Thursday, 28 March, 2024

Κακοδιαχείριση στα κονδύλια για το Μεταναστευτικό μετά την ευρωπαϊκή έρευνα

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή και την έρευνα που ξεκίνησε η OLAF, ζητεί από την κυβέρνηση να καταθέσει πλήρη στοιχεία για το σύνολο των ποσών που έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια
Τον κίνδυνο να εκτεθεί η χώρα διεθνώς με την απόπειρα συγκάλυψης των υποψιών που διατυπώνονται για κατασπατάληση και σκανδαλώδη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αρωγή των μεταναστών, επισημαίνουν για μια ακόμη φορά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ιδιαίτερα μετά το δημοσίευμα στον έγκυρο ειδησεογραφικό ιστότοπο politico.eu σύμφωνα με το οποία η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) διεξάγει έρευνα για την πιθανή κακοδιαχείριση κονδυλίων της ΕΕ για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα, στη Νέα Δημοκρατία σήμανε συναγερμός.
Προς την κατεύθυνση αυτή, από την Πειραιώς ετοιμάζονται να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση, απαιτώντας από το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει απαντήσεις παρέχοντας πλήρη στοιχεία για το σύνολο των ποσών που έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια.
Από αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνεται η ξεκάθαρη δήλωση εκπρόσωπου της OLAF ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν ξεκίνησε τώρα και δεν συνδέεται με τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο αλλά διενεργείται έπειτα από πληροφορίες που της διαβίβασε το 2017 η γενική διεύθυνση μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν.
Και, όπως σημειώνουν, «μια υπηρεσία όπως η OLAF ποτέ δεν ξεκινά μια έρευνα απλώς και μόνο βάσει δημοσιευμάτων, παρά μόνο αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων».
Επιβεβαιώνει και η Κομισιόν την έρευνα για κακοδιαχείριση κονδυλίων
Η έρευνα της OLAF που έφερε στη δημοσιότητα το περιοδικό Politico είναι εν γνώσει κοινοτικών αξιωματούχων όπως επιβεβαίωσαν πηγές των Βρυξελλών με τις οποίες μίλησε το protothema.gr. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο Πάνος Καμμένος θεωρείται «αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει ελεγχθεί και κατά το παρελθόν, έπειτα από ανάλογες καταγγελίες για τα κονδύλια του προσφυγικού, και έχει βρεθεί «καθαρός»
Σύμφωνα με το Politico η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης διεξάγει έρευνα για το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα.
Η έρευνα για «υποτιθέμενες παρατυπίες σχετικά με την παροχή τροφίμων, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα» ξεκίνησε, έπειτα από πληροφορίες που υπέβαλε η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις το 2017, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στο περιοδικό. «Καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το θέμα δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν διαράξει παρατυπία ή απάτη».
Να κάνει η Δικαιοσύνη το αυτονόητο για το Μάτι
Στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης τόσο στο συγκεκριμένο ζήτημα όσο και σε άλλες υποθέσεις παρεμπόδισης της δικαστικής διερεύνησης, με πιο χαρακτηριστική την πρόσφατη απόπειρα να μην προχωρήσει η εισαγγελική έρευνα για τις ευθύνες σχετικά με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, θέτουν τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό στόχαστρο, καθώς διαπιστώνονται προσκόμματα στη λειτουργία των θεσμών ελέγχου και διαφάνειας της ελληνικής Πολιτείας.
Εκπρόσωποι της Ν.Δ. επισκέφθηκαν την Τρίτη τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, προκειμένου να ζητήσουν διευκρινίσεις για τη συνέχεια της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι μετά την παρέμβαση από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Και «ως εκ θαύματος η εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ανασκευάστηκε με νεότερη οδηγία, προφανώς λόγω της αντίδρασής μας, αλλά και του σάλου που προκλήθηκε», υποστηρίζουν πηγές της Πειραιώς.
Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως εκφράστηκε αρμοδίως, είναι ότι η έρευνα πρέπει να συνεχισθεί με ταχύτατους ρυθμούς. «Αυτό απαιτούν οι οικογένειες των θυμάτων, αλλά αυτό απαιτούν ευλόγως και όλοι οι πολίτες», τονίζουν.
Ανεξάρτητα από οποιοδήποτε έγγραφο οποιασδήποτε αρχής, θα πρέπει να κληθούν άμεσα τα πρόσωπα για τα οποία ήδη προκύπτουν ευθύνες, αναφέρουν, υπογραμμίζοντας. «Η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει το αυτονόητο, να εντοπιστούν γρήγορα όσοι φταίνε γι’ αυτή τη τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες».
protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου