Tuesday, 16 April, 2024

Το Σεπτέμβριο η κατάθεση ρύθμισης για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων σε Δημόσιο και Δήμους

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί ρύθμιση για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων που υπηρετούν επί χρόνια σε υπηρεσίες του Δημοσίου και των δήμων

τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.
Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρινίζει ότι πριν τη λύση θα γίνει συζήτηση «στο εσωτερικό της χώρας με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις», αλλά «και προφανώς με τους δανειστές λέγοντάς τους ότι δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις, δεν θα έχουμε νέες επιβαρύνσεις, πρόκειται για μια εξυγίανση του εργασιακού τοπίου στην αυτοδιοίκηση και στο δημόσιο».
Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει για το θέμα των συμβασιούχων ότι «δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά πιστεύω ότι με έναν αποφασιστικό τρόπο, και ελπίζω τελικά, γιατί βέβαιοι δεν μπορούμε να είμαστε, ότι θα καταφέρουμε να δώσουμε κάποιες τελικές απαντήσεις».
Συμβασιούχοι καθαριότητας
Αναφορικά με όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα ο κ. Σκουρλέτης τονίζει πως «παρά την περιπέτεια και την ταλαιπωρία που είχαμε, βγαίνουμε με καλύτερους όρους πια στον τομέα της καθαριότητας».
Και αυτό γιατί όπως τονίζει, έχοντας για πρώτη φορά μετά το 2010, δρομολογήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε αυτό τον τομέα, η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας θα έχει τη δυνατότητα με ένα πάγιο και διαρκή τρόπο, να αντιμετωπίζει το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Σημειώνει επίσης ότι «ο αριθμός αυτός (των εργαζομένων) ξεκινά από τις 2500 αλλά ήδη κατατίθενται συνεχώς αιτήματα για νέες προσλήψεις άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι δημιουργούμε σταθερές- μόνιμες θέσεις εργασίας, σε καιρό μνημονίου, σε αυτό τον κρίσιμο τομέα. Ταυτόχρονα μπορέσαμε και ξεπεράσαμε τα προβλήματα που υπήρχαν στους συγκεκριμένους εργαζόμενους από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία διέκοπτε την εργασιακή τους σχέση η οποία προβλέπονταν μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ τώρα υπάρχει δυνατότητα να δουλέψουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Ενώ μέσα από αυτή την τροπολογία και την ρύθμιση που ψηφίστηκε αλλά και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε, φάνηκε μια μεγάλη πολιτική διαφωνία με το χώρο της ΝΔ, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται πως μία από τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων η οποία πρέπει, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα, να γίνεται με ίδια μέσα και όχι σε μια λογική κερδοσκοπική. Όχι μέσα από μια αγοραία προσέγγιση. Όλα αυτά αν τα συνυπολογίσει κανείς, νομίζω ότι βγαίνουμε με καλύτερους όρους σε αυτό τον τομέα».
Ερωτώμενος για τις ευθύνες των Δήμων για την κατάσταση που προέκυψε με τους εργαζόμενους στη καθαριότητα, απάντησε: «Θα έλεγα ότι οι Δήμοι έχουν την πρώτη ευθύνη, με βάση το Σύνταγμα, με την έννοια ότι η Πολιτεία, η κυβέρνηση, το Δημόσιο, δεν είναι αυτό που δικαιούται να προσλαμβάνει, να απολύει ή να διαμορφώνει τον αριθμό των απασχολουμένων στην αυτοδιοίκηση. Αυτό το κάνει με ευθύνη του ο κάθε δήμος και με βάση το οργανόγραμμα και τις οργανικές θέσεις που περιλαμβάνει αυτό. Πρώτη ευθύνη είναι της Αυτοδιοίκησης, αυτό που χαράσσει η κυβέρνηση είναι το ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο. Πολλά πράγματα, είναι αλήθεια, είχαν πάει πίσω και εξακολουθούν, μετά την επιβολή των μνημονίων από το 2010. Αλλά, τούτων δοθέντων, προσπαθούμε να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη».
localit.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου