Friday, 19 April, 2024

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη, εν αναμονή της δίκης τους μετά από 167 ημέρες, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, παραμονή της Παναγίας απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Πότε επιστρέφουν στην Ελλάδα

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, επικαλούμενος τους δικηγόρους τους, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, θα μεταφερθούν άμεσα σε τμήμα επαναπροώθησης μεταναστών και είτε σήμερα αργά το βράδυ είτε αύριο το πρωί, θα φτάσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα επιστρέψουν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, έχει ήδη δοθεί εντολή στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος να μεταβεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου και θα τους παραλάβει για να τους μεταφέρει στην Αθήνα. Εκεί αναμένεται να γίνουν δεκτοί είτε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Είχαν προηγηθεί απανωτά αιτήματα αποφυλάκισης από τους δικηγόρους των δύο στρατιωτικών τα οποία και η Τουρκική Δικαιοσύνη απέρριπτε συνεχώς.

Την απόφαση έλαβε δικαστήριο της Αδριανούπολης στην Τουρκία όπου οι δύο στρατιωτικοί βρισκόταν κρατούμενοι σε φυλακή της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο είχαν συλληφθεί από τούρκους στρατιώτες την 1η Μαρτίου στις Καστανιές Έβρου.

Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων έρχεται υπό τη σκιά των εντονότατων πιέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών για απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται από τις τουρκικές Αρχές επί 22 μήνες με την κατηγορία ότι στήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και ότι δρα ως κατάσκοπος.

Το περιστατικό είχε προκαλέσει σοβαρές τριβές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για αρκετούς μήνες καθώς επίσης και τη σύσσωμη καταδίκη των πρακτικών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα κατά το παρελθόν, ο τούρκος πρόεδρος είχε υπαινιχθεί πως επιθυμεί ανταλλαγή των δύο με τους οκτώ αξιωματικούς που βρέθηκαν στη χώρα μας ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Ακολούθησε δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος ευχήθηκε «καλή λευτεριά» στους δύο στρατιωτικούς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αρκέστηκε να δημοσιεύσει μια εικόνα της Παναγιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στο εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

newpost.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου