Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων η ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων η ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα, ο οποίος του παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων του Γραφείου για το έτος 2013, αντικείμενο της οποίας είναι η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και ο έλεγχος των μακροοικονομικών εκτιμήσεων και προβλέψεων.

Κατά την παράδοση της Έκθεσης στον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Λιαργκόβας δήλωσε: «Σας παραδίδουμε την Έκθεση Πεπραγμένων του 2013. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους δημιουργήθηκε, με την τρέχουσα σύνθεσή του, εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Ο τελικός σκοπός του νέου αυτού δημοσιονομικού θεσμού είναι να φανεί χρήσιμος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην πολιτεία και στην κοινωνία.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα που αναλάβαμε καθήκοντα, θεωρήσαμε ότι ο σκοπός αυτός υπηρετείται αποτελεσματικότερα όταν ο θεσμός χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, ανεξαρτησία, συναίνεση, λογοδοσία και διαφάνεια.

Θέλω να πιστεύω ότι ικανοποιήσαμε και τις τέσσερις αυτές βασικές αρχές: Την αξιοπιστία, με την επιστημονική τεκμηρίωση όλων των μελετών και των εκθέσεων.

Την ανεξαρτησία, με την ανεξάρτητη λειτουργία όλων των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου, οι εκθέσεις του οποίου δεν υποβάλλονται για έγκριση ούτε κοινοποιούνται προτού δημοσιοποιηθούν, σε οποιοδήποτε φυσικό ή θεσμικό όργανο.

Τη συναίνεση, με την ομόφωνη έγκριση όλων των εκθέσεων και μελετών του Γραφείου, για το 2013, από την Επιστημονική του Επιτροπή, αλλά και από τη συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία μας.

Τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, εφ’ όσον οι εκθέσεις και οι δραστηριότητές μας αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας και πλέον στη θεσμοθετημένη Διαφάνεια του Κοινοβουλίου.

Κύριε Πρόεδρε, Θέλω δημόσια να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής και των στελεχών του Γραφείου μας, γιατί στηρίξατε έμπρακτα την ανεξάρτητη λειτουργία του Γραφείου και βοηθήσατε στην άμεση επίλυση των όποιων λειτουργικών προβλημάτων αντιμετωπίσαμε».

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης, παραλαμβάνοντας την Έκθεση, τόνισε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για την πραγματικά σοβαρή εργασία που επιτελεί το Γραφείο σας.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι είναι μία Αρχή που δημιουργήθηκε μετά από ώριμη σκέψη και μακρά πολιτική συζήτηση, η οποία έδειξε ότι απαιτείται να υπάρχει ένα επιστημονικό θεσμικό όργανο, με γνώσεις κυρίως οικονομικές, το οποίο θα μπορεί να ελέγχει από την πλευρά της νομοθετικής εξουσίας την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Όπως γνωρίζετε, η Βουλή είναι η νομοθετική αλλά και η ελεγκτική εξουσία, εξουσία που προέρχεται από τους πολίτες, στηρίζει την εκτελεστική εξουσία, αλλά ταυτόχρονα την ελέγχει ως προς τις μεθόδους, τις διεργασίες, την ορθότητα των στοιχείων και τη σωστή διαχείριση.

Έτσι ωρίμασε η άποψη εδώ και ένα χρόνο, και αυτό ήταν ιδιαίτερα θετικό, να υπάρχει αυτό το θεσμικό όργανο της Βουλής το οποίο επιτελεί σημαντικό επιστημονικό έργο. Το Γραφείο σας είναι πλήρως ανεξάρτητο, με θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, όπως έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα της Βουλής, η δε αξιολόγηση των στελεχών του έγινε με γνώμονα αποκλειστικά το επιστημονικό τους έργο.

Θεωρώ ότι η ανεξαρτησία την οποία έχετε, η επιστημονική σας κατάρτιση, καθώς και τα στοιχεία τα οποία παρακολουθείτε, σας δίνουν τη δυνατότητα να διαμορφώσετε αντικειμενική άποψη που βοηθά τη Βουλή να διαμορφώσει κι αυτή με τη σειρά της την άποψή της για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, για το πώς αυτή προχωρά .

Εκτελείτε, λοιπόν, ένα σημαντικό έργο. Ήδη στον πρώτο χρόνο κατακτήσατε αξιοπιστία και κύρος, με την επιστημοσύνη και τη σοβαρή εργασία σας.

Η Έκθεση των Πεπραγμένων θα γίνει αντικείμενο εμπεριστατωμένης συζήτησης και σοβαρού σχολιασμού, και θα μας δώσει την ευχέρεια να κάνουμε εκτενή διάλογο πάνω στα σημαντικά θέματα που παρουσιάζει».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου