Thursday, 28 March, 2024

Στην επέτειο των 140 χρόνων από την Επανάσταση του Ολύμπου, ο Απ. Τζιτζικώστας

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 140 χρόνων από την Επανάσταση του Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

παραβρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου – Ολύμπου, που τον ανακήρυξε επίτιμο Δημότη.
Ο κ. Τζιτζικώστας παρέστη στη δοξολογία, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιου, στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Δημοτικού Πάρκου Λιτοχώρου, ενώ συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου.


Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρακολούθησε την τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Δίου – Ολύμπου στο Δημαρχείο. Σε όλες τις εκδηλώσεις τον Περιφερειάρχη συνόδευσαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης.


Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε:
«Σήμερα είναι ημέρα τιμής και μνήμης, με το βλέμμα στραμμένο στον επιβλητικό Όλυμπο. Γιορτάζουμε την 140η επέτειο της Επανάστασης του Ολύμπου το 1878, η οποία παρά την καταστολή της από τους Οθωμανούς αποδείχτηκε εξαιρετικά κρίσιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα και αποτέλεσε το προοίμιο του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων. Σήμερα η χώρα μας είναι και πάλι αντιμέτωπη με εθνικές προκλήσεις, που απαιτούν από όλους μας εγρήγορση και ενότητα. Στο ζήτημα των Σκοπίων, προαπαιτούμενο για την εξεύρεση λύσης είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Αφού πρώτα με επίσημο τρόπο λυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η απάλειψη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και παραχάραξης της Ιστορίας, τότε μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί μια συνολική συμφωνία σε αυτή τη βάση και στη βάση ενός ονόματος για το γειτονικό κράτος, που δεν θα εμπεριέχει τον όρο ‘Μακεδονία’».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου