Saturday, 20 April, 2024

Τα καλύτερα μπαχαρικά και μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας – Ιδιότητες

Τα καλύτερα μπαχαρικά και μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας – Ιδιότητες

Γαρίφαλο: Καυτή δύναμη
Το γαρίφαλο, ένα από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά, προέρχεται από τους ξηρούς οφθαλμούς του γαριφαλόδενδρου
Ιδιότητες – Η ευγενόλη, το αιθέριο έλαιο που περιέχεται στο γαρίφαλο, ανακουφίζει από τον πόνο, τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία. Παράλληλα, παρουσιάζει ήπια αντισηπτική δράση, για αυτό και χρησιμοποιείται στην παρασκευή σκευασμάτων για τον καθαρισμό του στόματος. Βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων, και χρησιμοποιείται στην θεραπεία της ακμής και του έρπητα. Η περιεκτικότητα του γαρίφαλου σε τανίνες και φλαβονοειδή, του προσδίδουν επιπλέον ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.

Κανέλα: Για γεύση και υγεία
Η κανέλα χρησιμοποιείται στη μαγειρική, δίνοντας ιδιαίτερη γεύση σε μαρινάτες, στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στο ψάρι.
Ιδιότητες – Έχει τονωτικές, αντισηπτικές και θερμαντικές ιδιότητες, και βοηθά στην καταπολέμηση της κούρασης και της νωθρότητας που χαρακτηρίζουν την γρίπη και άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Ενδείκνυται ιδιαίτερα σε καταστάσεις τυμπανισμού, δυσπεψίας, γαστρεντερικών κολικών και διάρροιας. Είναι καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου, αλλά το σημαντικότερο συστατικό της είναι το πτητικό έλαιο κινναμαλδεΰδη, το οποίο έχει ήπια ηρεμιστική και αναλγητική δράση και βοηθάει στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης. Τα βιολογικά ενεργά συστατικά της κανέλας μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης, και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση της μειώνει τα επίπεδα σακχάρου, τριγλυκεριδίων, συνολικής και LDL χοληστερόλης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου

Κόκκινο πιπέρι: Κατάλληλο ακόμη και για αδυνάτισμα
Το κόκκινο πιπέρι ή καγιέν είναι η σκόνη αποξηραμένων κόκκινων καυτερών πιπεριών, και ήταν πάντα δημοφιλές σε όσους επιθυμούν το φαγητό τους λίγο πικάντικο.
Ιδιότητες – Οι κυριότερες ιδιότητές του οφείλονται στην περιεκτικότητά του σε καψαϊκίνη, μια ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία σχετίζεται με μείωση της χοληστερόλης, μειωμένη πιθανότητα θρομβώσεων και καλύτερη υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Σε αντίθεση με την πεποίθηση πολλών ατόμων, το κόκκινο πιπέρι είναι ευεργετικό για το πεπτικό. Λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης καταστρέφει τα παθογόνα μικρόβια και προάγει την έκκριση προστατευτικών γαστρικών υγρών, δρώντας ως διεγερτικό και τονωτικό της πέψης. Αμερικάνοι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης πως η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας κόκκινου πιπεριού στην καθημερινή διατροφή κόβει την όρεξη και μπορεί να βοηθήσει όσους προσπαθούν να ελέγξουν το βάρους τους, εφόσον δεν συνηθίζουν να τρώνε καυτερές τροφές.

Κοντά στο βασιλικό, ποτίζεται κι η γλάστρα
Ιδιότητες – Ο βασιλικός είναι πλούσιος σε ευγενόλη, εστραγόλη, λιναλούνη και άλλες ουσίες με σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα αιθέρια έλαια που περιέχει έχουν αξιόλογη αντισπασμωδική δράση, η οποία καταπραΰνει από τους πόνους της κοιλιάς και τις ημικρανίες νευρικής φύσης. Επίσης, βελτιώνει τη λειτουργία του στομάχου, ελαττώνει τα αέρια των εντέρων, ελευθερώνει τους σπασμούς των εντερικών μυών και ανοίγει την όρεξη. Χρησιμοποιείται ενάντια στον χρόνιο ερεθισμό του στομάχου, των ανωμαλιών του πεπτικού συστήματος, και στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων που οφείλονται σε δυσκοιλιότητα. Θεωρείται ακόμη πως συμβάλλει στην παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες, ενώ σε συνδυασμό με κρασί έχει χωνευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται επίσης ενάντια στις εμπύρετες ασθένειες, ιδιαίτερα στα κρυολογήματα και τη γρίπη, και για την ανακούφιση από αϋπνία και εξάντληση

Δενδρολίβανο: Πολλαπλές δράσεις
Το δενδρολίβανο έχει ένα ευχάριστο άρωμα που μοιάζει με αυτό του τσαγιού, αλλά η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή και λίγο καυτερή.
Ιδιότητες – Είναι πλούσιο σε πτητικά έλαια, όπως το ροσμαρινικό οξύ το οποίο παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιθρομβωτική δράση. Το δενδρολίβανο έχει την ιδιότητα να διεγείρει βραχυπρόθεσμα τη λειτουργία του εγκεφάλου, της αναπνοής και την κυκλοφορία του αίματος. Έχει επίσης σπασμολυτική δράση, μαλακώνει τους πόνους, διεγείρει τη λειτουργία και την έκκριση της χολής και του συκωτιού, και βελτιώνει την πέψη. Φαίνεται πως αυξάνει την διούρηση και για αυτό χρησιμοποιείται ενάντια στους ουρόλιθους και στους κολικούς των νεφρών. Χρησιμοποιείται επίσης ενάντια στην νευρική εξάντληση, τις ημικρανίες και τις πεπτικές διαταραχές που συνοδεύονται από άγχος.

Δυόσμος: Δροσιά και απόλαυση
Ιδιότητες – Αρκετές ευεργετικές ιδιότητες αποδίδονται στο δυόσμο. Το κύριο συστατικό του είναι η μενθόλη, η οποία έχει αντισηπτικές ιδιότητες, δρα αναλγητικά και βελτιώνει την πέψη και την ατονία των εντέρων. Ο δυόσμος δρα σπασμολυτικά, καταπραΰνει τους πόνους του στομάχου, τη ναυτία, καταπολεμά τον λόξυγκα, επισπεύδει τη ροή της χολής και έχει ηρεμιστικές ιδιότητες σε περιπτώσεις νευρικής υπερέντασης και τρέμουλου, ημικρανίας, αϋπνίας και ταχυπαλμίας επιβραδύνοντας τους δυνατούς χτύπους της καρδιάς.
Το έγχυμα του δυόσμου διαστέλλει τα στεφανιαία αγγεία, βελτιώνοντας την καρδιακή λειτουργία, κατεβάζοντας την υψηλή πίεση και βοηθώντας στην εναλλαγή του αίματος στα τριχοειδή αγγεία, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης. Χρησιμοποιείται επίσης αποτελεσματικά ενάντια σε κρυολογήματα και γρίπη, πυρετό, βήχα, ασθένειες των πνευμόνων και φλεγμονές των άνω αναπνευστικών οδών.

Θυμάρι: Άρωμα και γεύση
Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως τα αποξηραμένα φύλλα του θυμαριού, προσφέροντας υπέροχο άρωμα και γεύση σε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών. Το μοναδικό που περιέχει την ένωση μονοτερπένιο, η οποία πιστεύεται πως αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων στους καρκίνους του προστάτη και του μαστού.
Ιδιότητες – Περιέχει θυμόλη, η οποία έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, και συνιστάται για την ανακούφιση από το βήχα και τη βρογχίτιδα, ενώ θεωρείται και εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις γρίπης. Τονώνει το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης και άγχους, καθώς χαρίζει πνευματική διαύγεια και δρα σας καταπραϋντικό. Συμβάλει επίσης στην πέψη των τροφών και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας και της διάρροιας.

Ρίγανη: Πλούσια ακόμη και σε σίδηρο
Ιδιότητες – Στην αρχαιότητα τη χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τις δηλητηριάσεις, τους σπασμούς και τα πρηξίματα. Τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου της ρίγανης είναι οι φαινόλες καρβακρόλη και θυμόλη, οι οποίες έχουν ισχυρές μικροβιοκτόνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ρίγανη έχει σπασμολυτική και εφιδρωτική επίδραση και ανακουφίζει το αναπνευστικό σύστημα. Έτσι, δρα κατά των σπασμών, του άσθματος, και βοηθάει στο κρυολόγημα και στον έντονο βήχα. Χρησιμοποιείται επίσης για την καταπολέμηση των χρόνιων ρευματισμών, κατά του πονόδοντου και των κολικών. Αποτελεί επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου