Friday, 29 March, 2024

Έλληνες Αβγοπαραγωγοί: Δεν υπάρχει ανησυχία, ούτε επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας

Σε… επιφυλακή και ετοιμότητα είναι μετά την εμφάνιση μολυσμένων αβγών σε ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες εμπλεκόμενοι στην αβγοπαραγωγή

σημειώνει ο διευθυντής της Ένωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας (ΕΑΕ), Γιάννης Λιάρος, ο οποίος όμως σημειώνει: «Δεν υπάρχει ανησυχία, ούτε και επιβεβαιωμένο κρούσμα με μολυσμένα αβγά στη χώρα μας».
Όπως εξηγεί, το σκάνδαλο που έχει «σηκώσει στο πόδι» την ΕΕ και αφορά τα μολυσμένα αβγά με παρασιτοκτόνο fipronil που εντοπίστηκαν αρχικά στην Ολλανδία, «είναι ζήτημα που όλοι στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά και τουλάχιστον έως στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία».
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξεκίνησε, όταν πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία κάλεσαν εταιρεία που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της διάδοσης της κόκκινης ψείρας, ενός παράσιτου επικίνδυνου για τα πουλερικά, και η οποία χρησιμοποίησε fipronil στα προϊόντα της. Η ουσία αυτή, που χρησιμοποιείται σε κτηνιατρικά προϊόντα κατά των ψύλλων, των ακάρεων, των τσιμπουριών, απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για την διατροφική αλυσίδα, όπως τα κοτόπουλα.
Υπογραμμίζεται ότι σε μεγάλες ποσότητες, το συγκεκριμένο παρασιτοκτόνο θεωρείται «μέτρια τοξικό» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι επικίνδυνο για τα νεφρά, το ήπαρ και τον θυροειδή. Τονίζεται ότι η μολυσμένα αβγά εντοπίστηκαν σε Γερμανία, Ισπανία και μόλις πρόσφατα σε Ιταλία, χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες του προϊόντος από την Ολλανδία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου