Friday, 29 March, 2024

Καταγγελία για τις δηλώσεις του προέδρου της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου

για το υπερωριακό καθεστώς των εποχικών πυροσβεστών
Διαβάσαμε πρόσφατα τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου, σε τοπική εφημερίδα των Ιωαννίνων στις 18-8-2017, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους εποχικούς συμβασιούχους συναδέλφους πυροσβέστες, δηλώνοντας τα εξής:
« οι εποχικοί πυροσβέστες μπορούν να εργαστούν συγκεκριμένο αριθμό ωρών που τις ξέρουμε από την αρχή του έτους. Οι ώρες εργασίας βγαίνουν από τον επόπτη εργασίας και η Διοίκηση καλείτε να κάνει μια δύσκολη διαχείριση του προσωπικού. Όταν οι ώρες έχουν «φαγωθεί» στις μετακινήσεις από τη μια περιοχή στην άλλη δεν γίνεται η Διοίκηση να τους χρησιμοποιήσει παραπάνω γιατί θα βρεθεί εκτεθειμένη. Κάποιοι συνάδελφοι εποχικοί μπορεί να έρχονται οικειοθελώς και να συνδράμουν στις πυρκαγιές, κάποιοι άλλοι όμως που μπορεί να είναι πιο πονηροί, μπορεί να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να ζητήσουν την υπερωριακή απασχόληση, χωρίς η διοίκηση να μπορεί να καλυφθεί. Για αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται αλλαγή νομοθεσίας.»
Για το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ. Ηπείρου, αποτελεί πονηριά λοιπόν, το να διεκδικεί ο υπάλληλος των 700 ευρώ και επί μία 20ετία όμηρος, τις νόμιμες δεδουλευμένες υπερωρίες που εργάστηκε μέσα στα μέτωπα των πυρκαγιών και να μην δέχεται να τον εκμεταλλεύονται ακόμη περισσότερο, για να πληθαίνουν τα «αναπτυξιακά» κονδύλια των «ευεργετών» της χώρας. Δεν αρκούν για το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ. Ηπείρου οι εκατοντάδες εκατομμύρια απλήρωτες εργατοώρες που «προσφέρουν» χιλιάδες πυροσβέστες επί 19 έτη, και καρφί δεν του καίγεται γι αυτό. Αντιθέτως εκτιμά ότι η «οικονομία της χώρας» έχει ανάγκη και τα λίγα ψίχουλα των 1.289 υπό απόλυση εποχικών συναδέλφων.
Σε μια χρονική περίοδο όπου εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων στο Π.Σ. και το σύστημα πυρασφάλειας:
Σε αρκετές περιοχές της χώρας οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, από τις καταστροφές που προκάλεσαν και φέτος οι δασικές πυρκαγιές.
Όλοι οι συνάδελφοι πυροσβέστες μόνιμοι πενταετείς και συμβασιούχοι βιώνουν για ακόμα μια χρονιά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας, τους τραυματισμούς και το θάνατο ενός συναδέλφου μας.
Το προεδρείο και η πλειοψηφία του σωματείου πυροσβεστών της Ηπείρου διαμέσου του προέδρου του, στρέφεται και κατηγορεί εποχικούς συμβασιούχους συναδέλφους με χυδαίο τρόπο, χαρακτηρίζοντας τους ως «πονηρούς», όταν οι συνάδελφοι αυτοί με αποκλειστική ευθύνη των πολιτικών όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της σημερινής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.:
 Έχουν περιορισμούς και δεν μπορούν να εργαστούν επαρκώς, επιπλέον του ωραρίου τους (όπως και οι συνάδελφοι πενταετούς θητείας), εξαιτίας του πλαφόν ωρών στην υπερωριακή και νυχτερινή εργασία, καθώς και την εργασία κατά τις Κυριακές και τις αργίες. Τα μηδαμινά κονδύλια που διατίθενται για τις ελάχιστες ώρες υπερεργασίας, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι από τον Επόπτη Εργασίας όπως αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην κάλυψη των αναγκών του Π.Σ. και της πυροπροστασίας (ιδιαίτερα για την πλειοψηφία των εποχικών συναδέλφων, οι συγκεκριμένες ώρες ανέρχονται σε 15 ώρες υπερωρία, 48 ώρες νυχτερινή εργασία και 90 ώρες για εργασία τις Κυριακές και αργίες, για όλη τη διάρκεια της σύμβασής τους).
Βρίσκονται σε πολυετή ομηρία και υπέστησαν διαχρονικά τον κυβερνητικό εμπαιγμό μαζί με τους πενταετούς θητείας συναδέλφους, αφού δεν μονιμοποιήθηκαν προκειμένου να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία της χώρας.
Εργάζονται με συμβάσεις μέχρι 5 μηνών, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών τα καλοκαίρια, με μισθούς των 700 ευρώ περίπου.
Εργάζονται για τελευταία αντιπυρική περίοδο φέτος στο Πυροσβεστικό Σώμα, έπειτα από πολλά χρόνια συμβάσεων (ορισμένοι και περισσότερα από 20). Είναι κυριολεκτικά «στον αέρα» και κινδυνεύουν με οριστική απόλυση, εάν δεν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που να ανανεώνει τις συμβάσεις τους για τις αντιπυρικές περιόδους των επόμενων ετών.

Καμιά κουβέντα από το προεδρείο και την πλειοψηφία του σωματείου πυροσβεστών της Ηπείρου, για τις διαχρονικές ευθύνες όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων.
Επίσης, με την αναφορά που γίνεται για την οικειοθελή συμμετοχή με απλήρωτη εργασία των εποχικών συναδέλφων στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, δίνουν την «κατάλληλη πάσα» στην κυβέρνηση για να περιορίσει και να καταργήσει και άλλα δικαιώματα των εποχικών και γενικότερα των υπαλλήλων του Π.Σ., όπως προωθούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Το γεγονός όμως ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των υπερωριών και να καθιερωθεί η δωρεάν υπερεργασία προς «όφελος» της οικονομίας της χώρας και για τους εποχικούς συναδέλφους, όπως και για τους μόνιμους, ακούστηκαν σε πρωινή εκπομπή από εκπρόσωπο των 5ετών πυροσβεστών, αποκαλύπτει ότι για μία ακόμη φορά οι λαγοί εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου χωρίς να έχει κανένα συνειδησιακό πρόβλημα:
• Κατηγορεί συναδέλφους μας, αντί να οργανώνει τον συνεχή αγώνα όλων των πυροσβεστών μονίμων, πενταετών και εποχικών, ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων που κατάργησαν αρκετά από τα δικαιώματά μας και ευθύνονται για τις μεγάλες ελλείψεις και την πλήρη υποβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και της πυρασφάλειας της χώρας, με τις συνεχείς μειώσεις που επέβαλλαν στους προϋπολογισμούς.
• Απαξιώνει την πολυετή προσφορά των χιλιάδων εποχικών συναδέλφων μας, που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και με εθελοντική απλήρωτη εργασία σε αρκετές περιπτώσεις και έχουν δώσει και τη ζωή τους ακόμα (έχουμε θρηνήσει 12 νεκρούς εποχικούς συμβασιούχους συναδέλφους).
• Εφαρμόζει ακριβώς τις πρακτικές των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, για την περιχαράκωση και τους τεχνητούς διαχωρισμούς στους υπαλλήλους του Π.Σ., όπως και σε όλους τους εργαζόμενους. Να είναι δηλαδή οι μόνιμοι απέναντι από τους πενταετείς και τους συμβασιούχους συναδέλφους.
• Σε ανάλογες ενέργειες άλλωστε, έχει προβεί και στο παρελθόν το συγκεκριμένο προεδρείο, όταν είχε στραφεί και κατηγορήσει και μόνιμους συναδέλφους άλλων περιφερειών, αλλά και απόστρατο συνάδελφό μας, με ψευδή και ανυπόστατα συκοφαντικά στοιχεία.
Οι δηλώσεις του προέδρου της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι συγκεκριμένοι ψευδείς και συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος των συναδέλφων, εξευτελίζουν κάθε έννοια συνδικαλισμού, συναδελφικότητας και αλληλεγγύης. Επίσης, συναινούν στην προώθηση της απλήρωτης υπερεργασίας στους εποχικούς και 5ετείς συναδέλφους μας, που προωθείται και από όλες τις κυβερνήσεις, όπως εφαρμόζεται στο μόνιμο προσωπικό του Π.Σ..
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καταγγέλλει τη νέα απαράδεκτη και εξευτελιστική συμπεριφορά του προεδρείου της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου, που εκθέτει ανεπανόρθωτα για ακόμα μια φορά το σωματείο μας και καλεί:
• Την Πανελλήνια Ομοσπονδία των πυροσβεστών (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), τις πρωτοβάθμιες ενώσεις, την Ένωση Αξιωματικών (Ε.Α.Π.Σ.) και το σύνολο των συνδικαλιστικών οργάνων των πενταετών εποχικών – συναδέλφων, να πάρουν θέση και να καταγγείλουν τη νέα απαράδεκτη ενέργεια του προεδρείου και της πλειοψηφίας του συγκεκριμένου σωματείου.
• Τους συναδέλφους πυροσβέστες να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να γυρίσουν την πλάτη σε όλες τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων του Π.Σ., που με την ανοχή τους απέναντι στα μεγάλα προβλήματα μας και τη συνειδητή αδράνεια και απουσία αγωνιστικών διεκδικήσεων, ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Για την Ε.Α.Κ.Π. – Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η Κ Ι Ν Η Σ Η Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω N Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. & μέλος του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Ηπείρου
Δημήτρης Βλάχος
Το δημοσίευμα της εφημερίδας με τις συγκεκριμένες δηλώσεις και τους χαρακτηρισμούςτου προέδρου της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Α.Κ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου