Thursday, 25 April, 2024

Λαγάνα: Συνταγή με ταχίνι

Εάν θέλετε να φάτε σπιτική λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα, και γιατί όχι και άλλες μέρες, μπορείτε εύκολα, να την φτιάξετε μόνοι σας και να θυμίζει την παλιά γεύση

που μοσχομύριζε γλυκάνισο και ταχίνι
Υλικά
περ. 1 κιλό απλό αλεύρι και λίγο κίτρινο (για ψωμιά και τσουρέκια, όχι καλαμποκιού)
300 γρ. χλιαρό νερό (1 ποτήρι και κάτι)
15 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
Λίγο ελαιόλαδο, δύο κουταλιές σούπας ταχίνι, σπόρους γλυκάνισου (που θα κοπανήσετε να σπάσουν)
Σουσάμι
2 κουτ. γλ. αλάτι, 1 κουτ. γλ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Διαλύετε τη μαγιά με το νερό (τα 250 γρ) και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και την αφήνετε περίπου 15 λεπτά να ωριμάσει (θα διπλασιαστεί σε όγκο).
Κατόπιν, σε άλλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το λάδι, το ταχίνι, το αλάτι και το γλυκάνισο, ανακατεύοντας το μείγμα με λίγο νερό (τα 50γρ)
Ρίχνετε στη συνέχεια το μείγμα του πρώτου μπολ (τη μαγιά) και ενοποιείτε… αν χρειάζεται κι άλλο αλεύρι ή νερό, προσθέτετε ανάλογα, μέχρι να μην κολλάει στο χέρι.
Αφήνετε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (πάνω από μισή ώρα).
Ακολούθως, αδειάζετε σε λίγο αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνετε μέχρι να γίνει ένα λείο και σφιχτό ζυμάρι. Στη συνέχεια, χωρίζετε το ζυμάρι σε δύο ή τρεις μπάλες, πλάθετε σε λαγάνες, βάζετε σε ταψιά (με λαδόκολλα) σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε και πάλι περίπου μισή ώρα
σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν (μέχρι να διπλασιάσουν τον όγκο τους). Όταν φουσκώσουν, βρέχετε με λίγο νερό την επιφάνειά τους και κάνετε βαθιές δαχτυλιές (ή με την ανάποδη ενός μαχαιριού για να πάρουν και την όψη της λαγάνας με τις “μικρές” τρυπίστες”).
Τις πασπαλίζετε με σουσάμι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά περίπου, δηλαδή μέχρι να ροδίσουν.
Καλή Καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου