1 ώρα. Λίγο πριν το τέλος ρίξε και τον μαϊντανό.
Εννοείται πως μπορείς να αφαιρέσεις και να προσθέσεις ότι λαχανικά σου αρέσουν, όπως φασολάκια ή μπάμιες.
Γίγαντες στο φούρνο
Μούλιασε τους γίγαντες από βραδύς και το επόμενο πρωί σούρωσε τους, άπλωσε τους σε ένα πυρέξ, βάλε από πάνω κρεμμύδι, ντομάτα, καρότο, σκόρδο, κάποιο μυρωδικό αν θέλεις και μπαχαρικά, ελαιόλαδο και στον φούρνο με νερό. Για ακόμη πιο γρήγορα, βάλε στην κατσαρόλα ή στη χύτρα για λίγο και μετά στο φούρνο να ροδίσουν. 
Ρύζι με μανιτάρια (ή γαρίδες ή καλαμάρια)
Υλικά
500 gr μανιτάρια Agaricus καφέ ή άσπρα, μικρά και μέτρια
5-6 κουτ.σ. λάδι για το άλειμμα των μανιταριών
3-4 κουτ.σ. λάδι για το ρύζι
250 gr ρύζι κίτρινο μακρύκοκκο
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
1-2 καρότα σε φέτες ή κυβάκια
1/2 ματσάκι άνιθος ή λιγότερο
αλάτι
πιπέρι
χυμός λεμονιού
ζωμός λαχανικών (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το ρύζι σε χλιαρό αλατόνερο για 1 ώρα περίπου
Βάζουμε λάδι στις χούφτες και τα αλείφουμε, ώστε το λάδι να πάει παντού. Μην το νομίσετε λίγο -τα μανιτάρια ρουφάνε τα υγρά και τα βγάζουν μετά
Ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά ένα τηγάνι και σωτάρουμε τα μανιτάρια λίγα-λίγα (μια στρώση) για 3-5′, χωρίς να τα ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να ροδίσουν, αλλά να μη χάσουν τον όγκο του
Σωτάρουμε το κρεμμύδι σε σιγανή φωτιά (αν το έχουμε τρίψει προσθέτουμε και τα υγρά που έβγαλε), και τα καρότα
Όταν μαραθεί, ρίχνουμε τα υγρά που έχουν βγάλει τα μανιτάρια και προσθέτουμε νερό ανάλογα με τις οδηγίες του ρυζιού και αν θέλουμε τον ζωμό
Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι και το ρίχνουμε στο βραστό νερό μαζί με λίγο άνιθο. Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ρυζιού
Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για 10′ περίπου εκτός φωτιάς.
Προσθέτουμε πιπέρι, δοκιμάζουμε το αλάτι και το λεμόνι, και σερβίρουμε με φρέσκο άνιθο
Αντί για μανιτάρια ή ακόμη και μαζί, μπορούμε να προσθέσουμε γαρίδες ή όποιο άλλο μαλάκιο ή θαλασσινό επιθυμούμε!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου