Saturday, 20 April, 2024

Σαρώνουν οι απατεώνες με θύματα ηλικιωμένους

Γυναίκα από τη Βουλγαρία “χτύπησε” σε λίγες ημέρες σε Κρήτη, Πτολεμαΐδα και Θεσσαλονίκη

Σαρώνουν σε όλη την Ελλάδα τα κυκλώματα των απατεώνων με θύματα ηλικιωμένους που χρησιμοποιούν τη διαδεδομένη μέθοδο του «τροχαίου ατυχήματος». Οι διωκτικές αρχές παρά τις συνεχείς συλλήψεις και τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των «εγκεφάλων» του παράνομου δικτύου στη Βουλγαρία, βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς και τις ομάδες κρούσης να χτυπούν ταυτόχρονα σε διαφορετικές πόλεις.
Η περίπτωση μίας 51χρονης Βουλγάρας, η οποία συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στα Χανιά, αφού απέσπασε χρήματα από ηλικιωμένη, είναι ενδεικτική το πώς αναπτύσσεται το κύκλωμα. Η ίδια γυναίκα, η οποία από τις διωκτικές αρχές χαρακτηρίζεται «εισπράκτορας» που λάμβανε εντολές από τους «εγκεφάλους» στη χώρα της και αφού παραλάμβανε τα χρήματα τα παρέδιδε, ταυτοποιήθηκε για μία απάτη και δώδεκα απόπειρες απάτης ηλικιωμένων στην Πτολεμαΐδα μόλις πέντε ημέρες πριν από τη σύλληψή της. Μετά την αποστολή των στοιχείων της σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, ταυτοποιήθηκε ότι συμμετείχε σε δύο απάτες που διαπράχθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας εξετάζουν και την εμπλοκή της σε απάτες που έγιναν σε άλλους νομούς.
Αυτό που έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλη την αστυνομία είναι πως το κύκλωμα εξακολουθεί να δρα και οι εμπλεκόμενοι αδιαφορούν για τις συλλήψεις που γίνονται, καθώς φαίνεται πως αυτού του τύπου οι συνεργοί τους, δηλαδή οι εισπράκτορες, είναι αναλώσιμοι για τους ίδιους. Παράλληλα, η σύλληψη ενός 27χρονου Κυπριοβούλγαρου, που παραδόθηκε από τις βουλγαρικές αρχές στις ελληνικές, ήδη προφυλακίστηκε και υποδεικνύεται ως επικεφαλής του κυκλώματος από τη Βουλγαρία, έδειξε πως όχι μόνο δεν πτόησε το αρχικό κύκλωμα που εντοπίστηκε στην περιοχή της βουλγαρικής πόλης Ρούσε, αλλά αντίθετα το έχει επεκτείνει.

«Δεν αποκλείεται την τεχνογνωσία του νεαρού να την έχουν κρατήσει οι στενοί συνεργοί του στη γειτονική χώρα, ενώ κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει πως την ίδια μέθοδο πλέον δεν εφαρμόζουν και άλλες εγκληματικές ομάδες», σχολίασε μιλώντας στη «Μ» αξιωματικός της ασφάλειας που έχει ασχοληθεί με την έρευνα του κυκλώματος.
Χέρι με χέρι
Οι διωκτικές αρχές μελετούν να λάβουν αυξημένα μέτρα στα σύνορα και αυτό να γίνει σε συνεργασία με τη βουλγαρική αστυνομία. Έχει διαπιστωθεί πως οι εισπράκτορες, μόλις συγκεντρώσουν χρήματα, περνούν τις συνοριακές διαβάσεις με τη Βουλγαρία και εκεί παραδίδουν τα χρήματα σε συνεργούς του «εγκεφάλου», ο οποίος στη συνέχεια τα μεταφέρει εντός της χώρας του. Αυτός ο τρόπος δράσης καθιστά περισσότερο δύσκολο τον εντοπισμό του αρχηγού του κάθε κυκλώματος, καθώς οι εισπράκτορες φαίνεται πως δεν γνωρίζουν τα στοιχεία του.

Πάντως το τελευταίο διάστημα οι απόπειρες απάτης που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα είναι εκατοντάδες. «Σε μία ημέρα μπορεί να στοχοποιήσουν μέχρι και 15 ηλικιωμένους στην ίδια γειτονιά», τονίζουν αστυνομικοί. Συμπληρώνουν πως το μοναδικό ευχάριστο είναι ότι πλέον οι ηλικιωμένοι γνωρίζουν τη μέθοδο της απάτης και από τις ενημερώσεις που γίνονται από ειδικευμένους αστυνομικούς στα ΚΑΠΗ όλης της χώρας και τα θύματα μειώνονται. «Πάλι όμως οι απατεώνες βρίσκουν. Εάν στοχοποιήσουν 15, κάποιος γέροντας θα πειστεί να δώσει τα χρήματα». Τελευταίες περιπτώσεις απάτης εξιχνιάστηκαν στη Χαλκιδική και ειδικά στις περιοχές Λάκκωμα, Νέα Πλάγια, Νέα Τρίγλια, Νέα Μουδανιά και Πολύγυρο. Μέσα σε μία ημέρα το κύκλωμα στοχοποίησε 13 ηλικιωμένους, κατάφερε από μία 66χρονη να αρπάξει κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ, αλλά ο 34χρονος βούλγαρος εισπράκτορας συνελήφθη όταν μία ηλικιωμένη, από την οποία ζητούσε αρχικά 60.000 ευρώ και στη συνέχεια 15.000 ευρώ, τον αντιλήφτηκε και κάλεσε την αστυνομία.
Η μέθοδος
Η μέθοδος του «τροχαίου ατυχήματος» έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι δράστες τηλεφωνούν στα σπίτια των ηλικιωμένων, οι κλήσεις γίνονται από τη Βουλγαρία, παριστάνουν τους αστυνομικούς και υποστηρίζουν ότι το παιδί του ηλικιωμένου προκάλεσε τροχαίο με θύμα ανήλικο. Λένε στους γέροντες πως τα παιδιά τους κινδυνεύουν να μπουν φυλακή και ότι πρέπει να καταβάλουν άμεσα χρήματα. Παράλληλα, μία γυναίκα ή ένας άντρας, ανάλογα με το φύλο του παιδιού του ηλικιωμένου, αρπάζει το τηλέφωνο και κλαίει εκλιπαρώντας το θύμα να δώσει άμεσα χρήματα. Ο γέροντας πείθεται, ο εισπράκτορας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σπίτι, αρπάζει τα χρήματα και εξαφανίζεται. Μάλιστα, προκειμένου το θύμα τους να μην έχει δυνατότητα άλλης επικοινωνίας, ζητούν το κινητό τηλέφωνο, καλούν και εκεί και κρατούν σταθερό και κινητό κατειλημμένα, μέχρι να δοθούν τα χρήματα.

Σαρώνουν οι απατεώνες με θύματα ηλικιωμένους

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου