Thursday, 28 March, 2024

Η μεγάλη φυγή: Από τη Βόρεια Ελλάδα στη Σουηδία

Νέοι, απόφοιτοι πανεπιστημίων και κυρίως 40άρηδες οικογενειάρχες έσπευσαν να ενημερωθούν

για τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στη Σουηδία.

Για κάποιους είναι δύσκολη, για άλλους δελεαστική, ενώ για ορισμένους αποτελεί λύση ανάγκης. Η μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας τα τελευταία χρόνια λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Για δύο ημέρες, χθες και προχθές, περισσότερα από 100 άτομα, κυρίως βορειοελλαδίτες, έσπευσαν να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στη Σουηδία, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον ΟΑΕΔ σε συνεργασία με την υπηρεσία Eures Σουηδίας, σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Νέοι, απόφοιτοι πανεπιστημίων και κυρίως οικογενειάρχες, στην ηλικία των 40 ετών, ή και λίγο παραπάνω, αναζητούσαν πληροφορίες για την αγορά εργασίας αλλά και τις συνθήκες ζωής στη Σουηδία, ενώ πολλοί έδιναν συνεντεύξεις σε πιθανούς εργοδότες, ελπίζοντας σε μία νέα ευκαιρία για το μέλλον.

«Γεια σας, είμαι νέος γιατρός…», είπε αμήχανα ένας νεαρός πλησιάζοντας στο τραπέζι των εγγραφών. «Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ… Τι ειδικότητα έχετε;», ρώτησε η υπεύθυνη. «Παιδίατρος», απάντησε εκείνος. Στο χώρο αργότερα βρέθηκε υπεύθυνη από νοσοκομείο στη Σουηδία, η οποία μίλησε προσωπικά με τους νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας. Την ίδια ώρα, στη διπλανή αίθουσα γινόταν παρουσίαση για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στη Σουηδία, το βιωτικό επίπεδο και τις συνθήκες ζωής.

Η 30χρονη βιολόγος, Νικολέττα Χρίστογλου, από τη Θεσσαλονίκη έδωσε συνέντευξη για δουλειά στη Σουηδία.

«Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι δύσκολα για εμάς τους βιολόγους. Βλέποντας τους μισθούς και το σύστημα υγείας στη Σουηδία, πήρα την απόφαση και ξεκίνησα να μαθαίνω Σουηδικά…», λέει στη Voria.gr η 30χρονη Νικολέττα Χρίστογλου, από τη Θεσσαλονίκη που μόλις έδωσε συνέντευξη για δουλειά στη Σουηδία. «Είναι αρκετά δύσκολη απόφαση. Από τη στιγμή όμως που έχεις φτάσει σε μια ηλικία, έχεις κάνει μεταπτυχιακό και δουλεύεις δέκα, έντεκα και δώδεκα ώρες χωρίς να πληρώνεσαι αρκετά, αναγκάζεσαι να φύγεις. Όπου και να πας δεν είναι καλά, οπότε προσπαθείς να βρεις το “λιγότερο κακό”», επισημαίνει. Η κ. Χρίστογλου δούλεψε μόλις δύο χρόνια επί πληρωμή στην Ελλάδα, ενώ αρκετά χρόνια αμισθί. Τους τελευταίους έξι μήνες είναι άνεργη. «Πώς θα πληρώσω όλους τους φόρους που μου ζητά το κράτος;», σημειώνει. Λίγο πιο δίπλα, η 44χρονη Βιβή Ι., βγαίνει μαζί με την 10χρονη κόρη της από την αίθουσα όπου παρακολούθησε την παρουσίαση. Η Βιβή είναι οδοντίατρος με δικό της ιδιωτικό ιατρείο, αλλά ψάχνει μια ευκαιρία να φύγει και να εργαστεί στο εξωτερικό. «Η οικονομική κατάσταση σε διώχνει από την Ελλάδα, δεν μπορείς καν να βιοποριστείς», λέει στη Voria.gr και παραδέχεται ότι δεν θα έφευγε, εάν δεν το είχε ανάγκη.

Οι ίδιες σκέψεις απασχολούν και τον 46χρονο Γιάννης Δ., ο οποίος είναι φυσικοθεραπευτής. Μέχρι πριν από δύο χρόνια, είχε ένα εστιατόριο, λόγω κρίσης αναγκάστηκε όμως να το κλείσει και πήγε να ασκήσει το επάγγελμά του στην Κύπρο. «Το καλοκαίρι, πήγα για δέκα ημέρες στη Σουηδία για να αγοράσω εξοπλισμό για το φυσικοθεραπευτήριο. Τότε, διαπίστωσα ότι οι συνθήκες εκεί είναι πολύ καλύτερες και για αυτό ήρθα σήμερα να δω εάν υπάρχει κάποια ευκαιρία για εμένα», αναφέρει στη Voria.gr και προσθέτει: «Δεν είναι καθόλου δύσκολη απόφαση, σύμφωνα με τα δεδομένα».

«Δεν υπάρχει όριο ηλικίας σε αυτούς που αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό, επειδή και οι χώρες του εξωτερικού δεν θέτουν περιορισμό στην ηλικία του εισαγόμενου εργατικού δυναμικού. Έρχονται σε εμάς ακόμη και άτομα που έχουν οικογένεια, τα οποία ενημερώνονται και για την εκπαίδευση των παιδιών τους, την εφορία, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας στην οποία θα μετακινηθούν», εξήγησε στη Voria.gr η Ελένη Φλώρα, εργαζόμενη του ΟΑΕΔ, υπεύθυνη του προγράμματος. «Η μετακίνηση είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό βήμα», καταλήγει.

Κατά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στη Σουηδία, το βιωτικό επίπεδο και της συνθήκες ζωής.

Το Eures είναι ευρωπαϊκό δίκτυο για επαγγελματική κινητικότητα εντός της Ε.Ε. και ιδρύθηκε το 1993. Από το 2009 πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις απευθυνόμενο στο εργατικό δυναμικό μιας χώρας που επιθυμεί να εργαστεί σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.. «Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια», επιβεβαιώνει η κ. Φλώρα. Πολλά άτομα έρχονται απλώς για να πάρουν πληροφορίες, ακόμα κι αν δεν έχουν ήδη αποφασίσει να μετεγκατασταθούν. Σύμφωνα με τους εξειδικευμένους υπάλληλους του ΟΑΕΔ για εργασία στο εξωτερικό, η γλώσσα είναι απαραίτητο εφόδιο για κάποιον που επιθυμεί να μετακινηθεί. Ασφαλώς, αυτό εξαρτάται και από την ειδικότητα, για παράδειγμα για έναν μάγειρα δεν είναι αναγκαίο να γνωρίζει τη γλώσσα πριν να φύγει, είναι όμως απαραίτητο για έναν σερβιτόρο. Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσει κανείς ποια χώρα τον ενδιαφέρει και κατόπιν να κάνει μια καλή αναζήτηση σχετικά με το πού υπάρχει ζήτηση για την ειδικότητα που τον αφορά. Έτσι, στη Σουηδία και στη Δανία υπάρχει ανάγκη για επαγγελματίες στις επιστήμες υγείας και στην εστίαση. Επιπλέον, όποιος σκοπεύει να εργαστεί στο εξωτερικό, θα πρέπει να ψάξει για το πώς θα γίνει η μετακίνησή του, καθώς υπάρχουν προγράμματα που χρηματοδοτούν τις μετακινήσεις προκειμένου να γίνουν συνεντεύξεις. Εξίσου σημαντικό είναι να έχει κάποιος ψάξει για θέσεις εργασίας ώστε να έρθει σε επαφή με εργοδότες πριν να φύγει από τη χώρα του. Στο portal του Eures μπορεί κανείς να βρει πολλές πληροφορίες για θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, αλλά και σε διάφορους άλλους δικτυακούς τόπους.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος αποφασίσει να εργαστεί στο εξωτερικό πρέπει να διαθέτει διαβατήριο ή ταυτότητα σε ισχύ, αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και μετάφραση των πτυχίων του.

της Βάσιας Μπάρμπα

Η μεγάλη φυγή: Από τη Βόρεια Ελλάδα στη Σουηδία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου