Friday, 19 April, 2024

Νέο διατροφικό σκάνδαλο: Βρέθηκαν κοτόπουλα μολυσμένα με εντομοκτόνο

Τη στιγμή που το διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά στην Ευρώπη εξακολουθεί να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις

η υπουργός Υγείας της Ολλανδίας, Edith Schippers, δήλωσε ότι βρέθηκαν ίχνη εντομοκτόνου σε πτηνοτροφικές μονάδες. Η EURACTIV σε συνεργασία με την EFEAgro μεταδίδουν.
Σε σχετική επιστολή που απέστειλαν οι ολλανδικές αρχές προς το Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι σε μία επιχείρηση παραγωγής κρεάτων και σε τέσσερις πτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες είχαν αναπτύξει διασυνδέσεις με την εταιρεία ChickenFriend το 2016 και το 2017.
Σύμφωνα με την κ. Schippers, οι Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν την ύπαρξη του εντομοκτόνου Amitraz σε προϊόντα που κατασχέθηκαν από τις προαναφερθείσες μονάδες.
Το υπουργείο Υγείας προειδοποίησε ότι πρόκειται για ουσία μέτριας τοξικότητας που ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μετά την κατάποση απορροφάται ταχύτατα από τον οργανισμό. Το Amitraz επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ενάντια στα έντομα για τη θεραπεία των χοίρων και των βοοειδών, αλλά όχι σε πουλερικά.
Η Ολλανδή υπουργός ανέφερε ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, που προκύπτει από το απαγορευμένο εντομοκτόνο, «δεν είναι ακόμη σαφής». Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ίχνη από Amitraz στα αυγά.
Ζημιές 33 εκατ. ευρώ μόνο στην Ολλανδία
«Τα άμεσα κόστη στον τομέα των πουλερικών, όπου χρησιμοποιήθηκε το Fipronil, εκτιμώνται σε 33 εκατ. ευρώ», ανέφερε η κ. Schippers σε επιστολή της προς το Κοινοβούλιο.
Η ολλανδική Ομοσπονδία Αγροτών εκτιμά ότι οι συνολικές αποζημιώσεις θα αγγίξουν τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, ενώ την Τετάρτη (23 Αυγούστου), συνέταξε επιστολή προς το υπουργείο Οικονομίας, αναφέροντας ότι οι αγρότες χρειάζονται επειγόντως βοήθεια, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με οικονομική καταστροφή.
Tribune.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου