Thursday, 25 April, 2024

Επεισόδια και κάψιμο σημαίας από κουκουλοφόρους

Τι αφήνει το Πολυτεχνείο κάθε χρόνο! Στη σύλληψη 19 ατόμων, συνολικά, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Πολυτεχνείο και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, προχώρησε η αστυνομία.
Αρχικά, έγιναν 22 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ αργότερα συνελήφθησαν άλλα 6 άτομα, στην περιοχή των Εξαρχείων.
Νωρίτερα κουκουλοφόροι έκαψαν τη Σημαία και έσπασαν τα πάντα
Χημικά και ρίψεις νερού από «αύρα» για να σβήσουν οι φωτιές μέσα στο χώρο του ιδρύματος


Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η περιοχή των Εξαρχείων: Λίγο μετά το τέλος της πορείας για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η πρώτη εστία μεγάλης έντασης εκδηλώθηκε έξω από τη ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, ενώ τραυματίσθηκε ένας 24χρονος που παρελήφθη από ασθενοφόρο.


Λίγο μετά τις οκτώμισι το βράδυ τα Εξάρχεια έγιναν πάλι τόπος επεισοδίων με τους κουκουλοφόρους που εμφανίστηκαν πανέτοιμοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες, να καίνε τη Σημαία, να σπάνε και να καταστρέφουν τα πάντα.

Την ίδια ώρα οι δυνάμεις της έδιναν μάχη να περιορίσουν τους νεαρούς που με ορμητήριο το Πολυτεχνείο, όπου «ταμπουρώθηκαν», εκσφενδόνιζαν μολότοφ και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς. Μάλιστα, λίγο πριν από τις δέκα το βράδυ οι κουκουλοφόροι άναψαν φωτιά και μέσα στο Πολυτεχνείο.


Η αστυνομία πέρασε «στην αντεπίθεση» επιστρατεύοντας την «Αύρα» για να περιοριστεί η δράση των κουκουλοφόρων και να σβήσουν οι φωτιές μέσα στο χώρο του ιδρύματος με ρίψεις νερού. (δείτε τι έγινε νωρίτερα εδώ)
Τουλάχιστον δύο ελληνικές σημαίες έκαψαν οι κουκουλοφόροι
Περίπου στις επτά το απόγευμα, στα Εξάρχεια αντιεξουσιαστές με ορμητήριο το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου είχαν αρχίσει να στήνουν οδοφράγματα, ενώ λίγο αργότερα έπεσαν οι πρώτες μολότοφ στην οδό Στουρνάρη.
Τα επεισόδια πλέον επεκτάθηκαν στην Πατησίων, ενώ έχουν ανάψει φωτιές σε κάδους. Οι μολότοφ πέφτουν βροχή, ενώ οι δυνάμεις της αστυνομίας κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών.


Έξω από τη ΓΑΔΑ έγιναν οκτώ προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια.
Λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ αντιεξουσιαστές με σιδηροτροχό έκοψαν την πύλη του Πολυτεχνείου.
Η αστυνομία επιστράτευσε μετά από χρόνια μία «αύρα», που από την Πατησίων έριχνε με πίεση νερό μέσα στο Πολυτεχνείο. Οι αντιεξουσιαστές έκαναν στόχο τους την «αύρα» με αποτέλεσμα δυνάμεις των ΜΑΤ να εφορμήσουν προσπαθώντας να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους. Αστυνομικός “έσωσε” μια σημαία από αυτές που έκαιγαν οι κουκουλοφόροι.

Εκτεταμένα επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη
Σοβαρά επεισόδια έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όταν μετά το τέλος των πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου, άγνωστοι έστησαν οδοφράγματα επί της οδού Εγνατία και έβαλαν φωτιές. Με «ορμητήριο» την Πολυτεχνική Σχολή πετούν πέτρες, βόμβες μολότοφ και διάφορα άλλα αντικείμενα, στο τμήμα της Εγνατίας από την βόρεια πύλη της ΔΕΘ έως την οδό 3ης Σεπτεμβρίου.


Η Αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών. Οι καπνοί και τα χημικά έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή.
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα
Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε φέτος στην Πάτρα η 45η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να προχωρήσει σε πέντε προσαγωγές.
Ειδικότερα, η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την οποία οργάνωσαν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, το εργατικό κέντρο, η επιτροπή ειρήνης Πάτρας και άλλοι φορείς, ενώ συμμετείχε και ο δήμος Πατρέων.


Μετά τις ομιλίες ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε από το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα και κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου.
Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το πρώην παράρτημα του πανεπιστημίου, στην οδό Κορίνθου, όπου συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι σωματεία, πολιτικά κόμματα, οργανώσεις κ.α.
Κατόπιν, ξεκίνησε πορεία στο κέντρο της Πάτρας, η οποία κατευθύνθηκε προς το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα. Όταν η πορεία έφθασε κοντά στην διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Αγίου Νικολάου, κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ και κροτίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.
Στη συνέχεια οι κουκουλοφόροι κατευθύνθηκαν προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν πέντε άτομα στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Πληροφορίες: Alpha news, Open, ΑΠΕ/ΜΠΕ, newsbeast – protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου