Thursday, 25 April, 2024

Δύο νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Κω – Δεκάδες τραυματίες, καταρρεύσεις κτιρίων (video)

Δύο νεκροί τουρίστες -ένας 27χρονος Σουηδός και ένα 39χρονος Τούρκος-, 90 τραυματίες και ζημιές σε κτίρια είναι ο πρώτος απολογισμός

της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 01:32 το νησί της Κω με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά του νησιού κοντά στις Τουρκικές ακτές.
75 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, οι οποίοι μετά τις πρώτες βοήθειες που τους παρασχέθηκαν επέστρεψαν στα σπίτια τους ενώ πέντε άτομα είναι σοβαρότερα, ωστόσο δεν κινδυνεύουν. Οι πέντε τραυματίες μεταφέρονται με ελικόπτερο Σινούκ από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη.
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση στη Ρόδο όπου ελικόπτερα σούπερ πούμα και σινούκ μεταφέρουν τραυματίες από την Κω.


Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.
Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρωγμές σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό πλοίο Blue Star Paros.
Στο λιμάνι εντοπίζονται τα προβλήματα από τον ισχυρό σεισμό στην Κω, ενώ το αεροδρόμιο δεν έχει κανένα πρόβλημα και λειτουργεί κανονικά, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης.
Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.


Οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης ενώ ήδη άρχισαν οι αυτοψίες σε σπίτια.
Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γερασίμου Παπαδόπουλου αυτός πιθανόν να ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ λόγω της έντασης ενδέχεται οι μετασεισμοί να διαρκέσουν ακόμη και για ένα μήνα.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά – δυτικά, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Λέρο, Σάμο και Ικαρία.
Επτά λεπτά αργότερα από τον ισχυρό σεισμό, ακολούθησε δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πάτμου.


Στο μεταξύ, πανικό προκάλεσε η δόνηση στους κατοίκους στα τουρκικά παράλια. Υπολογίζεται ότι 70 άτομα τραυματίστηκαν κυρίως στο Μπόντρουμ, καθώς οι κάτοικοι άρχισαν να πηδούν από τα μπαλκόνια.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σεισμών προειδοποίησε για μικρό τσουνάμι, ωστόσο τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλέστηκαν αξιωματούχους που είπαν ότι ήταν πιθανότερη η δημιουργία μεγάλων κυμάτων.
Δύο νεκροί – δεκάδες τραυματίες

ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου