Friday, 19 April, 2024

Φεύγουν άρον άρον και ακυρώνουν κρατήσεις οι τουρίστες

Φεύγουν άρον άρον και ακυρώνουν κρατήσεις οι τουρίστες
Προβληματισμένοι οι επιχειρηματίες των παραθαλάσσιων περιοχών

Απανωτές ακυρώσεις κρατήσεων για την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Χαλκιδική και άλλα παραθαλάσσια μέρη και νησιά της χώρας μας, καταγράφονται τις τελευταίες ώρες.

Μία εξέλιξη που ανατρέπει τον σχεδιασμό τουριστικών πρακτόρων και ξενοδόχων και επιβεβαιώνεται και η καθίζηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Τουριστικά γραφεία του Ηρακλείου και της Ρόδου, ενημερώθηκαν και επίσημα για την πρόθεση τουρ οπερέιτορς να ακυρώσουν μαζικά πακέτα για διακοπές στο νησί. Επιχειρηματίες του τουρισμού παρακολουθούν προβληματισμένοι τις εξελίξεις. Πλήρης αντιστροφή της εικόνας που υπήρχε για την τουριστική σεζόν του 2015 στα τέλη του 2014 έχουμε το τελευταίο δίμηνο, καθώς οι ξενοδόχοι βλέπουν ότι η φετινή χρονιά είναι πλέον πολύ πιθανό να κλείσει με αρνητικό πρόσημο όσον αφορά τις κρατήσεις μετά την περσινή χρονιά των ρεκόρ. «Το 2015 εξελίσσεται σε μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, άποψη με την οποία συμφωνούν οι περισσότεροι από τους ομολόγους του στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Η πορεία των προκρατήσεων από μεγάλες αγορές, όπως αυτές της Γερμανίας και της Βρετανίας, δημιουργούσε αισιοδοξία ότι το 2015 θα κινείτο ανοδικά σε σχέση με το 2014, οπότε οι αφίξεις τουριστών έφθασαν στον αριθμό-ρεκόρ των 24,2 εκατομμυρίων. Όμως, η διενέργεια των εκλογών και κυρίως οι μετέπειτα εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία με τους εταίρους να τραβούν εις μακρόν είχαν ως αποτέλεσμα ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα και τη δημιουργία ενός άσχημου κλίματος που «απώθησε» τους τουρίστες.

Στη Χαλκιδική η πληρότητα των ξενοδοχείων ήταν τον φετινό Μάιο στο 30%, όταν πέρσι τον ίδιο μήνα ήταν στο 50%. Κι εκεί που αναθάρρυναν τον Ιούνη με την αυξημένη έλευση των τουριστών, δεν πρόλαβαν να πουν ότι ίσως πάρουν μια ανάσα έγινε η ανατροπή!

Το κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες επηρέασε και τους τουρίστες που ήδη έκαναν διακοπές στα νησιά μας και φεύγουν σωρηδόν!
Πτωτικά κινούνται οι κρατήσεις και για το επόμενο διάστημα στα νησιά, με δεκάδες ακυρώσεις. Φωτογραφία από τη Ρόδο, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, άδειασαν τα μαγαζιά, εκεί που τις προηγούμενες μέρες σημειωνόταν το αδιαχώρητο.

Κανείς δυστυχώς δεν πρόβλεψε αυτή την εξέλιξη, κανείς δεν είπε ότι δεν έχουν λόγο να φοβούνται, δε θα έχουν καμία συνέπεια, θα μπορούν να βγάλουν όσα χρήματα θέλουν από τα ΑΤΜ, ότι ο περιορισμός είναι μόνο για τους Έλληνες, φέρουν ευθύνη και τα ελληνικά και τα ξένα ΜΜΕ, και όλο αυτό το κλίμα οδηγεί τους τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους να εκφράζουν φόβους ότι οι ακυρώσεις θα έχουν και συνέχεια λαμβάνοντας ακόμη και τη μορφή χιονοστιβάδας δίνοντας τη χαριστική βολή στον τουρισμό. Και κανείς δεν έβγαλε απαγορευτικό για την Τυνησία, πχ. που σκοτώθηκαν και μέσα σε ξενοδοχεία 28 άνθρωποι από τρομοκρατικές ενέργειες ή για τη Γαλλία που βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι… Για τη χώρα μας όμως συνεχίζεται η κάκιστη προπαγάνδα. Ντροπή σε όλους, όταν η μισή Ευρώπη εξέδωσε νέα ανανεωμένη ταξιδιωτική οδηγία για όσους τουρίστες επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας.

Αλλά δεν έχει σημασία! Το να κλείνουν οι τράπεζες είναι πιο φοβερό και εκφοβιστικό από τους Τζιχαντιστές που σφάζουν κόσμο και χτυπούν ύπουλα με βόμβες…
Συγκεκριμένα, η ταξιδιωτική οδηγία από τη Βρετανία αναφέρει: «Όταν ταξιδεύετε εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να πάρετε περισσότερα από ένα μέσα πληρωμής μαζί σας (μετρητά, χρεωστική κάρτα, πιστωτική κάρτα). Οι επισκέπτες στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα ότι οι τραπεζικές υπηρεσίες – συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας πιστωτικών καρτών και την εξυπηρέτηση των ΑΤΜ – σε όλη την Ελλάδα θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιοριστούν με μικρή πρότερη ειδοποίηση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά ευρώ σε μετρητά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και απρόβλεπτων περιστάσεων ή απρόσμενων καθυστερήσεων». Παρόμοιες ταξιδιωτικές οδηγίες έχουν εκδώσει και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Πολωνία. Αυτή δυστυχώς, μπορεί να είναι η χαριστική βολή για τον τουρισμό της πατρίδας μας… Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου