Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Η συνταγή της τέλειας Βασιλόπιτας

Η αντίστροφη μέτρηση για την Πρωτοχρονιά έχει ξεκινήσει και οι νοικοκυρές ήδη «ξεσκονίζουν» τα τετράδια των συνταγών τους για να κάνουν την προετοιμασία τους

για τη βασιλόπιτα που θα κόψουν μόλις «μπει» το 2018, με την ευχή και την ελπίδα ο νέος χρόνος να φέρει τύχη και υγεία σε αφθονία, όπως άφθονα είναι και τα υλικά για την παρασκευή της.

Μία συνταγή που επιλέξαμε για σας, σχετικά εύκολη και πολύ νόστιμη!

Υλικά:

700 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 φλιτζάνια βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας μαγιά νωπή ή ένα φακελάκι ξηρή

1,5 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι γάλα

Ξύσμα και λίγο πορτοκάλι χυμό

2 βανίλιες

5 αυγά

Αλάτι στη μύτη του κουταλιού

Μαχλέπι

άχνη ζαχαρη

αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τη μαγιά με το γάλα χλιαρό και λίγο από το αλεύρι για να  γίνει χυλός. Αφήνουμε το χυλό σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να  φουσκώσει. Βράζουμε το μαχλέπι με λίγο νερό και το σουρώνουμε. Πετάμε το μαχλέπι και κρατάμε το νερό. Σε λεκάνη  βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια  λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά χτυπημένα, τον χυλό της μαγιάς, το νερό από το μαχλέπι, τις βανίλιες, το ξύσμα και το χυμό πορτοκάλι, με το λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε καλά ώσπου να γίνει η ζύμη. Τη βάζουμε σε αλευρωμένη λεκάνη. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε τη πίτα. Τη βάζουμε σε ταψί βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της με τα αμύγδαλα και αν θέλουμε γράφουμε  με τα αμύγδαλα τον αριθμό του νέου έτους. Βάζουμε το νόμισμα (να μην ξεχάσουμε!). Την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και την αλείφουμε προσεκτικά με χτυπημένο αυγό. Την ψήνουμε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο (160 β) για περίπου 45 λεπτά. Όταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε γύρω γύρω με άχνη ζάχαρη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου