Thursday, 28 March, 2024

Σε σκηνές στο Σύνταγμα οι πρόσφυγες της εκκενωμένης κατάληψης

Φιλοξενία σε ξενοδοχείο των Γρεβενών προτείνουν οι ελληνικές αρχές στους πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει από το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Συντάγματος

ύστερα από την επέμβαση της Αστυνομίας στην κατάληψη «Clandestina» όπου διέμεναν στα Εξάρχεια, η οποία εκκενώθηκε.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, ήδη από το πρώτο βράδυ γίνονται συζητήσεις με τους πρόσφυγες ώστε να περάσουν το Σαββατοκύριακο σε δομή φιλοξενίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και, στη συνέχεια, να οδηγηθούν, τη Δευτέρα, στα Γρεβενά, όπου βρέθηκαν κενές θέσεις για να τούς στεγάσουν.
Μέχρι αργά την Παρασκευή παραμένουν οι περίπου δέκα σκηνές στην πάνω πλευρά της πλατείας συντάγματος, με τους πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οικογένειες και μικρά παιδιά, να ζητούν να βρεθεί λύση για τη φιλοξενία τους στην Αθήνα.
Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «είμαστε άνθρωποι, δικαιούμαστε ένα ασφαλές σπίτι» στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα αραβικά, οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν κ.α., μεταξύ των οποίων οικογένειες με παιδιά, ζητούν από τις ελληνικές αρχές να λύσουν άμεσα το στεγαστικό τους πρόβλημα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος, όπου έστησαν αντίσκηνα.
Στην κατάληψη έμεναν περίπου 80 άτομα, κυρίως οικογένειες με παιδιά. Οπως ακούσαμε από πρόσφυγες, μετά την αστυνομική επιχείρηση οδηγήθηκαν στο Τμήμα Αλλοδαπών και αφού έγινε έλεγχος στα έγγραφά τους αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά χωρίς να έχουν πια πού να μείνουν.
«Ήμουν άστεγος και πήγα στην κατάληψη. Τώρα πρέπει να κοιμάμαι στον δρόμο. Είναι σωστό αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Θα είμαστε εδώ μέχρι να μας δώσουν κάποιο μέρος να μείνουμε», μας είπε ο Νάσερ από το Ιράν.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου