Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Δύο στους τρεις αποκλείονται από τις 120 δόσεις για χρέη στα Ταμεία

Μικρό “καλάθι” κρατούν αρμόδια στελέχη των ταμείων σε σχέση με το πλήθος των οφειλετών οι οποίοι θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

για χρέη στα ταμεία, η οποία προβλέπεται σε νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα.
Και αυτό παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η ρύθμιση αυτή αφορά σε 1.000.000 οφειλέτες.
Η ρύθμιση, πράγματι, “αφορά” αυτό το πλήθος, ωστόσο, στην πράξη, δύο στους τρεις αναμένεται να αποκλειστούν, με την έννοια ότι δεν θα ενταχθούν, καθώς δεν θα μπορέσουν οικονομικά να αντεπεξέλθουν στους όρους της, δηλαδή στην καταβολή όχι μόνο των δόσεων αλλά και των τρεχουσών εισφορών.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Capital.gr οι ίδιες πηγές, οι προβλέψεις υπηρεσιακών παραγόντων στο ΥΠΟΙΚ μιλούν για πιθανή ένταξη του 20% των αυταπασχολουμένων στις 120 δόσεις, ενώ αντίστοιχοι παράγοντες στο υπ. Εργασίας, ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 30% ή και πιο πάνω.
Δεδομένου πως το πλήθος των οφειλετών του τέως ΟΑΕΕ, του τέως ΕΤΑΑ και του τέως ΟΓΑ πλησιάζει το 1.000.000, εκείνοι οι οποίοι αναμένεται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση δεν θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους 300.000, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις.
Αυτές οι εκτιμήσεις δεν είναι αυθαίρετες, αν σκεφθεί κανείς πως έως το Μάρτιο του 2019, λίγο πάνω από 70.000 επαγγελματίες και αγρότες ήταν ενταγμένοι σε κάποια από τις παλιές ρυθμίσεις (πχ “πάγια ρύθμιση”, “ρύθμιση των 100 δόσεων”), όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για το α΄τρίμηνο του 2019.
Επίσης, ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως άλλοι 70.000 οφειλέτες καταβάλλουν κάθε μήνα ποσά “έναντι οφειλής”.
Με άλλα λόγια, μετά βίας στους 150.000 φτάνουν οι οφειλέτες οι οποίοι πληρώνουν κάθε μήνα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, είτε στα πλαίσια μίας ρύθμισης, είτε εκτός αυτής.
Επίσης, σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία του ΚΕΑΟ, όσοι έχουν ενταχθεί τα τελευταία 6 χρόνια σε ρυθμίσεις ανέρχονται κοντά στους 300.000.
Αυτό σημαίνει πως δύσκολα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το πλήθος αυτό όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Ακόμα και αν επαληθεύονταν –ακόμα και το παραπάνω – οι προβλέψεις αυτές, οι οποίες μιλούν για 4πλασιαμό -5πλασιασμό όσων βρεθούν έως το Σεπτέμβριο εντός της νέας ρύθμισης, αυτό δεν θα σημαίνει το 4πλασιασμό -5πλασιαμό των εσόδων από τα έως σήμερα έσοδα από “ρυθμίσεις” γενικότερα.
Και αυτό γιατί η νέα ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα επανυπολογισμού –μείωσης των χρεών των επαγγελματιών και ένα αριθμό δόσεων (120 ) που δεν έχει ποτέ ξανά συναντηθεί σε αντίστοιχο διακανονισμό, με ελάχιστη εκείνη των 50 ευρώ για τους επαγγελματίες και τα 30 ευρώ για τους αγρότες.
Αυτό σημαίνει πως η ένταξη ακόμα και 300.000 αυταπασχολούμενων (ειδικά καθώς αναμένεται η “μεταπήδηση” από τις παλιές στη νέα ρύθμιση μεγάλης μερίδας οφειλετών) στις 120 δόσεις θα έφερνε κοντά στα 15 εκατ. ευρώ/μήνα και 180 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Και αυτό την ώρα που το ΚΕΑΟ κάθε μήνα εισπράττει 100 -120 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις, καταβολές “έναντι” οφειλών και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών…
Συνεπώς κάθε άλλο από εντυπωσιακά αναμένονται τα εισπρακτικά αποτελέσματα της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτά θα αρχίσουν να φαίνονται μετά το καλοκαίρι, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει γύρω στα μέσα του τρέχοντος μηνός και θα κλείσει την 31η Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα, δεδομένου ότι ήδη στο α΄τετράμηνο φαίνεται να παγιώνονται οι τάσεις καθίζησης των εσόδων από εισφορές τόσο των μη μισθωτών, όσο και των μισθωτών, τα πρώτα έσοδα από τη ρύθμιση των 120 δόσεων από τα τέλη Μαΐου –αρχές Ιουνίου και έπειτα, το μόνο που θα κάνουν θα είναι να αντισταθμίζουν τις απώλειες των προηγουμένων μηνών.
Την ίδια ώρα, αναμένεται αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών λόγω της αύξησης του ποσοστού αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις χηρείας και της κατάργησης του ηλικιακού ορίου για τη λήψη τους.
Εξάλλου, αναμένεται να εκδοθούν επιπλέον νέες συντάξεις για όσους οφειλέτες θεμελιώνουν από φέτος και μετά συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Έτσι συνολικά, οι δαπάνες των ταμείων θα αυξηθούν, απειλώντας πλέον ευθέως το στόχο του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για πλεόνασμα κοντά στα 250 εκατ. ευρώ φέτος, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη των ταμείων στο Capital.gr.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου