Thursday, 25 April, 2024

Οι Σκοπιανοί επιμένουν… «ελληνικά» τα Σαββατοκύριακα

Μπορεί η ατμόσφαιρα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο να είναι αυτόν τον καιρό «βαριά», λόγω των διμερών και διεθνών διεργασιών για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων

όμως αυτό δεν «εμποδίζει» τους βόρειους γείτονές μας να επιμένουν… «ελληνικά», σε ό,τι αφορά είτε σε εκδρομές για Σαββατοκύριακο ή τριήμερο σε κάποια από τις παραλίες της Πιερίας, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής είτε σε κανονικές διακοπές όχι μόνο σε αυτές, αλλά και σε άλλες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Για να μη λένε κάποια ΜΜΕ ότι μόνο οι Έλληνες “τρέχουν” και αφήνουν χρήμα στα Σκόπια!
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται συνεχώς ασφυκτική τάση στην είσοδο-έξοδο σκοπιανών οχημάτων από τους μεθοριακούς σταθμούς Ευζώνων και Δοϊράνης ιδίως από τα απογεύματα Παρασκευής, όταν σχηματίζουν «ουρά» μέσα στην χώρα τους καθ΄οδόν προς την δική μας, και τα βραδινά Κυριακής, όταν κατά την επιστροφή τους η ίδια «ουρά» παρατηρείται στο δικό μας έδαφος.
Στελέχη τόσο των τελωνειακών όσο και των τουριστικών υπηρεσιών και φορέων επιβεβαιώνουν αυτήν την τάση, κάνοντας λόγο ακόμη και για επάνοδο στα προ της διαλύσεως της Γιουγκοσλαβίας (1991) επίπεδα.
Η εικόνα επιστροφής κάθε απόγευμα Κυριακής στο Τελωνείο Ευζώνων
Σημειώνουν δε, ότι, σε σχέση με την οικονομική παράμετρο, σήμερα υφίσταται σημαντική ποιοτική αναβάθμιση, σε σύγκριση με τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, δεδομένου ότι τότε υπήρχαν περιορισμένοι όσο και συγκεκριμένοι προορισμοί, λόγω του τότε πιο «σφιχτού βαλαντίου» των βορείων γειτόνων μας.
Σήμερα και οι προορισμοί τους είναι πολλοί περισσότεροι και οι οικονομικές δυνατότητές τους μεγαλύτερες, έτσι που να συναγωνίζονται σε αριθμούς άλλους Βαλκάνιους γείτονες, όπως π.χ. Σέρβοι και Βούλγαροι, οι οποίοι μεταβαίνουν προ πολλού σε πολύ περισσότερους προορισμούς στην χώρα μας.
Επισημαίνεται, ακόμη, για τους Σκοπιανούς, ότι ο πιο δημοφιλής προορισμός βραχύχρονης παραμονής είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, στην οποία έρχονται ακόμη και ημερήσιες εκδρομές, για αναψυχή, ψυχαγωγία και… ψώνια.
Και αν η τάση αυτή είναι γνωστή από πολύ παλαιά, περνώντας κατά καιρούς από διάφορες διακυμάνσεις, εκείνο, το οποίο αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι, όπως επισημάνθηκε στην αρχή, ούτε η παρούσα συγκυρία επηρεάζει ανασταλτικώς τους βόρειους γείτονές μας.
Έτσι, συνεχίζουν και τις επισκέψεις και τις εκδρομές και τις διακοπές ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση στην χώρα τους και ανεξάρτητα και από τα συλλαλητήρια, που διοργανώνονται και εκεί, με σημείο «τριβής» την ονομασία της.
Το δυστύχημα είναι, ότι οι τάσεις αυτές είτε δεν λαμβάνονται υπόψιν είτε εσκεμμένως παρακάμπτονται από τα αόρατα διεθνή κέντρα αποφάσεων, όπου διαμορφώνεται η μοίρα κρατών λαών και ανθρώπων γενικότερα και λαμβάνονται οι ανάλογες αποφάσεις ερήμην αυτών.
maxitis.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου