Thursday, 28 March, 2024

Ριχάρδος: Για αυθαιρεσίες κάνει λόγο η υπερασπιστική γραμμή

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση καθώς αρκετά άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, αρχηγός του οποίου φέρεται να είναι οι γνωστός ενεχειροδανειστής αποφυλακίστηκαν

Εν αναμονή της απάντησης από την εισαγγελία ο δικηγόρος του μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open κάνοντας λόγο για δικαστικές και αστυνομικές αυθαιρεσίες.
Καμία απάντηση από την εισαγγελία
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά την κίνηση της ανακρίτριας για ανάκληση των 8 ενταλμάτων προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων που προφυλακίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, η εισαγγελία δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση, αφήνοντάς τους μέχρι αυτή την ώρα σε καθεστώς κράτησης.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ του Open τα ελλιπή στοιχεία ήταν αυτά που οδήγησαν στην αποφυλάκιση κάποιων από τους εμπλεκόμενους.
Ο δικηγόρος πάντως Πέτρος Πανταζής δήλωσε ότι ο ο όρος ασάφειες είνα επιεικής και τόνισε ότι υπάρχουν αυθαιρεσίες εκ μέρους των δικαστικών και στυνομικών αρχών.
Πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνήγοροι υπεράσπισης των 8 προφυλακισθέντων να προσφύγουν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής τους κράτησης.
Σε μία τέτοια περίπτωση το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει διάσταση απόψεων για το θέμα και η εισαγγελική αρχή φαίνεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού.
Δείτε παρακάτω το έγγραφο που εστάλη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών από την Ανακρίτρια.


Γιατί νομικά το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται
Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί κατηγορούμενοι για τη δράση της δεύτερης ομάδας, για την οποία έχει απαγγελθεί κατηγορία και για τοκογλυφία καθώς φέρεται να «έσπαγε» επιταγές εντόκως, υποστηρίζουν ότι ουδέποτε έχουν μεταφέρει χρυσό στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον συνήγορο τους Μιχάλη Δημητρακόπουλο: «Οι εντολείς μου αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις λαθρεμπορίας για πραγματικούς και νομικούς λόγους. Επί της ουσίας ουδέποτε μετέφεραν κράματα χρυσού στην Τουρκία.
Νομικά το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με την υπ’ αριθμόν 1 απόφασή του κατήργησε τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς και φόρους με την Τουρκία για όλα τα προϊόντα πλην των τροφίμων».

Την ευγνωμοσύνη του στην κυρία ανακρίτρια, αλλά την οργή του προς τις αστυνομικές αρχές εξέφρασε ο δικηγόρος του Ριχάρδου Μυλωνά, Αλέξης Κούγιας. Ο κ. Κούγιας μιλώντας στο newsit.gr, μίλησε για κατάχρηση εξουσίας από κάποιους, είπε ότι κάποιοι παραπλάνησαν ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα έχει συμβεί μόνο άλλη μια φορά στην υπόθεση του Στιβ Κακέτση ο οποίος είχε μείνει άδικα στην φυλακή για 11 μήνες. «Ο κ. Ριχάρδος Μυλωνάς θα είναι ελεύθερος. Θα είναι ελεύθερος γιατί η ελληνική δικαιοσύνη αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι όσοι προσπαθούν να την χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους λόγους είτε αυτοί είναι διωκτικές αρχές είτε θεσμικά πρόσωπα που νομίζουν ότι έτσι θα αποκομίσουν κέρδη στο τέλος εκτίθενται. Οι Έλληνες δικαστές είναι έντιμοι και ολοκληρωμένες προσωπικότητες και ποτέ δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα αδικήσουν κάποιον άνθρωπο», είπε ο Αλέξης Κούγιας. Και πρόσθεσε: «Η κα πρόεδρος από χθες το μεσημέρι που πήρε απαντήσεις από την ΑΑΔΕ ότι η ισχυρισμός μας ότι δεν υπάρχει λαθρεμπορία στην εξαγωγή χρυσού προς την Τουρκία είναι πραγματικός και νόμιμος και αληθής χειρισμός και ενεργοποίησε την διαδικασία του άρθρου 286 του κώδικα ποινής δικονομίας που ορίζει ότι όταν αποδεικνύεται από την διερεύνηση της ανακριτικής διαδικασίας ότι ένας ο οποίος κατηγορείται είναι αθώος ή διαπιστώνει ότι το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται δεν υφίσταται ενεργοποιεί αυτή την διαδικασία και αυτόματα μένει ο κατηγορούμενος ελεύθερος.
Αυτό είχε ενεργοποιηθεί μόνο μια φορά στην υπόθεση Κακέτση όταν αδίκως είχε κατηγορηθεί και αδίκως είχε μείνει στις φυλακές για 11 μήνες. Είμαι ευτυχής γιατί αυτό που έχω πει χρόνια στην καριέρα μου δεν έχω συναντήσει είτε σε δική μου υπόθεση είτε σε υποθέσεις συναδέλφων αθώο άνθρωπο να καταδικάζεται είναι αλήθεια. Μπορεί να ταλαιπωρείται αλλά η ελληνική δικαιοσύνη είναι απόρθητο οχυρό και δεν πέφτει. Αυτό είναι μήνυμα για όσους και σε αυτή την εποχή που είναι δύσκολη για εμάς έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να χρησιμοποιήσουν την δικαιοσύνη. Είτε αφορά πολιτικά πρόσωπα είτε μεγάλους επιχειρηματίες. Αποτελεί δικαίωση για τους εντολείς μας και δική μας δικαίωση και κάναμε περήφανο το σώμα των δικηγόρων». Ο Ριχάρδος μου ζήτησε να μην τον εγκαταλείψω «Ο εντολέας μου από την πρώτη στιγμή διατυμπάνισε την αθωότητά του. Σε προσωπικό επίπεδο το μόνο που μου ζήτησε όταν κρατήθηκε προσωρινά είναι ότι θα υποσχεθώ ότι δεν θα τον εγκαταλείψω και θα φροντίσω την οικογένεια του και τα πέντε παιδιά του. Είναι ιδιαίτερα ευτυχής γι αυτή την εξέλιξη. Δεν ξέρει αν θα πρέπει να χαρεί γιατί σε όλη του την ζωή θα έχει ένα στίγμα με όλη αυτή την αρνητική δημοσιότητα. Θα αφεθεί ελεύθερος τις επόμενες ώρες η κα ανακρίτρια έχει ζητήσει να μην μεταχθεί στις φυλακές Ναυπλίου. Θα αφεθούν όλοι ελεύθεροι. Δεν υπάρχει αδίκημα», τόνισε ο Αλέξης Κούγιας. Στην υπόθεση αυτή διαπράχθηκε κατάχρηση εξουσίας Ο γνωστός ποινικολόγος είπε ακόμα δίνοντας πολιτική χροιά στην τοποθέτησή του: «Στην υπόθεση αυτή δυστυχώς διαπράχθηκε ένα από τα πλέον απεχθή αδικήματα η κατάχρηση εξουσίας. Φιλόδοξοι και ανίκανοι αστυνομικοί που δεν τιμούν τον όρκο τους δημιούργησαν μια ανύπαρκτη υπόθεση. Επέλεξαν να την οδηγήσουν στην δικαιοσύνη αυτή την στιγμή που δοκιμάζεται η ίδια η δημοκρατία. Κάποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν την δικαιοσύνη για τους δικούς τους σκοπούς και παραπλάνησαν τον κύριο πρωθυπουργό που έκανε το ατόπημα να μιλήσει γι αυτή την υπόθεση και να προκαταδικάσει τον εντολέα μου στην Βουλή. Παραπλάνησαν τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης αλλά δεν κατάφεραν να παραπλανήσουν την κυρία ανακριτή η οποία προς τιμήν της ενεργοποίησε αυτή την διαδικασία και έτσι πολύ γρήγορα μένει ελεύθερος ο άνθρωπος αυτός και ευτυχώς με συνέπειες την φυλάκισή του αλλά όχι και την ψυχική του ταλαιπωρία να είναι μαζί με δολοφόνους με εμπόρους ναρκωτικών με βιαστές να είναι στις φυλακές. Αυτή η ταλαιπωρία θυμάμαι τον Στιβ Κακέτση που βγήκε από τις φυλακές άλλος άνθρωπος».
neaselida.gr – newsit

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου