Thursday, 28 March, 2024

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Άμεση απόσυρση της νέας ΚΥΑ για τα διόδια

Με δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα θα απαντήσει το αναπηρικό κίνημα
Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Μεταφορών απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, αναφορικά με τη νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 3086/2014) για τα διόδια της Εγνατίας Οδού. Διαβάστε εδώ την επιστολή
Στη νέα ΚΥΑ δεν υπάρχει σαφής αναφορά στην απαλλαγή πληρωμής διοδίων από τα άτομα με αναπηρία, όπως υπήρχε στην προηγούμενη ΚΥΑ τον Νοέμβριο του 2017. Εκείνο μάλιστα το αποτέλεσμα ήρθε μετά από διαβήματα και αγώνες χρόνων του αναπηρικού κινήματος της χώρας. αφού ως γνωστόν, τα άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους, λόγω της απουσίας προσβάσιμου μεταφορικού δικτύου στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων.
Λίγους μόλις μήνες μετά, η νέα ΚΥΑ έρχεται και αναιρεί αυτές τις απαλλαγές! Η Ε.Σ.Α.μεΑ., λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές μειώσεις των εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, επισημαίνει για πολλοστή φορά, ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί οριστική θεσμική λύση στο θέμα της διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας (Νέα Οδός, Ολυμπία Οδός, Ε65, Ιονία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αυτοκινητόδρομος Μωρέας, Αττική Οδός, Γέφυρα Α.Ε., Γέφυρα Άκτιου, Εγνατία Οδός κ.λπ.) χωρίς εξαιρέσεις.
Η ΕΣΑμεΑ εξακολουθεί να απαιτεί διάταξη νόμου με την οποία επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια, με τρόπο ενιαίο και κοινά αποδεκτό από τις εταιρείες εκμετάλλευσης και διαχείρισης όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.
Από τo”Δεν Πληρώνω” στην αύξηση των διοδίων κατά 150%
«Η αντιπολίτευση του “Δεν πληρώνω” επιβάλλει ως κυβέρνηση αυξήσεις στα διόδια μέχρι και δυόμιση φορές πάνω» δήλωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής. Ο βουλευτής Σερρών σημείωσε ότι στα Μάλγαρα το τίμημα από 1,20 θα φθάσει τα 3 ευρώ, ενώ η διαδρομή Πτολεμαΐδα-Χρυσούπολη θα στοιχίζει στους οδηγούς 15,50 ευρώ από 8,40 που είναι σήμερα.
«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση, σε βάρος των πολιτών, κάνει ένα παράλογο δώρο στην ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει την Εγνατία οδό» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου