Thursday, 18 April, 2024

Πως οι γόπες των τσιγάρων καταστρέφουν τον πλανήτη

Τα πλαστικά καλαμάκια είναι ο πρώτος στόχος των περισσότερων εταιρειών ακόμα, και ολόκληρων πόλεων όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τους τρόπους μείωσης της ρύπανσης

του περιβάλλοντος από πλαστικό.
Όλοι, από το τα ξενοδοχεία Marriott και Hyatt έως τα Starbucks και τα McDonald’s, εφαρμόζουν τις δικές τους απαγορεύσεις όσον αφορά τα πλαστικά καλαμάκια.
Ωστόσο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα του NBC, ο στόχος ατυτός που οι συλλογικές μας ενέργειες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ίσως να είναι άστοχος. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μεγαλύτερος ρύπος που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος στους ωκεανούς δεν είναι τα πλαστικά καλαμάκια, ούτε και οι πλαστικές σακούλες, αλλά οι γόπες των τσιγάρων.
Δεν είναι μόνο πως οι γόπες των τσιγάρων είναι παντού αλλά, και ότι η αποκομιδή τους δεν διέπεται από κανονισμούς, πράγμα το οποίο σημαίνει πως, σχεδόν, απεριόριστο νούμερο από αυτές καταλήγει στις θάλασσες.
Τον τελευταίο καιρό όμως ένας σημαντικός αριθμός ατόμων και οργανισμών παλεύει να αντιμετωπίσει τη ρύπανση που αυτές προκαλούν.
Η εκστρατεία, Cigarette Butt Pollution Project, στοχεύει στην απαγόρευση των φίλτρων των τσιγάρων που φτιάχνονται από cellulose acetate, έναν τύπο πλαστικού που μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μία δεκαετία για να αποσυντεθεί σύμφωνα με το NBC. Από τα 5,6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα που φτιάχνονται με αυτά τα φίλτρα κάθε χρόνο, πάνω από τα δύο τρίτα αυτών πετιούνται ανεύθυνα.
Ο ιδρυτής της εκστρατείας και καθηγητής δημόσιας υγείας Thomas Novotny εξήγησε στο NBC πως τα φίλτρα δεν έχουν κάποιο όφελος για την υγεία αλλά, αντιθέτως, χρησιμοποιούνται ως ένα εργαλείο marketing για «να πείσουν τους ανθρώπους πιο εύκολα στο να καπνίσουν»
Δεν είναι όμως μόνο οι ακτιβιστές που έχουν επίγνωση του θέματος καθώς, όπως αναφέρει το άρθρο του world economic forum και οι καπνοβιομηχανίες γνωρίζουν για την ενδεχόμενη ζημιά που προκαλούν τα φίλτρα αυτά αφού, και οι ίδιες από τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιήσει, έχουν εξετάσει τα πάντα όσον αφορά το προϊόν τους: από τα βιοδιασπώμενα φίλτρα μέχρι τα σταχτοδοχεία που υπάρχουν στην αγορά με σκοπό την αποφυγή του να θεωρηθούν υπεύθυνες για τα απορρίμματα από τα τσιγάρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι όποιες προσπάθειες αυτές έχουν κάνει έχουν αποτύχει παταγωδώς με τους καπνιστές να πετούν τις γόπες των τσιγάρων τους οπουδήποτε.
Ενώ οι καπνοβιομηχανίες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα απορρίμματα από τσιγάρα, ο Novotny και άλλοι σαν και αυτόν παλεύουν να περάσουν νομοθεσία που να απαγορεύει τα φίλτρα αυτά των τσιγάρων. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες αυτές έχουν αποτύχει κυρίως, λόγω του ότι αρκετοί νομοθέτες λαμβάνουν χρήματα για τις προεκλογικές τους εκστρατείες από τις καπνοβιομηχανίες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου