Tuesday, 23 April, 2024

Δίπλωμα οδήγησης: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αλλαγή των εξετάσεων

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος χορήγησης διπλώματος οδήγησης.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφορές υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση διπλώματος οδήγησης και άλλες διατάξεις», ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΣΥ. Η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή το καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών».

Ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Σπίρτζης τόνισε στη Βουλή ότι το νομοσχέδιο επιφέρει σειρά από τομές στο σύστημα δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων:
α) στην πραγματοποίηση των ειδικών δοκιμασιών εξέτασης (πορεία) χωρίς την παρουσία του εξεταστή μέσα στο εκπαιδευτικό όχημα για την αποτροπή συναλλαγής,
β) στη δυνατότητα διενέργειας των ειδικών δοκιμασιών κάνοντας χρήση ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης καταγραφής (ηλεκτρονικές κάμερες) στα οχήματα,
γ) στη διαμόρφωση συστήματος εποπτείας και ελέγχου των εκπαιδευτών που διενεργούν τις θεωρητικές εξετάσεις,
δ) στη δημιουργία ειδικών διαμορφωμένων χώρων ή πιστών για τη διενέργεια των ειδικών δοκιμασιών και
ε) στη θέσπιση δυνατότητας σε υποψήφιους οδηγούς στην ηλικία των 17 ετών να οδηγούν οχήματα με συνοδό.

Έντονη κριτική άσκησε ο εισηγητής της ΝΔ και για το ηλεκτρονικό σύστημα εξέτασης, υποστηρίζοντας ότι, ενώ αναγκάζει τους εξεταστές εντός 4 μηνών να επενδύσουν σε μικρόφωνα και κάμερες, το υπουργείο θα είναι έτοιμο σε 12 μήνες.
Μίλησε ακόμα για εμπαιγμό του υπουργείου προς τους εξεταστές «τους οποίους κρατά ομήρους διακόπτοντας τους τη μηνιαία αποζημίωση των 250 ευρώ», ενώ εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του να ξαναδίνουν εξετάσεις οι οδηγοί που είναι πάνω από 74 ετών, σημειώνοντας ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνει αυτό.
«Ανοίγετε ένα ακόμη παράθυρο εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων και υμετέρων αυξάνοντας τις θέσεις ειδικών συμβούλων και συνεργατών» πρόσθεσε ο εισηγητής της ΝΔ.
Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης, έκανε λόγο για «προχειρογράφημα γραμμένο στο πόδι», σημειώνοντας ότι αντί πράγματι να παταχθεί η διαφθορά και η διαπλοκή ενισχύεται, ενώ την ίδια ώρα στοχοποιούνται κοινωνικές ομάδες.
Μίλησε ακόμα για εξοντωτικές ποινές και επιβαρύνσεις των υποψήφιων οδηγών με αύξηση 50% του παράβολου, ενώ χαρακτήρισε «Ουργουελιανό» τον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων και θερμοκήπιο διαφθοράς την απουσία κάμερας στους υποψηφίους άνω των 74 ετών.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Στεργίου, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που υπάρχουν ούτε μπορεί να διασφαλίσει τη διαφάνεια, το αδιάβλητο και την αξιοκρατία του συστήματος που είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένο.
«Το ΚΚΕ ψηφίζει “παρών”. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να κάνει κάποιες βελτιώσεις στο σαθρό και διάτρητο σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής που οργιάζει, όμως υιοθετεί πλήρως την ιδιωτικοποίηση και την οργάνωση του καπιταλιστικού κέρδους» τόνισε ο κ. Στεργίου και πρόσθεσε ότι οι εξετάσεις για χορήγηση άδειας οδήγησης πρέπει να γίνονται από ένα καθολικό δημόσιο σύστημα.
Ο κ. Στεργίου έκανε λόγο για εισπρακτικού χαρακτήρα νομοσχέδιο, ενώ επεσήμανε ότι η ανανέωση άδειας για ηλικιωμένους άνω των 74 ετών θα πρέπει να γίνεται μέσα από ένα εξονυχιστικό έλεγχο από δημόσιο νοσοκομείο.
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, μίλησε για πολλά προβλήματα αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας στο σύστημα χορήγησης άδειας οδήγησης και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται για να διορθωθεί το φαινόμενο της στρεβλής κατάστασης είναι πολυετής εκστρατεία ενημέρωσης με μαθήματα οδικής οδήγησης και συμπεριφοράς.
«Πάνω από 70.000 υποψήφιοι οδηγοί περιμένουν ουρά να δώσουν εξετάσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναμορφωθεί το όλο πλαίσιο με ένα αδιάβλητο σύστημα με ενισχυμένη εποπτεία, αξιοκρατία και διαφάνεια που δεν εξασφαλίζονται από το σχέδιο νόμου», υποστήριξε.
Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Καραναστάσης, έκανε λόγο για σύγχρονο και καινοτόμο νομοσχέδιο με στόχο την οριστική αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων, τον μηδενισμό της διαφθοράς και την καθιέρωση της αξιοκρατίας.
«Η βελτίωση του εξεταστικού έργου, η συνεχής αξιολόγηση εξεταστών και η ηλεκτρονική καταγραφή, διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου