Thursday, 25 April, 2024

Γιάνης Βαρουφάκης: «Είμαστε εδώ για έναν απλό λόγο: γιατί οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν»

Γιάνης Βαρουφάκης: «Είμαστε εδώ για έναν απλό λόγο: γιατί οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη  τοποθέτηση του στην Βουλή για τα προαπαιτούμε να έκανε λόγο για αποτυχία των διαπραγματεύσεων “Είμαστε εδώ για έναν απλό λόγο: γιατί οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν. Απέτυχαν γιατί οι δανειστές αρνήθηκαν να συζητήσουν για το δημόσιο χρέος. Σήμερα μ’ αυτό το πακέτο που καλούμαστε να επικυρώσουμε, επιβάλλεται η ίδια λογική των 2 πρώτων μνημονίων, πριν καν μας δοθεί η χρηματοδότηση.

Κατανοώ και επικροτώ τις προσπάθειες της κυβέρνησης να νερώσουν το κρασί της ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής. Αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, κάνουμε το αντίθετο ή τουλάχιστον μας επιβάλλεται το αντίθετο.

Εδώ υπάρχει ένα ερώτημα.  Θα αρκέσουν όλα αυτά τα μέτρα άραγε; Θεωρώ επαίσχυντη την πρόταση για την ΕΛΣΤΑΤ. Αλλά αναρωτιέμαι: υπάρχει η πιθανότητα βιωσιμότητας;

Θεωρώ ότι τα 6 δις πλεόνασμα υπό τις παρούσες συνθήκες και με αυτό το πακέτο που δεν προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους, μου καταδεικνύει μία απώλεια του ονομαστικού ΑΕΠ της τάξεως των 20 δις.

Τα ποσά που αναφέρονται, περίπου 90 δις από τον ESM, αποκλείουν την σοβαρή αναδιάρθρωση χρέους, με άλλα λόγια είναι η συνέχιση της χρεοπαροικίας.

Το ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιούσιας θα μπορούσε να γίνει μια αναπτυξιακή  τράπεζα αλλά μετατρέπεται σε ταμείο εκποίησης της, δεν θα μείνει τίποτα για την ανάπτυξη.

Θα αναφέρω μια φράση του Κέινς «Οι ισχυροί απαίτησαν από τους ηττημένους πράγματα που δεν είχαν δικαίωμα να απαιτήσουν. Και οι ηττημένοι αποδέχτηκαν πράγματα που δεν είχαν δικαίωμα να αποδεχτούν»

 Εμείς προτείναμε ένα πρόγραμμα – γέφυρα που από κοινού με την γερμανική Καγκελαρία σχεδιάσαμε. Αυτό που έχουμε σήμερα είναι μία συμφωνία τιμωρητική. Αυτή είναι η στιγμή που αποδομείται η Ευρώπη όπως την οραματίστηκαν όλοι.”

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου