Thursday, 25 April, 2024

Με απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση του ν/σ με προαπαιτούμενα

Με απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση του ν/σ με προαπαιτούμενα 

Με 229 «ναι», 64 «όχι», εκ των οποίων 32 από τον ΣΥΡΙΖΑ, και έξι «παρών», υπερψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που θα επιτρέψει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Ειδικότερα, από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 32 βουλευτές, μεταξύ αυτών η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο τέως ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης και τρεις Υπουργοί, έξι δήλωσαν «παρών», ενώ καταγράφηκε και μία απουσία.

Για σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

Η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα, ξεκαθαρίζει ο κ. Σακελλαρίδης.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι «32 βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς, καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας» γεγονός, που, όπως είπε, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου, επί του δεύτερου από τα δυο άρθρα στα οποία μοιράστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Εάν αυτά υπερψηφιστούν σε μια εβδομάδα, τότε τα μέτρα αυτά καθίστανται νόμος του κράτους και θα αρχίσει τότε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την επικύρωση της δανειακής σύμβασης βάσει της οποίας η Ελλάδα, για τρίτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια θα λάβει οικονομική βοήθεια, αυτή τη φορά ύψους περίπου 82 δισεκατομμυρίων ευρών.

Επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος

Επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, μεταξύ αντιεξουσιαστών και δυνάμεων της Αστυνομίας, την ώρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στις φλόγες τυλίχθηκε βαν τηλεοπτικού σταθμού, που βρισκόταν μπροστά από τον Εθνικό Κήπο και ένα αυτοκίνητο στο Σύνταγμα, ενώ τζαμαρίες καταστημάτων και ΑΤΜ υπέστησαν ζημιές.

Η Αστυνομία προχώρησε σε 40 προσαγωγές.
sigmalive.com

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου