Friday, 29 March, 2024

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό

Μεγάλη φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στους πρόποδες του Υμηττού, που λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν (6 με 7 μποφόρ), πήρε διαστάσεις δημιουργώντας ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων, που καλύπτει τον Καρέα, τον Βύρωνα, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη.

Ένα μεγάλο γκρίζο σύννεφο σκέπασε τη μισή Αττική. Από τις φλόγες κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος.

Πανικόβλητοι πολίτες επιχείρησαν να προστατέψουν τα σπίτια τους με λάστιχα και κουβάδες με νερό.

Στην περιοχή έσπευσαν για τη κατάσβεση 70 οχήματα, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

Προς ενίσχυση τους έσπευσαν δύο Καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη και δύο ελικόπτερα Σινούκ από την Ελευσίνα.

Στις 15.00 οι φλόγες είχαν φτάσει λίγα μέτρα από την περιοχή Αστυνομικά της Ηλιούπολης, απειλώντας σπίτια.

Δεκάδες πολίτες έφτιαξαν σειρές μεταφέροντας χέρι με χέρι κουβάδες με νερό για να περιορίσουν τις φλόγες προτού προσεγγίσουν τις κατοικίες τους.

Νωρίτερα εκκενώθηκε το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένες περίπου 40 μοναχές.

Πως ξέσπασε η φωτιά

Η πυρκαγιά ξέσπασε αρχικά σε τέσσερα σημεία, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στον Καρέα, ανάμεσα στο νεκροταφείο του Βύρωνα.

Ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, δήλωσε ότι στην περιοχή του κάηκε μία ταβέρνα και ένα σπίτι, προσθέτοντας ότι στις 15.00 η φωτιά είχε περιοριστεί στο Βύρωνα και το μέτωπο βρισκόταν στην Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη.

Ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, εμφανίστηκε βέβαιος εμπρησμό, κάνοντας λόγο για τέσσερις εκρήξεις που ακούστηκαν προτού ξεσπάσει η φωτιά. Ο ίδιος έκανε δραματική έκκληση για εναέρια μέσα.

“Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες, έχουμε 9 Μποφόρ αέρα. Σε τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να ελεγχθεί η πυρκαγιά ό,τι και να κάνεις”, είπε.

Πολλοί κάτοικοι έκαναν λόγο επίσης για εμπρησμό, καθώς -όπως υποστηρίζουν- είδαν καπνούς να υψώνονται ταυτόχρονα σε τέσσερα μέτωπα, ενώ κάποιοι είπαν ότι η Πυροσβεστική εντόπισε πολλά γκαζάκια.

Εκφράζουν επίσης τον προβληματισμό τους γιατί δεν λειτούργησε το αυτόματο σύστημα για το πότισμα του δάσους.

Ο δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, μίλησε για άσχημη η κατάσταση με πολύ πυκνό καπνό. “Δεν έχουμε πυροσβεστικό, μόνο τις υδροφόρες του δήμου”, είπε, προειδοποιώντας ότι οι φλόγες προσεγγίζουν σε κατοικίες.

πηγή: nooz.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου