Friday, 19 April, 2024

Στα «λευκά» η χώρα – Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Στα «λευκά» η χώρα – Τι προβλέπει η ΕΜΥ

«Λευκή» ξημέρωσε η μέρα στις περισσότερες περιοχές του λεκανοπέδιου, όπου όλη τη νύχτα χιόνιζε. Κλεστοί, λόγω του χιονιού, που έπεφτε στη διάρκεια της νύχτας, παραμένουν στην Αττική οι δρόμοι προς την Πάρνηθα, από το τελεφερίκ προς το ξενοδοχείο Μον Παρνές, καθώς επίσης και ο περιφερειακός Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον Άγιο Πέτρο. Νωρίς το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας, που επίσης είχε διακοπεί κατά της διάρκεια της νύχτας.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στη λεωφόρο Βαρυμπόμπης – Κατσιμιδίου, στο ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγιο Μερκούριο.

Επίσης, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην Καισαριανή, στο ύψος του νεκροταφείου, προς Καλοπούλα, λόγω πάγου, αλλά βρίσκονται εκεί μηχανήματα του δήμου, που ρίχνουν αλάτι, γι αυτό αναμένεται σύντομα να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Λόγω της εντονης χιονόπτωσης και του παγετού, πολλά είναι τα σχολεία που θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά. Κλειστά, θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων Παλλήνης και Πεντέλης (Παλαιά Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια), έπειτα από σχετική απόφαση των δημάρχων Αθ. Ζούτσου και Δημήτρη Στεργίου – Καψάλη αντίστοιχα.

Στις 09:00 θα ανοίξουν τα σχολεία στον Δήμο Μάνδρας, ενώ στις 10:00 στο Χαλάνδρι. Τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Κηφισιάς θα λειτουργήσουν μετά τις 9 το πρωί.

Συνθήκες παγετού σε κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Στους 2 βαθμούς Κελσίου, με υγρασία 48% και αραιή συννεφιά είναι η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Κατερίνη, στη Βέροια, αλλά και στις Σέρρες.

Στους -5 βαθμούς, με υγρασία από 46%-50% και αίθριο καιρό, είναι η θερμοκρασία στην Έδεσσα, στον Πολύγυρο, στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, αλλά και στη Φλώρινα.

Από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, στον νομό Χαλκιδικής, αναγκαίες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες, στις παλιές εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Ταξιάρχη – Αρναία, μέσω Χολομώντα), Θεσσαλονίκης – Ταξιάρχη, από Παλαιόκαστρο έως Ταξιάρχη και στις επαρχιακές οδούς, Πολύγυρου – Ταξιάρχη, (μέσω Τσουκαλά) και Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδος, όπως, επίσης, στους δρόμους, από και προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα Πέλλας, μέσω Κερασιάς, από το 20ο έως το 25ο χλμ και μέσω Άρνισσας, από το 9ο έως το 25ο χλμ.

Στην περιοχή της Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κοζάνης, από το 81ο έως το 98ο χλμ (μέσω Καστανιάς) και στις επαρχιακές οδούς, Βέροιας – χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, από το 4ο χλμ και Νάουσας – χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια, από το 7ο έως το 17ο χλμ. Αλυσίδες είναι, επίσης, απαραίτητες στον δρόμο που συνδέει την Καστανερή με τα Λιβάδια, στο Κιλκίς.

Στην Καστοριά, λόγω των χιονοπτώσεων, κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Καστοριάς – Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, από το 28ο έως το 35ο χλμ, ενώ στον ίδιο δρόμο, από το 18ο έως το 28ο χλμ, τα οχήματα χρειάζονται αλυσίδες.

Με ηλιοφάνεια, ανέμους ασθενούς έντασης και χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα των 3-5 Πηγαδιών, του Πισοδερίου, του Καϊμακτσαλάν, της Βασιλίτσας, του Ελατοχωρίου και του Σελίου.

Από τις χιονοπτώσεις έχουμε 190 εκ. στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, 10 εκ. στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, 3-5 Πηγαδιών, Περτουλίου και Ανηλίου. Έως 5 εκ. στα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν, Πισοδερίου, Ελατοχωρίου και Σελίου. Το χιόνι είναι άφθονο στα περισσότερα κέντρα και διατηρείται σε άριστη κατάσταση καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω από το μηδέν.

Πρόγνωση καιρού
Ασθενείς χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χωρά οι οποίες από το απόγευμα θα περιοριστούν στην Κρήτη και βόρειοι άνεμοι 7 τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίοθα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες ενώ θα επικρατεί παγετός στα Κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και νυχτερινές ώρες.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με χιονόνερο η ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια. Μετά το μεσημέρι γενικά αίθριος. Οι ανεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασια θα κυμανθεί από -01 (μείον 1) έως 07 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι ανεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασια θα κυμανθεί από -01 (μείον 1) έως 06 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία,Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: βόρειοι 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από -04 (μείον 4) έως 07 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 01 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο η ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασια: από 00 (μηδέν) έως 08 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο η ασθενείς χιονοπτώσεις που από το απόγευμα θα περιοριστούν στην Κρήτη.
Ανεμοι: βόρειοι 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 02 έως 10 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο η ασθενείς χιονοπτώσεις. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 04 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο Παρασκευή 20-02-2015
Καιρός: γενικά αίθριος και μονό τις πρωινές ώρες προβλέπονται τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη με ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8
Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασια: σε μικρή άνοδο. Παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τις Πρωινές ώρες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου