Saturday, 20 April, 2024

Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Μνήμες από τον Αύγουστο του 2006 ξύπνησε η μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, η οποία ακόμη κι αυτή την περίοδο

συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών.
Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στη Μόλα Καλύβα και πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, συνεχίζει το καταστρεπτικό της έργο κατακαίγοντας εκτάσεις πευκοδάσους. Οι φλόγες έφτασαν κοντά σε κατοικίες, χωρίς να έχουν αναφερθεί -πάντως- καταστροφές ή τραυματισμοί ανθρώπων. Πυκνοί καπνοί σκέπασαν την περιοχή και είναι ορατοί από μεγάλη ακτίνα.
Η Πυροσβεστική έσπευσε επί τόπου με ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φωτιά. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αυτή τη στιγμή επιχειρούν από αέρος τρία Καναντέρ κι ένα ελικόπτερο, ενώ από το έδαφος 45 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 17 άτομο πεζοπόρο τμήμα και δεκάδες εθελοντές.
Τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού, δίνοντας τη δική τους μάχη με το χρόνο, καθώς μόλις πέσει το σκοτάδι θα σταματήσουν τις πτήσεις τους. Στην περιοχή βρίσκονται μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης συνδράμοντας στο έργο της Πυροσβεστικής.
Πυρκαγιά μαίνεται σε πολλά μέτωπα σε δύσβατη ορεινή περιοχή στο Μοναστηράκι Δράμας.
Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής και σύντομα πήρε διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, παρά την άμεση κινητοποίηση των μονάδων πυρόσβεσης, που επικεντρώνουν τις προσπάθειες στο μέτωπο προς τον οικισμό Καλλίφυτου, προκειμένου να μην κινδυνέψει, ενώ νέο μέτωπο εκδηλώθηκε πριν λίγο στον ΧΑΔΑ Δράμας.
Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα κι ένα ελικόπτερο με διαρκείς ρίψεις νερού.
Οι τοπικές αρχές της Δράμας απηύθυναν έκκληση στο Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας για ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έλεγχος της φωτιάς πριν πέσει η νύχτα.
Πυρκαγιά καίει επίσης χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Μονή Αγκαράθου Ηρακλείου Κρήτης. Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες, επτά οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Καναβάρι Θήβας.
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Ομαλού – Προμαχώνα Σερρών, στο δήμο Σιντικής.
Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι ξέσπασαν μικρές εστίες φωτιάς, κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμής και με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων που έπνεαν σχηματίστηκαν πύρινα μέτωπα.
Σε κάποια στιγμή οι φλόγες απείλησαν κτιριακές εγκαταστάσεις των Ιαματικών Λουτρών Σιδηροκάστρου, όπου προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημίες στο εστιατόριο. Η ευρύτερη περιοχή, μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο τελωνείο Προμαχώνα, καλύφθηκε από πυκνά σύννεφα καπνού.
Τελικά, οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε ένα μέτωπο, στο ύψος της διασταύρωσης Πετριτσίου, ενώ στο σημείο επιχειρούν περισσότεροι από 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα και κάτοικοι της περιοχής.
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου