Thursday, 28 March, 2024

Μέσω ΑΣΕΠ η πρόσληψη 6.667 μονίμων υπαλλήλων στην καθαριότητα

Στη διευκρίνηση ότι η πρόσληψη περίπου 6.667 μονίμων υπαλλήλων δεν αφορά σε «προσλήψεις στο δημόσιο αλλά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

στον τομέα της καθαριότητας στο σύνολο των 325 δήμων της χώρας», προχώρησε μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «πρόκειται για εργαζόμενους στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών με σταθερή σχέση εργασίας, αντί του καθεστώτος των ανανεούμενων συμβάσεων που κρατούσαν σε εργασιακή ομηρία ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων, παρόλο που κάλυπταν διαρκείς και πάγιες ανάγκες. Ο αριθμός δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί αλλά αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα που αναφέρατε».
Ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση του ΕΣΔΑ και των ΠΕΣΔΑ υπάρχει ένας σχεδιασμός που, σε γενικές γραμμές, κινείται στη λογική της προώθησης της ανακύκλωσης μέσω της διαλογής στην πηγή και της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.
Πρόσθεσε ότι, προετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αλλαγές σε πολλά πεδία της Αυτοδιοίκησης, ένα από τα οποία αφορά το εκλογικό σύστημα, όπου θα προταχθεί η απλή αναλογική, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση μελετά την ενδυνάμωση των τοπικών Συμβουλίων.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγών στον «Καλλικράτη» μέσω ενός διαλόγου με τους αιρετούς και των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο κατανομής των πόρων με τους οποίους χρηματοδοτείται η Αυτοδιοίκηση για να γίνει δικαιότερο το σύστημα.
Ως προς το θέμα της αποκέντρωσης, τόνισε ότι το πρώτο βήμα είναι η πλήρης καταγραφή των αρμοδιοτήτων ενώ σε ό,τι αφορά την αποκέντρωση και πόρων, είπε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί τη βάση και των επόμενων αλλαγών που θα εναρμονιστούν με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και της χώρας .
Αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις και τους ΟΤΑ, είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Οικονομίας και με την ΚΕΔΕ επιχειρεί να απλουστεύσει τις διαδικασίες για τη συντόμευση της εκτέλεσης έργων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για κάθε είδους προμήθειες, διαγωνισμούς, δημόσιες συμβάσεις και έργα που την αφορούν χωρίς εκπτώσεις στην τήρηση κανόνων που σχετίζονται με τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου