Thursday, 28 March, 2024

Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας για τις τοπικές εφημερίδες λόγω έλλειψης χαρτιού

Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας για τις τοπικές εφημερίδες λόγω έλλειψης χαρτιού

Κατεπείγουσα επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας Ελευθέριο Κρέτσο με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τοπικός Τύπος απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ Αντώνης Μουντάκης.

Όπως είναι γνωστό, τα συσσωρευμένα και άλυτα προβλήματα ετών που ταλανίζουν τις τοπικές Εφημερίδες επιδεινώθηκαν δραματικά τις τελευταίες ημέρες, με τον κλάδο να δέχεται ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα και αρκετές εφημερίδες να προχωρούν σε αναστολή έκδοσης ή να κυκλοφορούν με λιγότερες σελίδες. Μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας ενώ καταγράφεται και έλλειψη χαρτιού, καθώς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σχετικές προμήθειες.

Παράλληλα, έντονος είναι ο προβληματισμός των ιδιοκτητών Εφημερίδων που περιλαμβάνονται στη λίστα του Ν. 3548/2007 καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που ο Νόμος απαιτεί.

Για το λόγο αυτό η ΕΙΕΤ, απέστειλε μέσα στην εβδομάδα κατεπείγουσα επιστολή προς τον κ. Κρέτσο, αναφέροντας τα εξής:

“Αγαπητέ κ. Κρέτσο

Με την κατεπείγουσα αυτή επιστολή ζητάμε τη συνδρομή σας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και δεν επιτρέπει σε πολλά μέλη της Ένωσης μας είτε να εκδώσουν τις εφημερίδες τους είτε να προχωρήσουν σε πλήρεις εκδόσεις (όπως ο Ν. 3548/2007 ορίζει). Όπως γνωρίζετε, η απόφαση της Κυβέρνησης για το προσωρινό κλείσιμο των Τραπεζών, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην ιδιωτική οικονομία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα μέλη μας να αντιμετωπίζουν -λόγω έλλειψης ρευστότητας – σοβαρότατα προβλήματα στην έκδοση των εφημερίδων τους (αδυναμία αγοράς χαρτιού, αδυναμία πληρωμής εκτύπωσης κ.ο.κ.). Η αργία των τραπεζών συνιστά «ανωτέρα βία» σύμφωνα και με τη σχετική διάταξη του νόμου περί μη έκδοσης εντύπων, η οποία αναφέρει: “Θεωρείται δικαιολογημένη η διακοπή της έκδοσης των ημερήσιων και εβδομαδιαίων νομαρχιακών και τοπικών εφημερίδων μόνο κατά τις επίσημες αργίες, κατά τις τοπικές αργίες ή για λόγους ανωτέρας βίας”. Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί ζητούμε από εσάς να μην περιληφθεί στο έλεγχο των φακέλων του τρέχοντος έτους η περίοδος από 28 Ιουνίου 2015 έως και δεκαπέντε ημέρες μετά το άνοιγμα των Τραπεζών (μέχρι να ομαλοποιηθεί και πάλι η οικονομία), όσον αφορά τόσο αυτή καθαυτή την έκδοση των εφημερίδων, όσο και τον αριθμό των σελίδων που ο Νόμος ορίζει.

Με τον τρόπο αυτό θα δείξετε κατανόηση και στους εκδότες που δεν θα μπορέσουν να εκδώσουν καθόλου την εφημερίδα τους αλλά και σε εκείνους που θα προσπαθήσουν να ενημερώσουν το κοινό τους με λιγότερες σελίδες.

Παρακαλούμε θερμά για τις δικές σας άμεσες ενέργειες”.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο κλάδος μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η επιβίωση μας κρέμεται πλέον από μια κλωστή και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Έχοντας δεχτεί τα τελευταία χρόνια πολλά πλήγματα και έχοντας -εκτός των άλλων- να αντιμετωπίσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό του διαδικτύου, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι με πολλές στερήσεις και θυσίες. Ωστόσο, για να επιβιώσουμε πρέπει να διαμορφωθεί ένα ασφαλές πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας.

Η ανασφάλεια και οι μεγάλες αναταράξεις που ταλανίζουν τις τελευταίες μέρες τη χώρα μας, έχουν επιφέρει τεράστια πλήγματα στις εφημερίδες μας καθώς από τη μια τα έσοδα μας έχουν μειωθεί κατακόρυφα (αν όχι εκμηδενιστεί) και από την άλλη αδυνατούμε ακόμη και να εκδώσουμε τα έντυπα μας.  Σ’ αυτή, λοιπόν, την κρίσιμη περίοδο καλούμαστε να δώσουμε έναν ακόμα μεγάλο αγώνα επιβίωσης.

Το Δ.Σ. παρακολουθεί τις εξελίξεις και από την Δευτέρα, όποιο κι αν είναι το πολιτικό – οικονομικό τοπίο που θα προκύψει από το Δημοψήφισμα της Κυριακής, θα αξιολογήσει την διαμορφωθείσα κατάσταση και θα προχωρήσει σε όλες τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου.

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου